Kurban Bayramına sayılı günler kala Gaziantep'e kurbanlık sevkiyatı başladı. Pazarlara yeni yeni çıkacak olan kurbanlıkların fiyatı geçen sene ile aynı. Gaziantep Kasaplar ve Celepler Odası Başkan Yardımcısı Bekir Özsert, Gaziantep genelinde kurbanlık hayvan sıkıntısı olmadığını belirterek, "Zaten Güneydoğu Anadolu Bölgesinde piyasayı Gaziantep belirliyor. Kurbanlıkların fiyatı şuanda koyun bazında 12 TL, büyükbaşda ise 12 TL" dedi. Özsert bu arada bir gerçeği de dile getirdi ve "Sektörde şu anda Suriye koyunları ülkeye giriyor. Suriye'den hayvan gelmese fiyat farkları daha fazla olurdu " diye konuştu.

SURİYE'DEN KOYUN GELİYOR

Kasaplar ve Celepler Odası Başkan Yardımcısı Bekir Özsert, Gaziantep genelinde kurbanlık hayvan sıkıntısı olmadığını söyledi. Kurbanlık fiyatlarında Güneydoğu Anadolu Bölgesinde piyasayı Gaziantep'in belirlediğini söyleyen Özsert, "Kurbanlıkların fiyatı şuanda koyun bazında 12 TL, büyükbaş hayvanda ise sıkıntı var ama onunda fiyatı 12 TL. Geçen seneye göre kurbanlıkların fiyatlarında bir değişme olmadı. Normalde bu sene bir ailenin kesebileceği iyi bir hayvan 600-700 lira arası. Sektörde şuanda Suriye koyunları ülkeye giriyor. Suriye'den hayvan gelmese fiyat farkları daha fazla olurdu " dedi.

KURBANLARI KASAPLARA KESTİRİN

Kurban bayramında vatandaşların tanımadıkları kişilere kurbanlarını kestirmemesini istemeyen Özsert, "Kurban Bayramıyla birlikte Gaziantepli vatandaşlarımızdan tek isteğimiz kurbanlıklarını tanımadıkları, bilmedikleri insanlara kestirmesinler. Kasaplar Odası olarak kurbanınızı kasaplara kestirin diyoruz. Herkes koyun keser ama kasap bu işi in iyi şekilde ve İslami usullere uygun keser. Parayı verip 600-700 TL'ye kurban alıyorlar 30-40 TL kurbanını kesmesi için kasaba para vermekten çekiniyorlar, bu olmasın. Dışarıdan gelen vatandaşlar bu işi tam bilmeden yaparsa kurban eti mındar olur. Önceden her mahallenin bir kasabı vardı şimdi herkes bu işi yapıyor ondan sonrada her bayram hastaneler sahte kasaplarla doluyor, danaların kesimi 200-250 TL dananın kesimi ayrı maharet ve zahmet isteyen bir iştir " diye konuştu.

KURBANLIK SEÇERKEN NELERE DİKKAT EDİLİR ?

Vatandaşların kurbanlık alırken nelere dikkat etmesi gerektiğini sorduğumuz Gaziantep Kasaplar ve Celepler Odası Başkan Yardımcısı Bekir Özsert konuyla ilgili ilginç ayrıntıları gazetemiz için anlattı. Özsert, "Hayvanı seçerken gözleri parlak olmalı, kulaklarında kesik olmamalı, boynuzu kırık olmamalı, hayvanın yarası beresi bulunmamalı yani kesik olmamalı hayvanda büyük baş hayvanda ise dişlerine bakılmalı ve yaş olarak 2 yaşını doldurmalı" diye konuştu. Dişi hayvan kesimine karşı olduklarını söyleyen Özsert "Dişi hayvanların kesilmesine kesinlikle karşıyız çünkü bu hayvanların gebe olma ihtimalleri çok yüksek bu zamanlar hayvanların gebelik mevsimi zaten " dedi. Haluk ŞAHİN