Küresel iklim değişikliği tüm dünyada giderek kendisini hissettirirken, Türkiye de kuraklık tehdidiyle karşı karşıya kaldı. Türkiye’de son 50 yılın en kurak yazı yaşanırken, kuraklık tehlikesine karşı da alarm zilleri çalmaya başladı. Ziraat Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Tuğrul Kuzu, NASA verilerine göre 2030 yılından itibaren tüm Akdeniz havzasının çok şiddetli olağanüstü kuraklığa gireceğini, Türkiye’nin büyük bölümünün de olağanüstü kuraklığın etkisinde kalacağını söyledi.

Son bir yıllık yapılan kuraklık değerlendirmeleri ile ilgili bilgi veren Kuzu, “Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Tokat, Sivas, Samsun ve Çorum civarları ile İstanbul, Erzurum, Antalya, Mersin, Adana, Nevşehir, Kütahya ve Denizli illerinin bir bölümünde meteorolojik açıdan olağanüstü kuraklığın yaşandığı Türkiye’de, bu bölgelerin çevresi de çok şiddetli kuraklık olarak tehdit altında yer alıyor. En şanslı coğrafya olarak da Muğla ve İzmir civarının son zamanlarda aldığı yağış dolayısıyla Ege öne çıkıyor” dedi.

YERALTI SULARI BİTTİ

Kontrolsüz açılan kuyuların da yeraltı sularını bitirdiğine dikkat çeken Kuzu, “Mersin’de DSİ onunla ilgili önlem aldı ama Konya’da özellikle yeraltı suyu kullanılıyor, herkesin kuyusu var. Bu korkunç bir tablo. Bunu zamanında devlet yapmalıydı, damlamayı teşvik etmeliydi. Dolayısıyla yeraltından suyu çeke çeke şu anda su kalmadığı gibi bir de obruklar oluşuyor ve toprak ani şekilde çöküyor. Obruk sayısının 20 veya daha üzerinde olduğunu düşünüyorum. Bu obruklar yeraltı suyunun çekilmesi nedeniyle oluyor” ifadelerini kullandı. İHA