Okan Üniversitesi’nin düzenlediği 7. Gaziantep Zirvesi’nde Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, yazar Ahmet Ümit ve “Gaziantep’in Kaçırılan Hazineleri” başlıklı panele katılan panelistler kaçırılan tarihi eserler konusunda halkın bilinçlendirilmesinin önemini vurguladı.

Zirve kapsamındaki “Gaziantep’in Kaçırılan Hazineleri” başlıklı panelde bölgedeki tarihi ve kültürel miras masaya yatırılırken yurtdışına kaçırılan eserlerin durumu da ele alındı.

KÜLTÜRE SAHİP ÇIKIYORUZ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, “Gaziantep’in sorumluluğu ve emaneti üzerimizde” diyerek başladığı konuşmasında kaçırılan tarihi eserlerin yurda geri getirilmesi konusunda her bireyin çaba sarf etmesi gerektiğini söyledi. Ciddi bir lobi çalışması yapılmasının şart olduğunu belirten Şahin, Amerika’ya kaçırılan Zeugma mozaiklerinin Türkiye’ye iade edilmesi için Change.org’ta başlatılan kampanyaya destek verilmesini istedi. Şahin, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’nin şehrin kültürüne sahip çıktığını belirterek Gaziantep merkezli Arkeoloji Enstitüsü’nün de kurulacağını sözlerine ekledi.

VALİ TEŞEKKÜR ETTİ

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya Batılıların Gaziantep’in kültürel mirasının 100 yıl önce fark ettiğini ve tarihi eserleri kaçırdığını hatırlatarak bu konuya dikkat çeken ve insanları bilinçlendirmeyi amaçlayan 7. Gaziantep Zirvesi için Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan’a teşekkür etti. Ahmet Ümit’in moderatörlüğünü üstlendiği “Gaziantep’in Kaçırılan Hazineleri” panelinde bölgede önemli kazılar gerçekleştiren Ankara Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kutalmış Görkay, ZEGO İletişim Stratejileri Merkezi Başkanı Zeynep Göğüş ve Sabah Gazetesi Yazarı Mehmet Barlas konuşmacı olarak yer aldı.

GAZİANTEP’İ UNUTMADIK

Okan Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Bekir Okan ise gelenekselleştirdikleri Gaziantep Zirvesi ile doğduğu ve büyüdüğü şehir olan Gaziantep’i unutmadıklarını belirtti. Okan, konuşmasında bundan yedi yıl önce kendisine zirveyi düzenleme fikrini veren gazeteci Mehmet Barlas ve yazar Ahmet Ümit’e de teşekkür etti. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT