Gaziantep Uluslararası Zeugma Film Festivali'nin açılış galası yapıldı. Galada Kadir İnanır'a Yaşam Boyu Onur Ödülü, ünlü yazar Ahmet Ümit'e teşekkür plaketi verildi. Galada konuşan Kadir İnanır, kültür ve sanatı gelişmeyen ülkelerin saygın olamayacağını belirterek, "Ceplerinizden dolarlar yerlere bile dökülse gün geliyor soruyorlar; 'Sanatınız, kültürünüz nerede? diye" dedi.

GALA'YA BÜYÜK İLGİ
Uluslararası Zeugma Film Festivali'nin galası, Onat Kutlar Devlet Tiyatrosu salonunda yapıldı. Galaya Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, ünlü oyuncu Kadir İnanır, yazar Ahmet Ümit ve İstanbul Gaziantepliler Derneği Başkanı Tahir Tekin Öztan ile çok sayıda sinemasever katıldı. Gala, piyano resitali ile başladı. Galada, Ferit Ginol Quartet, Piyano İlhami Kamil, Tuba-Metin Erdoğan ve Alto Saksafon-Mustafa Yüksel müthiş bir müzik ziyafeti sundu.

ZENGİNLİĞİN ÖLÇÜSÜ

Daha sonra söz alan Kırkayak Sanat Merkezi'nden Mehmet Nuri Güntekin, bu yıl 3. düzenlenen film festivali ile Gaziantep'in kent hayatına yeni bir dinamizm, yeni bir boyut kazandırmayı amaçladıklarını söyledi. Güntekin, "Bir kentte kültürel hayat eksikse. tiyatro ve sahneler yoksa o kent o ülke gelişmiş sayılmaz. Sadece zengindir. Film festivaline destek veren Türk sinemasının ünlü ustası Kadir İnanır, ünlü yazar Ahmet Ümit ve sponsorlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.

DÜNYAYI SİNEMALARDAN TANIDIK

Alkışlar arasında sahneye çıkan Ahmet Ümit, hayatı sinemalarda tanıdıklarını belirterek, "Gaziantep gençleri olarak dünyayı tanıma, hayatı tanıma fırsatını biz o dönem okul dediğimiz sinemalardan öğrendik. Fransa'yı, İngiltere'yi, Mısır'ı, Amerika'yı sinemalarda gördük. Sinema sayesinde dünya vatandaşı olmaya başlıyorduk. Sinemada izlediğimiz her film yeni bir umudu anlatıyordu. Bizi biz yapan hayalleri bugün taçlandırıyoruz. Gaziantep, duyarlı insanların kenti. Hitit, Kadeş Savaşı, Karkamış, Zeugma, Dülükbaba gibi önemli bir tarihi geçmişe sahibiz" dedi.

ZENGİN OLMAK BİR ŞEHRİ MARKA YAPMIYOR

Kent şovanizmi yapmadığını vurgulayan Ahmet Ümit, "Bu şehirde yaşayan herkes dünya vatandaşıdır. Biz bu festivalle bunu anlatmaya çalışıyoruz. Gaziantep, farklı dinlerin, farklı dile mensup insanların beşiğidir. İnsanlığın başlangıcı, zengin bir şehirdir. İhracatımızla da gurur duyuyoruz. Ancak zengin olmak bir şehri marka şehir yapmıyor, dünya kültür mirası bir kenti marka şehir yapar. Kendi kültürümüzün farkına varmalıyız. En sağlıklı şehirler, sanat, kültür ve edebiyata önem veren şehirlerdir. Ötekini anlamak için sanata ihtiyacımız var" diye konuştu.

ANTEP BENİM HAYATIM

Kısa zamanda üç kez Gaziantep'e geldiğini belirten Ümit, çevresindeki insanların, 'ne var Antep'te niye bu kadar gidiyorsun?' dediğini belirterek, "Gaziantep'e gidiyorsun, romanını yazamıyorsun, romanın uzadı diyorlar. Eşim bile niye çok gittiğimi soruyor. Antep benim doğduğum yer, hayatım, gençliğim, babam ve annemin mezarının olduğu yer. Bunun için buradayım. Ne olur, romanın uzasın. Herşel gelir geçer, siyasiler, yönetimler, sanatçılar gelir geçer, ancak bu şehir kalacaktır. Sizin çocuklarınız, torunlarınız bu şehirde büyüyecek, onun için bu şehre, tarihine, kültürüne, sanatına sahip çıkın" dedi. Ahmet Ümit, Kadir İnanır'a da özellikle teşekkür etti.

REKTÖR COŞKUN: SONUNA KADAR SANAT

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun ise, Gala Gecesi'nden övgüyle bahsederek, "Kulaklarımızın pası silindi. Dolu dolu müzikle çok güzel bir atmosfer yaşadık. Ahmet Ümit Gaziantep'in gururu. Romanları 23 dile çevrilen evrensel bir dünya edebiyatçısı. Kadir İnanır'a teşekkür ediyorum. Türk sinemasının büyük ustası. Genç kızların idolü. Gaziantep'e hoşgeldiniz diyorum. Gaziantep sosyal barışı tesis etmiş bir kent. Farklı kimlikleri, farklı kültürleri bünyesinde barındırıyor. Kültürü hem üretip hem tüketeceğiz. Sonuna kadar sanat diyoruz" dedi.

NAKİP ALİ, YOKSUL HALKA SİNEMAYI SEVDİRDİ

Usta oyunca Kadir İnanır ise Gaziantep'te bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu belirterek, "Sabahtan beri telefonlarım susmuyor. 45 yıllık sanat hayatım var. Gaziantep'in benim sanat hayatımda müthiş bir yeri ve heyecanı var. Kurtuluş Savaşından yoksul çıkmış Gaziantep'ten bir adam çıkıyor.

Yoksul halka sinemayı getiriyor. Halkın sinemaya gitmesi için nasıl çile çekiyor bil bilseniz. Çocuklardan para almıyor. Nakip Ali'den bahsediyorum. Nakip Ali'yi içten oynadım. Kahramana saygı olsun diye" dedi.

KÜLTÜR VE SANATI GELİŞMEYEN ÜLKELER SAYGIN OLAMAZ

Kültür ve sanatı gelişmeyen ülkelerin saygın olamayacağını belirten Kadir İnanır, "Ceplerinizden dolarlar yerlere bile dökülse gün geliyor soruyorlar; 'Sanatınız, kültürünüz nerede?' diye. Türkiye'nin en büyük sivil toplum kuruluşları, sanayicileri ve üniversitesi burada. Eksik olan ne var? Bir adım atmak, karar vermek. Kimseden bir şey beklemeyin, baskıyı yapın, istedikleriniz yerine gelecektir. Yöneticiler sizin istediğinize karşılık vermek zorunda" dedi.

EN GÜZEL YERE KOYACAĞIM

Ödülünü Rektör Prof. Dr. Coşkun'un elinden alan Kadir İnanır, "Bu anlamlı ve büyük ödülü Yeşilçam'ın yaşayan ve ölmüş bütün emekçilerine, savaşlarda ve iş kazalarında ölen yoksul halkın çocuklarına saygı ile armağan ediyorum. 200 tane ödülüm var bu son ödülü en güzel yere koyacağım. Asıl ödülü ben halktan aldım. Sanat ve kültür için beni çağırın söz geleceğim" diye konuştu.

TAHMAZOĞLU: KADİR İNANIR'IN FİLMLERİYLE BÜYÜDÜM

Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da festivale verdikleri destekten dolayı ünlü sinema sanatçısı Kadir İnanır ve ünlü yazar Ahmet Ümit'e teşekkür etti. Tahmazoğlu, "Sizin filmlerinizle büyüdüm. Siz gerçekten Türk sinemasının gelmiş geçmiş en usta aktörüsünüz. Gaziantep'e gelip, böylesine önemli bir festivale destek verdiğiniz için teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Galada Katırcılar filmi gösterildi.

Meral KINACILAR