Ergenler için şu gerçeği hatırdan çıkarmamalar gerekiyor: Prensiplerinizden ve inançlarınızdan asla ödün vermeyin. Çünkü sizin olan doğrular size sunulan yanlışlardan daha değerlidir. Bugünün kullanıcısı yarının satıcısıdır!

Bugün madde kullanan birçok bağımlının en büyük yanılgısı şudur. Hayatın en güzel günleri daha erkendemekle geçer, sonra çok geç oluyor. Her sağlıklı ve başarılı gencin ardında, onu doğru yönlendiren birileri vardır.

Uyuşturucudan korunmada da aile desteği önemli bir faktördür! Doğru arkadaş seçimi, sorunlarla başa çıkma becerisi gibi hayati konularda çocuklara rehber olmak gereklidir. Adına 'Torbacı dediğimiz kötü niyetli insanlar Al kullan kendini daha iyi hissedeceksin derler. Aldanmayın!Sonrasında düşeceğiniz bataklığı söylemezler!

Uyuşturucuda bir defa, sonu ölümle biten acı bir maceradır? Madde kullanımında uzak durmak için güvenilir olmayan ortamlardan uzak durmalısınız. Madde teklifiyle karşılaştığınız durumlarda kesin bir ifadeyle Hayır demelisiniz.

Sizi bekleyen gelecek güzel günler için madde kullanımına asla başlamamak en iyi yoldur. Beynin kimyasal yapısını bozan maddelerin yapıları birbirinden farklıdır. Kullanıldıklarında merkezi sinir sisteminin farklı bölümlerini etkileyerek fiziksel ve psikolojik tahribata yol açarlar. Uyuşturucu maddelerin hiçbir güvenli kullanım şekli yoktur.

Kullanan herkes için bağımlı olma riski eşittir. Hücrelerimiz vücuda giren her maddeyi tanır ve bir daha unutmamak üzere hafızasına alır. Hücresel öğrenme süreci denen bu durum herkes için geçerlidir. Aklı ve iradeyi işlemez hale getirir. Kişiyi normal yaşam ve davranışlarından uzaklaştırır. Uyuşturucular, bireyin çevreye uyum yeteneğini azaltır.

Bağımlı giderek aileden ve çevresinden kopararak, yalnızlaşır. Çoğu zaman bu tabloya ağır bunalımlar eşlik eder. Peki, ne yapmalı? Eğer kişi maddenin etkisi altında ise onunla bu durumda konuşmanın yararı olmaz. Kendinizi hazır hissetmeden onunla konuşmayın. Açık, samimi ve inandırıcı olun, öğüt vermeyin. Genellemeler yapmaktan kaçının. Korkularınıza dayanarak konuşmayın.

Onu etiketlemekten kaçının, çünkü 'kullanıcı olarak' etiketlenen kişiye yaklaşmak çok zordur. Önyargılarınızın farkına varın ('Bu çocuk iflah olmaz'), böylece yanlış iletişim kurma olasılığını azaltırsınız. Kendinizi onun yerine koymayı deneyerek onun düşünce, yaşantı ve korkularını anlamaya çalışın. Uzman yardımı alması için samimi bir yaklaşımla onu ikna edin.