Hububat ve bakliyat sektörü için Afrika gibi Güney Amerika’nın da hayati önem taşıdığının altını çizen Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkan Mahsum Altunkaya ihracatçıların bu bakir pazarları doğru işlemesi ve tanıtım çalışmaları için sürekli bu pazarlarda etkin rol alması gerektiğini söyledi.
Mahsum Altunkaya Başkanlığında GAİB hizmet binasında toplanan Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu gündemi değerlendirerek Ekim ayında gerçekleştirilen ihracat rakamları ve kalemleri üzerinde karşılıklı görüş alış verişinde bulundular.
Kasım ve Aralık aylarının diğer aylara oranla daha verimli geçmesi için yürütülmekte olan tanıtım çalışmalarına hız verileceği ve uluslararası gıda fuarlarına katılarak ürün tanıtımı yapılması yönünde karşılıklı görüş alışverişinde bulunan yönetim kurulu üyeleri son olarak Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu’nun Küba’da gerçekleştirdiği çalışmalar hakkında da bilgi alışverişinde bulundular. Anadolu topraklarında yetişen tarımsal ürünlerin dünyanın birçok ülkesinde yetişmediğinin altını çizen Altunkaya bu pazarlarda etkin olabilmek için gerekli tanıtım çalışmalarına ağırlık verileceğini belirtti.

İHRACAT YÜZDE 2 ARTI
1 Ocak 9 Kasım 2015 tarihleri arasında toplam 1 milyar 763 milyon 712 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bu rakamın bir önceki yılın aynı dönemine göre %2’lik artık gösterdiğini ifaden Altunkaya “1 Kasım seçimlerinin ardından Türkiye’de siyasetçi siyasete, sanayici sanayiye, ihracatçı ihracatına yönelmelidir. Beklenen güçlü bir siyasi istikrar sağlanmış, bundan sonra Türkiye’nin ve bölgemizin kazanımlarının arttırılması için gerekli çalışmaları hep birlikte yapmamız lazım. Elbette bir ülkedeki güçlü siyasi irade dünya pazarlarındaki gücümüzü ve etkinliğimizi de arttırır. Bundan sonra önümüze bakmak ve 2023 hedefleri için çizdiğimiz yol haritasını daha da geliştirerek hep birlikte yürümek zorundayız” dedi.
Ekim 2015’de gerçekleştirilen ihracatla ilgili de bilgi veren Altunyaka mal gurupları bazında bitkisel yağlar, buğday unu, bisküvi pasta, makarna, kakaolu mamuller, şeker ve şekerli mamuller, margarin, irmik, bulgur, yem çeşitleriyle çeşitli hububat ve bakliyat ürünlerinin ihraç edildiğini kaydederek söz konusu ürünlerin Ortadoğu ülkeleri, Afrika ülkeleri, AB ülkeleri, ABD, Asya ve Okyanusya ülkeleri, Türki Cumhuriyetler ve değişik ülkelere yapıldığını da belirtti.
GAİB’in 1 Ocak-31 Ekim 2015 döneminde hububat bakliyat ihracatında Türkiye genelinde %33,8’lik payla diğer birlikler arasında birinci sırada yer aldığının da altını çizen Başkan Mahsum Altunkaya “Elbette bu Ocak itibarıyla bakıldığında Türkiye genelinde gerçekleştirilen hububat bakliyat ihracatının %33,8’lik bölümü birliklerimizce yapılmıştır. Bu büyük bir başarıdır. Bu başarının arttırılması için yürüttüğümüz çalışmalarımıza hız vereceğiz” dedi.

KÜBA BULGURLA TANIŞTI
TİM’e bağlı olarak GAİB bünyesinde faaliyet gösteren Makarna Bulgur Bakliyat ve Bitkisel Yağlar Tanıtım Grubu’nun ülkelere yönelik tanıtım çalışmalarının da olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Altunkaya “MBTG kurulduğu günden bu yana sektörümüz için yeni bir ivme oluşturmuş ve 7 kıta da tanıtım faaliyetlerini etkin olarak sürdürmüştür. Son olarak Küba’da gerçekleştirilen FİHAV 2015 Gıda Fuarına katılarak burada da ürünlerimizin önemli tanıtımı gerçekleştirmiştir. Fuarda beklenenin üzerinde ilgi gören bulgur makarna ve diğer ürünlerimiz ile ilgili fuar süresince olumlu dönüşler alınmıştır. Türkiye için bu pazarlar gerçekten bakir pazarlardır ve bu pazarların doğru işlenmesi, üretici ve ihracatçı firmalarımızın bu pazarlara yönelmeleri ihracatımızın arttırılması açısından büyük önem taşımaktadır. Zira fuar süresince görülmüştür ki bu bölgede yaşanan insanlar ilk kez bulgurla tanışmış ve bulguru lezzetiyle, besin değerinin yüksekliği ve pişirilmesinin kolaylığıyla çok sevmişlerdir. Yine tanıtım gurubumuz önümüzdeki günlerde Sudi Arabistan’ın Cidde kentinde gerçekleştirilecek uluslararası gıda fuarına etkin olarak katılacaktır. Söz konusu fuara bizlerde birlik olarak katılarak gerekli temasları sürdüreceğiz” diye konuştu.