* Cruise turizmi Gaziantep için bir fırsat

* Tur operatörlerinin ajandalarına girmeliyiz

* Bulgurda da UNESCO'ya başvurmalıyız

* Üniversitelerde Gaziantep dersi okutulmalı

* Çeled Uşaklar beni etkiliyor, çocuklarımı göndermek istiyorum

KRİZ SONRASINA HAZIRLIK YAPMALIYIZ

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Adayı M. Hakan Tanrıöver, kültür ve turizm sektörünün bölgede yaşanan gelişmelerden olumsuz etkilendiğini, ancak bizim bu süreçte, bütün alt yapı çalışmamızı yapıp, kriz sonrası şehrimizi hazırlamamız gerektiğini söyledi. Tanrıöver, "Tabelandırma standardizasyonu getirmeliyiz. Türkçe, İngilizce, Arapça hatta Japonca tabelandırma sistemimizi, altyapımızı yapmamız lazım. Otellerimize restoranlarımıza, hijyeni, altyapıyı, standardizasyonu getirmemiz lazım. Kriz sonrasına turizm sektöründe Gaziantep'i hazırlamamız lazım" dedi.

Ak Parti Gaziantep Milletvekili Adayı M. Hakan Tanrıöver ile turizm sektörünü, gastronomi başarımızı, turizm sektöründe yapılması gereken çalışmaları ve siyaseti konuştuk.

-"Turizm sektörü bölgedeki savaştan nasıl etkileniyor?"

BU BÖLGENİN KADERİ

-"Bu yaşadığımız bölgenin coğrafyanın kaderi bu. Biz 1200 yıllık bir coğrafyada yaşıyoruz. Her dönemde bir şekilde krizler sıkıntılar olmuş. Tabi kültür ve turizm sektörü bundan en çok etkilenen yerlerden bir tanesi. Gaziantep özellikle kültür turizmiyle dünyada önemli bir coğrafi işaret olma yönünde çok önemli bir pozisyona geldi. Gaziantep'in, dünyanın en rekabetçi 6 şehrinden biri olması etkileyici. Ancak bölgesel yaşanan sıkıntılar turizmde bir takım düşüşleri beraberinde getirdi."

-"Bölgedeki sıkıntıların ne zaman biteceği belli değil. Biz Gaziantep olarak bu süreçte turizm alanında neler yapabiliriz?"

TABELANDIRMA SİSTEMİNİ YAPMALIYIZ

-"Bu süreçte bizim bütün alt yapı çalışmamızı yapıp, kriz sonrası şehrimizi hazırlamamız lazım. Yani bir tabelandırma standardizasyonu getirip, özellikle şehrimize çekmeyi planladığımız turistlere yönelik bir altyapıyı hazırlamamız gerekiyor. Türkçe, İngilizce, Arapça, hatta daha da ileri giderek Japonca tabelandırma sistemimizi, altyapımızı yapmamız lazım. Otellerimize restoranlarımıza, hijyeni, altyapıyı, standardizasyonu getirmemiz lazım. Kriz sonrasına turizm sektöründe Gaziantep'i hazırlamamız lazım."

GAZİANTEP İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSAT

-"Hassa Tüneli'nin açılması kültür turizmi açısından kuris turizmi açısından Gaziantep'e yeni bir imkan, yeni bir fırsat sunuyor. Ve cruise turizmine yönelik şehri hazırlamamız lazım. Eylül ayında İskenderun'da dünyadaki ve Türkiye'deki cruise turizmi yapan firmalar, deniz turizm birlikleri toplanıyorlar. Ve burada İskenderun limanına getirecekleri turistlerle ilgili bir planlamaya gidecekler. Bu Gaziantep için çok önemli bir fırsat. Bunu Samsun, Amasya yapıyor. Amasya'ya gidin cruise ile gelen turistler vardır. Bizde aynı şekilde Gaziantep-İskenderun hattını kurmamız lazım."

EN ZENGİN TURİST PROFİLİ CRUİSE OLANLAR

-"GAP turlarında Gaziantep başlangıç noktası. Turist Gaziantep'e geliyor buradan Şanlıurfa ve Mardin'e gidiyor. Dolayısıyla alışveriş yapmıyor. Ama cruise turizminde biz yapabilirsek İskenderun limanından otobüse binecek, Gaziantep'e gelecek, alışverişini yapıp geri dönecek. En zengin turist profili cruise olanlar. Libya problemli, Tunus problemli, Suriye problemli dolayısıyla İskenderun-Gaziantep hattını kurmamız lazım. Bence yeni destinasyonumuz Roma'nın kaleler yolu da olan Gaziantep- Kahramanmaraş- Osmaniye-Hatay- Antakya hattı."

-"Gaziantep'in avantajları var mı?"

BİR YANDA FISTIK, BİR YANDA BİBER

-"Bütün bu çalışmaların merkezi Gaziantep. Doğa olarak da, üretim altyapısı olarak da, finans altyapısı, yatak altyapısı olarak da Gaziantep. Diğer şehirlere göre çok avantajlı bir pozisyondayız. Bu coğrafyanın bize kazandırdığı binlerce yıldır gelen avantajlar var. Biz hem Akdeniz ikliminin , zeytinin bütün özelliklerini taşıyoruz, hem de Mezopotamya'nın buğdayın, bütün özelliklerini taşıyoruz. Coğrafyamızın özelliklerinden dolayı olağanüstü makro klimal iklimlere sahibiz. Bir taraftan fıstık yetiştiyoruz, bir taraftan biber yetiştirebiliyoruz. Bu çoğrafyamızın bize sağladığı bir avantaj. Gene sıradışı saklama koşullarımız var. Bu da İpekyolu'nun bize kazandırdığı bir artı. Bu kadar tatlı ve acıyı bir Çin mutfağında, bir Gaziantep mutfağında bulabiliyorsunuz. Yani o yüzden bu coğrafyanın getirmiş olduğu birikimi, üretimin getirmiş olduğu birikimi, artık bu net ve spesifik operasyonlarla birleştirerek, Gaziantep'i kültür turizminde daha ileri noktalara taşıyacağız."

-"Son yıllarda kültür turizmine bakış da değişti sanırım"?

ÖNEMLİ AVANTAJ

-"Gerçekten şehri yöneten insanlar kültür ve turizme çok duyarlı ve bu işlere gündem harcıyorlar, mesai harcıyorlar, finansman harcıyorlar. Bu da önemli bir avantaj. Gaziantep'le ilgili yapılan tanıtım filmlerine bakın hava çekimleri çok iyi, bütün tanıtım kitaplarına bakın hepsinin yazı kalitesi, bilgi kalitesi çok iyidir."

-"Bu süreçte turizm altyapımızı güçlendirmemiz gerektiğini söylediniz. Altyapıda neler yapılabilir?"

TUR OPERATÖRLERİNİN AJANDALARINA GİRMELİYİZ

-"Altyapıda bizim şunu yapmamız gerekiyor. Dünya turizmini yönlendiren çok önemli tur operatörü dediğimiz, altlarında binlerce acentaları olan milyar dolarlık bütçeleri olan tur operatörleri var. Biz bu saatten sonra bu tür operatörlerinin yanına gideceğiz, şehrimiz adına diyeceğizki, 'biz sizin turizmle ilgili pazarlama ajandanıza girmek istiyoruz. Bunun bedeli nedir?' Çünkü dediğim gibi, şehri hazırladık, yatak kalitemiz tamam, gastronomi şehri olduk bununla ilgili yayınları ürettik, ama bunları Avrupa'da, Uzakdoğu'da evde oturan turistle nasıl buluşturacağız. Bunun yolu, tur operatörleriyle görüşüp, onların ajandalarına girmektir. Bunlar sizden tanıtım desteği isterler. Gaziantep'i alacağım ama bununla alakalı benim reklam bedelim şu kadar, bu reklam bedelimi karşılarsan alırım derler. O zaman bu Gaziantep markası, yerine ulaşabilir. Çünkü onlar ulaşabiliyor, onların altlarında binlerce pazar ağı var."

-"GAZİANTEP'E GELEN TURİST SAYISI 180 BİN

-"Birde tabi şunu çok iyi okumak lazım. Ulaşım hattı değiştikçe, yenilendikçe, geliştikçe şu ortaya çıkıyor. Sizinde kültür turizmiyle ilgili rotanız ve yapmanız gerekenleri bu hatta çekmeniz lazım. Bu hatta çekilince şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Şimdi Kapadokya'ya gelen turist sayısı yaklaşık 1 milyon. Gaziantep olarak, 180 bin aralığında dolaşıyoruz."

-"Gaziantep'e gelen turist sayısında çok fazla düşüş yok. Bunu neye bağlıyorsunuz?"

FUARLAR TURİST SAYISINI AYAKTA TUTUYOR

-"Fuarlar ve ticaret hayatının diğer şehirlere nisbeten iyi olması, fuarların başarılı geçmesi gelen ziyaretçi sayısını ayakta tutuyor. Yabancı bir heyeti davet ediyorsunuz, uzaktan baktığında, Ortadoğu'nun yanında bir yer, çekinerek geliyor, ama buraya gelip burada yapılanları görünce nereye geldim? diye etraflarına bir bakmaya başlıyorlar."

-"Kapadokya'ya 1 Milyon turist geliyor. Nasıl başarıyorlar?"

HEPSİ BİR UÇAK

-"Bunu Kapadokya nasıl başarıyor? Bu ulaşım hattının üstünde olma meselesi. Tokyo'dan, İstanbul'a geliyor, İstanbul'dan Antalya'ya, Antalya'dan da bir charter uçak konuyor, Nevşehir'e gidiyor. Bir uçak hepsi. Antalya'dan İstanbul'a döneceğine Nevşehir'den İstanbul'a dönüyor. Yani biz artık daha global operasyonlarla bu ilişkiler ve bağlantılar ağını Gaziantep'e çekmemiz lazım."

-"Gaziantep'in çok iyi olduğu alanlar ve ürünler var. Bunlarla ilgili neler yapılabilir?"

BULGUR FESTİVALİ DÜZENLENMELİ

-"Örneğin UNESCO önümüzdeki yılı bulgur yılı ilan ediyor. Bu da bizim için önemli bir avantaj. En iyi bulguru biz burada üretiyoruz. Aslında kültür ekonomisi dediğimizde bu. Geleneği oradaki yaşayan insanların üretim kapasiteleriyle birleştirerek bunu sanata dönüştürmesi, üretime dönüştürmesi ve Gaziantep'teki sanayicilerin, ticaret erbabının gündemine bu şekilde kültürü, kültürel miras aracılığıyla kalkınma gündemine almasını da çok olumlu görüyorum. Bulgur festivali düzenlenmeli, şarkıyla türküyle değilde, bulgurun üretimini göstermeliyiz. Bire bir üretim geleneğini ortaya koymalıyız. Kalite böyle oluşuyor. İtalyanların bağ bozumu gibi, bunun için de hemen UNESCO'ya başvurmalıyız."

OĞUZELİ KÜLTÜREL MİRAS LİSTESİNE GİRMELİ

-"Özellikle Oğuzeli bölgesi, dünyanın somut olmayan kültürel miras listesine girmeli. Oğuzeli çukur olduğu için, güneşi daha dik açıyla alıyor, toprak nisbeten daha nemli ve en kaliteli kurutmalıklar Oğuzeli'nde oluyor. Ayrıca Yesemek başlı başına bir olay. Refahın ve estetiğin geldiği zirve Yesemek'tir. Roma'daki soylulara heykel üretip gönderyor, sanatın merkezi Yesemek. Heykel atölyesi var. Oraya özel bir çalışma zaten var."

-"Markalaşma ve yeni logomuzla ilgili neler söyleyeceksiniz?"

LİSANS ALDIK

-"Gaziantep'e yönelik markalaşma ve logolaşma çalışmalarını çok önemsiyorum. Şehri yöneten insanların gündeminde böyle bir şeyin olması, buna zaman ve emek harcamaları olağanüstü güzel. Gastronomi başarımız çok önemli. Mahalle arasında top oynuyorsunuz, lisansınız yok, biz lisans aldık. Burada bunun yapılabileceğine dair lisans aldık, agredite olduk. Bu çok önemli. Bunu sürdürmekte önemli."

-"Gaziantep'te kültürel anlamda sizi etkileyen neler var?"

ÇELED UŞAG'LARA ÇOCUKLARIMI GÖNDERMEK İSTİYORUM

-"Çeled Uşaklar beni etkiliyor. Dünyanın bir çok ülkesini gezdim, gördüm. Gezdiğim ve gördüğüm yerlerde devletten destek almadan tıklım tıklım salon dolduran bir Çeled Uşaglar'ı gördüm. Bu çok önemli ve değerli. Yani bir yerel tiyatronun bilet satarak, bin tane adamı bir yere toplamasını, kapalı gişe oynamasını, şehirde trafiği kilitlemesini, ben Avrupa'da görmedim. Orhan Bey'in bin 1200 öğrencisi var, kendi çocuklarımı göndermek istiyorum. Ankara'da, İstanbul'da ben öyle tiyatro bilmiyorum. Tiyatro sahipleri Ak partiyi eleştiriyorlar ama gerçekten çok iyi destek alıyorlar."

-"Turizm altyapısı olarak hazırlık yapmalıyız dediniz. Bu bağlamda oteller, restoranlar, yemeklerimizle ilgili önerileriniz var mı?"

YEMEK ÇEŞİDİMİZİ ÇEŞİTLENDİRMEMİZ LAZIM

-"Turizm altyapısı, otel kalitesi, yatak kalitesi olarak çok iyiyiz. Ön büro, kat hizmetleri konusunda, hizmet içi eğitimde, personel noktasında da altyapımızı güçlendirmeliyiz. Dünyanın en iyi etini biz pişiriyoruz. En iyi tatlısını da biz yapıyoruz. Kebapta, ette çok iyiyiyiz ama bu yemek çeşidimizi, çeşitlendirmemiz lazım, pazarlanabilir bir hale getirmemiz lazım."

-"Gaziantep'te 4 üniversite var. bu üniversitelerde okuyan öğrencilere Gaziantep'i yeterince tanıtabiliyor muyuz? Bu anlamda neler yapılabilir?"

DERSİMİZ GAZİANTEP

-"Gazianteple ilgili bir kitap çıkarılmalı. Kitabın adı Dersimiz Gaziantep olmalı. YÖK'e sunularak, akredite edilmeli, yani ders kitabı olarak tescil edilmeli. YÖK bunu mevzuatta seçmeli ders olarak koyabilir. Örnek mi İstanbul, Marmara Üniversitesi'nde bu yapılıyor. Öğrenciler 4 sene şehrimizde kalıyorlar, üniversiteden başlayıp bu şehri anlatmamız lazım."

-"Siyasetle olan ilişkiniz nedir?"

YAZ AYLARINDA PARTİYE ÇAYCILIK YAPMAYA GİDERDİM

-"Su ile balık gibi. Siyasetin içinde doğdum. Babam Hasan Tanrıöver Anavatan partisinin kurucu merkez ilçe başkanıydı, daha sonra milletvekili oldu. Bütün zamanımız hem siyasetin, hem partinin içinde geçti. Ailede sürekli olarak siyaset konuşulurdu. Yazın herkes babasının dükkanına çalışmaya giderdi, bizde partiye çaycılık yapmaya giderdik. Lise ve üniversite yılları hükümet nedir, demokrasi nedir, demakrasinin siyasetle ilgisi nedir, bunları anlamakla geçti."

-Son olarak neden Ak Parti?

-"Ak Parti'yi, yeni Türkiye'nin kuruluşunda bir ilmik olabilmek, katkı verebilmek, bu Gazi şehre hizmet edebilmek için seçtim." Meral KINACILAR