Gaziantep Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası eski Başkanı Mehmet Nabioğlu, ilimize gelen Suriyeli müteşebbislerle ilgili kriz masası oluşturulmamasının hem bu insanlara hem de bizim esnafımıza büyük zarar verdiğini söyledi. Nabioğlu, "Bu insanlar mali müşavir olmayanlarla ilişki içerisine girdiler. Bu süreçte çok zarara girenler oldu, sıkıntıya girenler oldu. Bunlar ilk geldikleri sıralarda kimlikleri yoktu. Bunların çoğu sigortasız, düşük ücrete çalıştı. Suriyeli çalıştırmayan sigorta ödedi, vergisini ödedi. Bu da haksız rekabete neden oldu. İş ahengi bozuldu" dedi.

SURİYELİLERİ EN ÇOK ONLAR DOLANDIRDI

28-29 Mayıs tarihleri arasında yapılacak genel kurulda yeniden aday olan Mehmet Nabioğlu, Suriyeli müteşebbislerin yaşadığı sorunları dile getirerek, odanın bu konuya kayıtsız kalmasını eleştirdi. İlimize 400 binden fazla Suriyeli'nin geldiğini, gelen Suriyeli müteşebbüs pozisyonundaki insanlara yardım edebilecek bir pozisyonun olması gerektiğini söyleyen Nabioğlu, "O insanlar her önüne gelenle, mali müşavir olmayanlarla ilişki içerisine girdiler. Bu süreçte çok zarara girenler oldu, sıkıntıya girenler oldu. Suriyeliler ilk geldikleri sıralarda kimlikleri yoktu, çoğu sigortasız, düşük ücrete çalıştı. Bunların sigortasız ve düşük ücrete çalışması, haksız rekabete neden oldu. Burada iş ahengi de bozuldu. Suriyeli çalıştırmayan sigorta ödedi, vergisini ödedi. Bunların önlenmesi gerekirdi. Maalesef önlenmedi. Bunu muhasebeciler odasının yapması gerekirdi. Fakat yapılmadı. Bu büyük bir eksiklikti bana göre burada zarar gören hem bizim esnafımız, hem de gelen o müteşebbüs türündeki insanlar pozisyondaki işverenler oldu. Ben bunları birebir yaşadım. 5-6 tane Suriyeli mükellefim var. Çok zarar görenler oldu. Kötüye kullananlar oldu. Bunları en çok dolandıranlar ise bizim vatandaşlardan ziyade, Suriye uyruklu Türkçe bilen insanlardı. Dükkan tutmadan tutunda, maliye kaydına girinceye kadar çok sıkıntı yaşayanlar oldu. Birçoğu şehri terketti, çok büyük zarara uğrayanlar oldu. Ben şahit oldum."

KRİZ MASASI HALA OLUŞTURULMADI

'Muhasebeciler odasının bunlara yön vermesi lazımdı, kriz masası oluşturulmalıydı' diyen Nabioğlu, "Ben oda yönetiminin başında olsaydım bir kriz masası oluştururdum. Muhasebe açısından burada bir kriz masasının oluşturulması lazımdı. Bu kriz masası hala oluşturulmadı. Yabancı dil bilen, özellikle Arapça bilen insanların da bulunduğu danışma kurulu bu gelen insanlara, tacirlere, müteşebbüslere yardımcı olurdu. Esnaf birlikleri, sanayi odası, ticaret odasıyla birlikte bu insanların, gelen ilk müteşebbis heyetine odada ön bilgilerin verilmesi gerekirdi. Çünkü işin esas tabanını oluşturacak bilgi birikimi muhasebeciler odasında. Ön bilgiler verildikten sonra maliye, belediyeden ruhsat alma gibi diğer iş ve işlemlere yönlendirilmelilerdi. 6 tane Suriyeli mükellefim var. Yavaş yavaş sistemimizi öğreniyorlar. Suriyeliler işi öğrenmeye başladılar ama çok insan zarar gördüSistem şu anda biraz oturdu, onlarında biraz gözü açıldı, ama çok sayıda Suriyeli de zarar gördü" diye konuştu.

DOLANDIRACAK GÖZÜYLE BAKIYORLAR

Oda yönetimindeyken, 2008 yılında Halep Ticaret Odası'nda bir toplantı yaptıklarını hatırlatan Nabioğlu, "Şam Muhasebiciler Birliği Başkanı, Halep Muhasebeciler Odası Birliği başkanınında katıldığı bir toplantı yaptık. 5 saate yakın sürdü. Karşılıklı diyalog içine girdik. Orada muhasebe olayı yok, böyle bir meslek yok. Bizim gelir vergisi çıkmazdan önceki 50 seneki olay gibi, KDV yok, gelir vergisi, kurumlar vergisi yok, muhasebiciliği ek iş olarak yapıyorlar. Memur pozisyonundaki insanlar yıl sonunda gelir ve gideri bir beyanname ile veriyorlar. Biz orada anlattık. Onun için onlar buraya geldikleri zaman çok zorlandılar. Buranın olayını sistemini bilmiyorlar. Her ay beyanname, damga vergisi, şu var, bu var deyince o zaman bir güvensizlik oluyor. Çünkü adamın bilgisi yok.

Karşıya sanki beni dolandıracak gözüyle bakıyor. Halbuki kriz masası oluşturulsaydı böyle bir bilgi dağarcılığı bunlara yönlendirilmiş olsaydı en azından sıkıntı olmazdı" şeklinde konuştu.

EKONOMİMİZ İÇLER ACISI

Nabioğlu, kentimizin ekonomisinin içler acısı olduğunu da gündeme getirerek, "Bilhassa bizim komşularımızla olan ilişkilerimizin zayıflaması ticaretimizi olumsuz yönde etkiledi. Bilhassa halı sektörü sıkıntıda. Çünkü bankalarla ilişkiler sıkıntıda. Rus pazarının kapanması, Türki Cumhuriyetler, Irak'a ticaretin olmaması esnafımızı zor duruma getirdi. İşçi çıkartan çok işsizlik oranı arttı" dedi. Meral KINACILAR