Esnafın kalkınması ve desteklenmesi amacıyla 2016 yılı Şubat ayı başında verilmeye başlanan 30 Bin TL faizsiz kredi bilinmeyen bir nedenden dolayı 7 Mart'ta durduruldu. Gaziantep'te bu krediden alan esnaf sayısının 1000 kişi civarında olduğu, 4-5 bin kişinin ise müracaat edip beklediği öğrenildi.

ANLAR: TALEP ÇOK

Gaziantep Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kooperatifleri Bölge Birliği Başkanı Sadık Anlar, faizsiz olan ve aylık 500 30 bin lira kredinin ayın 15'ine kadar durdurulduğunu belirtti. Anlar, "Bizim duyduğumuza göre bazı banka şubelerinde kesintiler yapılmış. Halk Bankası genel müdürü bunları bir sisteme oturtmak için kredileri bir süreliğine durdurmuş. Krediler ayın 15 günden sonra tekrar başlayacak. Talep çok. Bekliyoruz" dedi.

ŞARTLAR NELER?

Kredi alma koşullarıyla ilgili bilgi veren anlar, "Vergi mükellefi, sicil mükellefi olmak, bir teminat gösterebilmek ve iki tane kefil" dedi.

GÜNEŞ: ODAYA KAYIT ARTTI

Sanayi Sitesi ve Oto Makina Sanatları Odası Başkanı Mustafa Kemal Güneş, başvurularda büyük yoğunluk olduğunu, kredilerin aniden durdurulduğunu söyledi. Güneş, Başvuruların yoğun olduğunu söyleyen Güneş, "Tahminimiz bu kadar başvuru olması beklenmiyordu. Çünkü oda kaydı yaptırmayan esnaf bile bu krediden faydalanmak için oda kaydı yaptırmaya başlamıştı. Sadece bizim odamıza 1.5 ay içinde 60-70 tane kayıt oldu. 30 binl lira faizsiz kredi veriliyor. 500, bin lira masraf alıyorlar. Ödemeyi 36 aya bölüyorlar" dedi.

ESNAFI UMUTLANDIRDI

'Bu para esnafın yarasına merhem oluyordu' diyen Güneş, "Esnaf bununla umutlandırıldı. Faizsiz kredi esnafa can simidi gibi gelmişti. Suriye'den dolayı esnafa can suyu olacak bir krediydi. Esnafı umutlandırdılar. Bu krediyi devam ettirmeliler. Niye durdurdular anlamış değilim" dedi.

4-5 BİN KİŞİ BEKLİYOR

Gaziantep'te ilçeler dahil 13 esnaf kefalet kooperatifi olduğunu, bu krediden faydalanacak 15-20 bin esnafın olduğunu belirten Güneş, "Bu krediden alan esnaf sayısı 1000 kişi civarında. 4-5 bin kişi müracaat etti bekliyor. Bizim 2 bin üyemiz var. Bunun 500-600 kişisi müracaat etti, alamıyor. Bekliyoruz" diye konuştu. Meral KINACILAR