Eğitim Sen Gaziantep Şubesi Hukuk Sekreteri Beyhan Yağdıran, Türkiye'de görev yapan 800 bin öğretmene ek olarak Gaziantep'te çalışan 21 bin civarında öğretmenin 24 Kasım Ögretmenler Günü'nü pek çok sorunla kutladığını söyledi. Yağdıran, "Öğretmenler geçim sıkıntısı, güvenlik açığı, okul müdürlerinin keyfi olarak değişmesi gibi konular yüzünden okula tam anlamıyla motive olamamaktan şikayetçiler" dedi.

KREDİ BATAĞINA BATMIŞ DURUMDALAR

Yağdıran öğretmenlerin şuanda borç içinde yüzdüğünü belirtti. Yağdıran, "Öğretmenlerimiz tam anlamıyla bir öğretmenler günü kutlayamıyor nedeni öğretmenlerin bir çoğu dertli. Türkiye genelinde öğretmenlerimizin hepsi kredi batağına batmış durumda. Gaziantep'te ise bu durum daha kötü. Öğretmenler sosyal statü gereği genelde Gaziantep'te memur kesiminin yaygın olduğu Karataş Semtini tercih ediyorlar, orada da en iyi ihtimal bin liraya kiralık ev buluyorlar, zaten bu adamların maaşı 2 bin 500 TL. Bin lirayı kiraya verince bin 500 TL kalıyor bununla nasıl geçinsinler?. Normalde devlet standartlarına göre 4 kişilik bir ailenin askari geçim tutarı 4 bin TL bize ailemizi geçindirecek askeri tutarı versinler biz razıyız zam filan yapmasınlar" diye konuştu.

ALIM GÜÇLERİ DÜŞTÜ

Hükümetin desteklediği Eğitim Bir-Sen'in sayesinde yıllık 123 TL zam aldıklarını söyleyen Yağdıran, "Verdikleri zam zaten vergi dilimi diye birşey çıkardılar ona gidiyor. Örneğin: Devlet bir kişiye yıllık 10 binlira kazanabilirsin üstünü kazanırsan vergi durumunu beş puan birden artırırım diyor otomatikmen bizim zamlarda buharlaşıyor, iptal oluyor. Öğretmenlerin eskiye nazaran alım güçleri ciddi ölçüde düştü. Hemen hemen her meslekte çalışan memurlarla öğretmenlerin zam oranı karşılaştırıldığında öğretmenin alım gücünün ne kadar düştüğünü anlarsınız" dedi.

ÖĞRENCİLERE LAF SÖYLENMİYOR

Öğretmenlerin can güvenliğinin olmadığını belirten Yağdıran, "Öğrencilere laf söylemeye korkar hale geldik. Geçen gün bir öğrenci aracımı parçaladı, camları kırdı, lastikleri patlattı hangi öğrencinin yaptığını biliyordum. Emniyete gittim şikayetçi oldum polis birşey yapamadı yani anlayacağınız okullar güvenlik noktasında alarm veriyor. Devletimiz şuanda eğitime ayırdığı paranın çoğunu özel okullara veriyor milleti özel okullara teşvik ediyor, bu yanlış bir tutum devlet okulları özelleşince her kesim kendi ideolojisine göre öğrenci yetiştirecek. Eğitim hiçbir zaman için bir rant kapısı değildir" dedi.

Yağdıran öğretmenlerin yapılan son görev değişimlerinden sonra eğitimin özelleşmesinden korktuklarını belirtti. Haluk ŞAHİN