Eğitim Sen Şube Başkanı Ali Ersönmez, Köy Enstitüleri'nin 74. kuruluş yıldönümünü kutladı. Ersönmez, "Köy Enstitüleri, eğitimin adım adım hayatın gerçeklerinden uzaklaştırıldığı ve muhafazalaştırıldığı günümüzde daha fazla anılmayı hak etmektedir" dedi.

Köy Enstitülerinin kuruluş yasasına göre köy öğretmeni ve köye yarayan çeşitli meslek sahiplerini yetiştirmek amacını taşıdığını belirten Ersönmez, "Özellikle köy aydınlanması açısından önemli hizmetler vermiş olan bu okullar hem bir dönemin aydın kuşaklarının yetiştirilmesine kapı aralamış hem de öğretmen yetiştirme sistemi açısından bir model olmuştur. Cumhuriyet‘in eğitim projesi açısından önem taşıyan Köy Enstitüleri, bir süre sonra köy çocuklarının aydınlanmasından duyulan rahatsızlığın da etkileriyle birleşince kapatılmıştır" dedi.

DURUM İÇLER ACISI

"Köy Enstitüleri‘nden günümüze bakıldığında, gerek öğretmen yetiştirme gerekse de eğitimin içeriği açısından durumun içler acısı olduğu görülebilmektedir" diyen Ersönmez, "Öğretmen yetiştirmede tam bir keşmekeş yaşanmaktadır. Bugün gelinen aşamada, okullar öğretmensiz, öğretmenler ise işsiz durumdadır. Dahası, ülkenin Başbakanı, her üniversite mezununun, mezun olduğu alanda iş bulmak gibi bir beklentisinin olmaması gerektiğini, Milli Eğitim Bakanı ise eğitim fakültesi mezunlarının da kendilerine başka işler aramaya başlamalarını dile getirmektedir. Köy Enstitüleri‘nin 74. kuruluş yıldönümünde, eğitim sistemimiz alt üst edilirken öğretmen yetiştirme konusunda da gelinen nokta budur. Eğitim Sen olarak Köy Enstitüleri‘nin kuruluşunun 74. yılında bu eğitim kurumlarının kuruluş amacını ve mantığını sahipleniyor ve aydınlanma ateşini taşıyan, demokratik öğretmen hareketinin ülkemizde gelişmesine büyük katkılar sunan tüm Köy Enstitülü eğitim emekçilerine şükranlarımızı bir kez daha iletiyoruz" şeklinde konuştu. HABER MERKEZİ