Gaziantepspor’a para ve puan silme cezası kapıda.

2014-2015 sezonu için UEFA Lisansı alamayan 3 takımdan biri olan Gaziantepspor’a bu defa da TFF tarafından Ulusal Kulüp Lisans Sistemi kapsamında hukuki, sportif, altyapı, personel ve mali konularda yaptığı incelemede bu kriterlerden en az birine uymadığı gerekçesiyle uyarı ve 30 gün ek süre tanıdı. 3 aşamalı uyarı ve ceza biçiminde olan bu kriterlere uymayan Gaziantepspor’a Türkiye Futbol Federasyonu ilk uyarısını yaptı.

SÜRE VERİLDİ

Spor Toto Süper Lig, PTT 1.Lig ve Spor Toto 2.Lig kulüplerinin hukuki, sportif, alt yapı, mali ve personel konuları kapsamında Türkiye Futbol Federasyonu’nun denetlemeleri sonucunda Gaziantepspor bu kriterlere uymadığı tespit edilirken TFF tarafından bu eksikliklerini gidermesi için 30 gün süre verdi.

EKSİ 2 PUANLA BAŞLAYABİLİRİZ

Uluslararası Spor Hukuku konusunda uzman avukat Alpay Köse daha önce TRT Spor'da yayınlanan "İşte Goool" programında açıklamalarda bulunmuş ve Gaziantepspor'un gelecek sezona -2 puanla başlayacağını duyurmuşüu. Alpay Köse, gerekli kriterleri yerine getiremeyen ekiplerin -8, -10 hatta -12 puan ceza almaları ihtimalinin de bulunduğunu ifade etmişti.

AŞAMALI CEZALAR BEKLİYOR

Gaziantepspor TFF’nin kendisine tanıdığı 30 günlük süre içerisinde bu kriterleri yerine getirmediği takdirde 3 aşamalı olan Kulüp Lisans ve Mali Fair Play Talimatı’nın 25/1. maddesinin Ek.XI tablosunun ilgili maddeleri uyarınca sportif, mali, hukuki, altyapı ve personel olmak üzere bu konu başlıkları altında yerine getirilmeyen her kriter için ayrı ayrı para cezası ve yine 30 gün ek süre tanınacak. Bu süre içerisinde yine her bir kriterde eksiklikler tamamlanmazsa talimata göre yeni sezona eksi puan ya da puanlarla başlayacak.

İŞTE TALİMATA GÖRE UYGULANACAK YAPTIRIMLAR

Hukuki

1) Uyarı + 30 Gün Süre

2) 75.000 TL + 30 Gün Süre

3) 1 Puan Silme

Sportif

1) Uyarı + 30 Gün Süre

2) 75.000 TL + 30 Gün Süre

3) 1 Puan Silme

Personel

Uyarı + 30 Gün Süre

2) 75.000 TL + 30 Gün Süre

3) 1 Puan Silme

Altyapı

1) Uyarı + 30 Gün Süre

2) 75.000 TL + 30 Gün Süre

3) 3 Puan Silme

MALİ KONUDA TFF CİDDİ

Gaziantepspor mali konuda yine kendisine tanınan 30 günlük sürede kulübün taşıması gereken kriterleri yerine getirmediği takdirde ağır cezalarla karşı karşıya kalma ihtimalide bulunuyor. Daha önce transfer yasağının olduğu ancak durumu dahada yumuşatmak ve kulüplerin mali geleceğini daha şeffaf belirlemesi açısından atılan adımda bu ceza para cezası ve puan silme cezasına dönüştürüldü.

Gaziantepspor bu tabloya uymadığı takdirde ağır cezai yaptırımlara maruz kalacak.

ULUSAL KULÜP LİSANSI NEDİR ?

Türkiye Futbol Federasyonu’nun hazırladığı Ulusal Kulüp Lisans Sistemi Talimatı kapsamında, en üst 3 ligde yer alan kulüpler UEFA sistemindeki gibi “Hukuki, Sportif, Altyapı, Personel ve Mali Kriterler” üzerinden ulusal bazda denetlenerek, mali yapılarının uygunluğuna göre lisanslanacak.

Söz konusu sistemle kulüplerin gerekli eğitimi almış profesyonel kadrolarla çalışmaları, kulüplerin tüm genç takımlarını akademi ligleri seviyesine ulaştırmak ve liglerde elit oyuncuların yetişmesi ve kulüplerin UEFA standartlarında tesislere ve statlara sahip olmaları sağlanacak.

Kulüpler mart ayının son iş gününe kadar başvurularını yapabilecek. Daha sonra nisan ayında kulüplerin başvuruları değerlendirilip mayıs ayında da lisans uygunluk kararı alan kulübe kulüp lisansı verilecek.

Başvurusunda eksikliği tespit edilen kulübün ise bu eksiklerini tamamlaması beklenecek. Kulüp bunu gerçekleştirmediği takdirde aşamalı olarak ceza alacak. Ulusal Kulüp Lisans Sistemi’ne uymayan kulüpler her sezon para cezası olmak üzere aşama aşama ceza alacaklar. 2014-2015 sezonunda ise Ulusal Kulüp Lisans Sistemi’ne başvurmayan kulüplere lige alınmama cezası uygulanacak.

Ulusal Kulüp Lisans Sistemi’nin bir başka yeni getirisi ise kulüplerin denetim prosedürünü içeriyor. Buna göre, Türkiye Futbol Federasyonu bağımsız bir denetim şirketiyle anlaşarak lisans için başvuran kulüplerin mali dosyalarını uzmanlar ve anlaştığı şirket ile beraber inceleyecek. TFF’nin bağımsız denetim şirketiyle yapacağı bu anlaşma tamamen danışmanlık ve uzmanlara destek amaçlı.

BAŞKA ÜLKELERDE DE UYGULANIYOR

Azerbaycan, Belarus, Bulgaristan, Çek Cumhuriyeti, Ermenistan, Estonya, Finlandiya, Gürcistan, İrlanda, İsrail, İzlanda, Galler, Slovak,a Sanmarino, Rusya, Romanya, Portekiz, Polonya, İngiltere, Almanya, İspanya, Fransa gibi ülkelerde puan silme ve para cezaları uygulanırken, Bosna Hersek, İsveç ve Danimarka’da lige almama cezası yaptırımı uygulanıyor. Ukrayna ise bu işe daha ciddi yaklaşan bir ülke olarak Stad kapatma cezası dahi veriyor.

GELİR GİDER DENGE ZORUNLULUĞU

Kulüp Lisansı konusunda hedeflerinin başlangıcı olarak gören TFF 2014-2015 sezonuna hiç olmadığı kadar kararlı yaptırımlarla geliyor. Daha önceki dönemlerde fazla ciddiye alınmayan ancak her sezon geçiştirilen bu konuları bu kez TFF daha ciddi bir şekilde ele alıyor. 2014-2015 sezonu öncesi özellikle mali konuda daha titiz davranan TFF bu kez kulüplerin gözünün yaşına bakmayacak. Mali Özellikle mali konuda daha titiz gelir ve gider denge zorunluluğunu ve vadesi geçmiş borcun bulunmamasını istiyor.

HEDEF AVRUPA SEVİYESİNDE OLMAK

TFF önümüzdeki sezon geçiş süreci diye adlandırdığı takvimin son yılına girecek. Hedefleri doğrultusunda özellikle mali konuda kulüplerin problemli olmamasında ısrarcı olan Türkiye Futbol Federasyonu talimatına uymayan kulüplere ağır cezalar gelecek.

PTT 1.LİG EKİPLERİDE BAĞIMSIZ ŞİRKETLER

TARAFINDAN DENETLENEBİLECEK

2012-2013 yılı itibariyle sadece SPK’ye kayıtlı olan bağımsız denetim şirketleri tarafından denetlenen Spor Toto Süper Lig takımlarının yanı sıra bu sezon PTT 1.Lig ekipleride bu belirlenen şirketler tarafından denetlenebilecek.

HABER: ALİ BUDAK