Gaziantep Şahinbey İlçesinde bulunan tek Halk Kütüphanesi'nin kapatılması kararına tepki gösteren vatandaşlar eylem yaptı. Türk Kütüphaneciler Derneği Bölge Başkanı Yüksel Polat, mevcut kütüphanelerin zaten yetersiz olduğunu belirterek, "1900 yıllarda Gaziantep'de nüfusun 50-60 bin olduğu dönemlerde 7 kütüphane varken nüfusumuzun bir buçuk milyona dayandığı günümüzde Kültür Bakanlığına bağlı olarak çalışan halk kütüphaneleri sayısı üçtür. Daha önce kapatılan Şehitler kütüphanesi, Balıklı Çocuk Kütüphanesi'nin yerine yenileri yapılmamıştır. Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi'de kapatılmayla karşı karşıyadır. İnternetin olması kütüphaneye ihtiyaç duyulmaması anlamına gelmemektedir" dedi.

KÜTÜPHANELER EĞİTİMİN EN ÖNEMLİ AYAĞI

Polat, kütüphanelerin eğitimin en önemli ayağı olduğunu belirterek şunları söyledi:"Eğitimin önemli olduğu vurgulanırken eğitimin en önemli ayağı olarak kütüphanelere gereken değerin verilmemesi yeni kütüphanelerin açılması gerekirken, mevcut olanlarında muhafaza edilmesi gerekmektedir. Türk Kütüphaneciler Derneği olarak halk kütüphanelerinin bina, personel, koleksiyon, çalışma koşulları, ulaşılabilirlik konusunda daha iyi bir konuma gelmesini arzu etmekteyiz. Özellikle her kütüphanede en az donanımlı bir kütüphanecinin olması, bunun yanı sıra kütüphanede çalışan diğer personelin kalifiye ve yetişmiş olması, özlük haklarının daha iyi şartlara getirilerek kütüphanelerin çalışmak için cazip bir kurum olması sağlanmalıdır. Kentimizde bulunan kütüphane sayısının arttırılarak ulaşılabilirlik ve kullanılabilirliğinin mutlaka arttırılması şarttır. Tüm bu koşullar ışığında Şahinbey İlçe Halk Kütüphanesi’nin Türk Kütüphaneciler Derneği olarak akıbetini merak etmekteyiz. Yeni onarılarak hizmete sunulan bu kütüphanenin sonu nedir? O bölgede en az 3 kütüphane olması gerekirken mevcut olan kütüphane neden kapatılmaktadır. Kamuoyu önünde bunlara cevap aramaktayız."

CEMAL ÇANKAYA (ZİRAAT MÜHENDİSİ)

"BURASI KAPANIRSA GENÇLERİMİZ NEREYE GİDECEK"

"Bizler bu eylemi kütüphanemizin kapanmaması için yapıyoruz. Şahinbey 800 binlik bir ilçe burada bir buradaki kütüphane var birde il kütüphanesi var. Burası kapanırsa gençlerimiz nereye gidecek derslerini nerede çalışacaklar, vatandaşlarımız nerede kitabını okuyacak. Bu muhitin çevresi genelde kenar semt, kütüphanedede bu kenar semtin çocukları ders çalışmaya, kitap okumaya geliyor. Burası kapanırsa bu çocuklar ne olacak herkesin evinde internet yok. Bu çocuklar önce derslerinden kalacak sonra okuldan soğuyacak daha sonra ise sokak serserisi olup çıkacaklar bu durum ortadan biran önce kaldırılsın. Kütüphanemizi yıkmasınlar, burası bizim için önemli."

MİNE POLAT

"EĞİTİM YUVASI OLARAK KALSIN"

"Ben ilkokulu burada bitirdim yani buranın her yanında benim hatıralarım var . Bu binanın eğitim öğretime katkı veren bir eğitim yuvası olarak kalmasını istiyorum."

ABDULKADİR EMRE

"KOSKOCA BİR İLÇEDE TEK KÜTÜPHANE BURASI"

"Koskoca bir ilçede bulunan tek kütüphane burası. Buranın tıp müzesi olacağı söyleniyor. Bu duruma önayak olan kişiler acaba başka bir yer bulamadılardamı buradaki kütüphaneyi kapatıp müze açacaklar."

ÖĞRENCİLER

"KENAR MAHALLEDE YAŞIYORUZ DİYE OKUMAYALIM MI?"

"Marka Kent Gaziantep diyorlar, Kültür Şehri Gaziantep diyorlar, kütüphaneleri kapatıyorlar. Gaziantep'te müze alanımı kalmadıda burayı istiyorlar. Buradaki kütüphane kapatıldıktan sonra akıbeti ne olacak bilmiyoruz bile. Evimiz kenar mahallede diye evimizde rahatça çalışamıyoruz. Kütüphaneye geliyorduk oranında şimdi kapatılacağını duyduk. Kenar mahallede yaşıyoruz diye biz okumayalım mı? Kütüphaneleri kapatarak acaba sorgulamayan, bütün günü internet başında hazır olan bilgileri alan bir gençlik mi yaratmak istiyorlar. Bizi internete mahkum etmesinler bizler araştıralım, soruşturalım vatanımızı en iyi şekilde savunan bireyler olalım bu yüzden kütüphanemiz kapatılmasın.

MEHMET DOKBAY (ŞAHİNBEY CHP MECLİS ÜYESİ)

"KÜTÜPHANEYİ KAPATARAK TIP MÜZESİ YAPMAK İSTİYORLAR"

"Özel İdareye ait olan malların hepsi Büyükşehir Belediyesine geçtiği için bu kütüphaneyi kapatarak Tıp Müzesi yapmak istiyorlar. Şahinbey ilçesi 800 bin nufuslu bir ilçe. Bütün bir ilçenin tek kütüphanesinin kapatılıp Tıp Müzesi yapılmasının herhangi bir olumlu yanı yok. Buraya eğer bir tıp müzesi açılacaksa Gaziantep İl Sağlık Müdürlüğü'nün bahçesine yapılmalı. Bu çağda kütüphanelerin kapatılıpta sağlık müzesi olmasını kınıyorum." Haluk ŞAHİN