KOSGEB vakasında 3 yıldan beri oyalanan namuslu firmalar bir türlü yasal haklarını alamıyor. KOSGEB'i dolandıranlar yüzünden mağdur edilen 300'e yakın firmanın feryadı, yıllardır KOSGEB ve dolandırıcılara destek veren bazı siyasiler yüzünden duvara çarpıp dönüyor. Dün yine benzer bir toplantı yaşandı. KOSGEB ve Kredi Garanti Fonu üst yönetimi Gaziantep'te KOBİ’lerle bir araya geldi. KOBİ desteklerinin anlatıldığı toplantının sonunda Gaziantepli firmalar KOSGEB Başkanı Recep Biçer'e, şu anda yargıda olan dosyaların akıbeti ve mağduriyetlerinin giderilip giderilmeyeceği noktasında sorular yöneltti. Cengiz Hortoğlu, "Yaşın yanında kuru da yanıyor. KOSGEB'ten destek almak için bütün şartları yerine getiren, sonra da mahkemelik olan bir firma nasıl ikinci kez cesaret edip KOSGEB'e destek için başvurur? Mağduriyetin giderilmesi noktasında tasarrufunuz ne olacak?" derken, Onur Karuserci, "Zamanımızı çalmayın" dedi. Bu arada böylesine en önemli toplantıda Gaziantep esnafının bir numaralı ismi Ömer Küsbeoğlu'nun toplantıya çağrılmayışı dikkat çekti.

KOSGEB'in Gaziantep esnafının 3 yılını aldığını söyleyen TÖSYOV Gaziantep temsilcisi Necati Binici ise, başkan Biçer'e seslenerek "Sorun sizin müfettişinizde. KOSGEB esnafın 3 yılını aldı. 3 yılı yok sayıyoruz. Ortada büyük haksızlık var. Maalesef çözüm üretilemedi. Gaziantepli firmalar için KOSGEB destek değil adeta köstek durumuna düştü. Geçmişte yapılanları göz önüne getirdiğimizde, bizlere ayrıcalık yapmanın zamanı gelmiştir"dedi." Eyüp Bartık ise, odaların KOSGEB kanadında etkin olması gerektiğini belirterek, "Projeyi hazırlamak için dışarıdan bir danışman yerine odaların bu işi üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum" dedi. Bunlara karşın KOSGEB Başkanı Recep Biçer'in verdiği cevaplar, toplantıda havanda su dövmeden öteye gitmedi. Çünkü Recep Biçer, "Ben 6 aydır görevdeyim. Genel bilgim var. Ama detaylı bilgim yok. Mahkeme sürecine müdahale edemeyeceğim. İdari tarafında tekrar ne yapılabilir bu konuda bir çalışma yapılabilir" dedi. Mağduriyetleri gidermeye yönelik kurum olarak üzerlerine düşeni yapacağıma söz veririm ama savcı ile konuşamam ancak oradan gelecek bir şey varsa kurum olarak harekete geçeriz"diyerek Gaziantepli mağdur firmaların sorunlarını çözme konusunda güven vermedi.

BİÇER ANLATTI AMA ESNAF İKNA OLMADI

Gaziantep Ticaret Odası (GTO), KOSGEB Başkanı Recep Biçer ve KGF Başkanı Faik Yavuz'un katılımlarıyla düzenleyeceği toplantıda, KOSGEB ve KGF'nun sağladığı kredi ve destekler anlatıldı. KOSGEB Başkanı Recep Biçer görevinde henüz 6 ayı doldurmadığını belirterek, köprüleri sağlıklı kurmak için tüm Türkiye'ye gezdiğini söyledi. Sefere çıktığını, bir sene içinde tüm Türkiye'deki müdürlükleri gezerek meseleleri yerinde görmek ve buna göre çalışmalar yapmak istediğini belirtti.

KOBİ'lerin önemine değinen Biçer, "ABD bile KOBİ'leri sağlam tutmayı amaçlıyor. Bizde KOBİ'leri ne kadar güçlendirirsek krizden etkilenme derecesi az olacak. Türkiye'de KOBİ'ler belli bir yere geldi. Daha da güçlendirmek için destek veriyoruz" dedi.

Biçer, KOSGEB'in desteklerinden de bahsetti ve "2010-2014 arası 1.130.925.530 TL KOBİ'lere destek sağlamışız. 2014-2015'in ilk 6 ayını kıyasladığımızda 2014'te 111, 2015'te 120 milyar TL KOBİ desteği sağlamışız. Gaziantep'te Ocak-Mayıs 2015'te 530 işletme 2.450.180 liralık destekten istifade etmiş" diye konuştu.

'KOBİ'leri ne kadar geliştirirsek krizlerden o kadar az etkileniriz' diyen Biçer, "KOBİ'lerimizi daha da geliştirip desteklemeye çalışıyoruz. Türkiye'de 3 milyon 500 bin işletme var. Toplam işletme sayısının yüzde 99. 85'ini, istihdamın da yüzde 75 ile 78'ini KOBİ'ler gerçekleştiriyor" dedi.

Biçer, girişimcileri önemsediklerini belirterek, geri ödemeli desteklerde faiz alınmadığını ifade etti. Bu nedenle "bankalara gitmeyin bize gelin" dediklerini söyleyen Biçer, şu ana kadar 20 bin KOBİ'ye girişimcilik desteği verdiklerini anımsattı.

Girişimcilik destek programlarına şu ana kadar Gaziantep'te 239 başvuru aldıklarını anlatan Biçer, toplam başvurunun da 2 bin 345 olduğunu ifade etti.

KGF Genel Müdürü Hikmet Kurnaz da ipotek verme imkanı olmayan KOBİ'lere kredi imkanı sağladıklarını dile getirdi. Gaziantep'te faaliyet gösteren 13 bin 419 işletmeden 499 KOBİ'nin KGF'den faydalandığını anlatan Kurnaz, bu sayının da çok az olduğunu kaydetti.

EYÜP BARTIK

Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, KOBİ'lerin oluşturdukları katma değer ve istihdamla ekonominin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu belirtti. Bartık, odaların KOSGEB kanadında etkin olması gerektiğini belirterek, "Projeyi hazırlamak için dışarıdan bir danışman yerine odaların bu işi üstlenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunun içinde gerekli girişimleri yapacağız" dedi.

KGF'nin KOBİ'lerin finansmana erişiminde çok önemli bir destekleyici olduğuna dikkati çeken Bartık, şunları söyledi:"KOBİ'ler ekonominin belkemiğidir diyoruz. Onlar olmazsa üretim, istihdam, büyüme olmaz diyoruz. KOBİ'ler gelişsin, ölçeğini büyütsün, kurumsallaşsın, markalaşsın, dış dünyaya açılsın, teknolojisini geliştirsin diyoruz. Ancak KOBİ'lerimiz tüm bunlar için ihtiyacı olan finansmana erişimde teminat yetersizliği engeli ile karşılaşıyor. İşte bu noktada KGF devreye giriyor. KGF, KOBİ'lerimize kefil oluyor. KOBİ'lerimiz KGF nedir tam olarak bilmiyor. Bilenlerde yanlış bir imaj oluşmuş, KGF piyasada sadece sorunlu KOBİ'lere öneriliyor. Bu da bankalar nezdinde piyasada itibar kaybı yaratıyor. Olumsuz imaj silinmeli kullanım özendirilmeli."

YAVUZ: GAZİANTEP ÇALIŞIYOR

Kredi Garanti Fonu (KGF) Başkanı Faik Yavuz da dünya ve Türkiye'de yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen Gaziantep'in her zaman hedeflerine ulaşmak için çalıştığını belirtti. Bu mücadelesinden dolayı Gaziantep'i her yerde örnek gösterdiklerini kaydeden Yavuz, "Ülke olarak iyi örneklere ihtiyacımız var. Bu nedenle bir değil, onlarca Gaziantep' e ihtiyacımız var" dedi.

KOBİ'lerin finansmana rahat erişebilmesi için çalıştıklarını anlatan Yavuz, "Sorumluluklarımız her geçen gün artıyor. Bu tarz toplantılarda bilinirliliğimizi artırmayı istiyoruz" ifadelerini kullandı.

SORU YAĞMURU

Toplantıda gazeteciler ve firma sahipleri yetkilileri soru yağmuruna tuttu. Bir gazeteci 350 esnafın sahtecilikten, ağır cezada yargılandığı, konusunu gündeme getirdi. Gazeteci, Gaziantep esnaf odaları birliği başkanı Ömer Küsbeoğlu'nun toplantıya niye davet edilmediğini ve KOSGEB Başkanına beraat eden firmaların mağduriyetlerinin giderilmesi konusunda bu bir çalışmalarının olup olmadığını sordu.

KOSGEB Başkanı Biçer, "Ben 6 aydır görevdeyim. Genel bilgim var. Ama detaylı bilgim yok. Mahkeme sürecine müdahale edemeyeceğim. İdari tarafında tekrar ne yapılabilir bu konuda bir çalışma yapılabilir" dedi. Mağduriyetleri gidermeye yönelik kurum olarak üzerlerine düşeni yapacağıma söz veririm ama savcı ile konuşamam ancak oradan gelecek bir şey varsa kurum olarak harekete geçeriz"dedi.

Eyüp Bartık ise Başsavcı ile konuştuğunu zanlıların beraat etmeye başladıklarını belirtirken, KOSGEB Başkanı Biçer, "Paraların ne zaman verileceği konusunda yargılama süreci tamamen bitmeden bir şey söyleyemem. Bizi de denetleyen Sayıştay var" dedi.

Bartık ise, "Piyasanın durumu malum. Daralma var. Sizde ricam şu beraat etmiş dosyaların ödenekleri konusunu bir değerlendirin" dedi. Biçer de, durumu inceleme konusunda söz verdi.

Bu arada Cengiz Hortoğlu, Onur Karuserci ve Necati Binici, söz alarak mağduriyet yaşayan KOBİ'lerin sorunlarını dile getirdi. Cengiz Hortoğlu, "Yaşın yanında kuru da yanıyor. KOSGEB'ten destek almak için bütün şartları yerine getiren, sonra da mahkemelik olan bir firma nasıl ikinci kez cesaret edip KOSGEB'e destek için başvurur? Mağduriyetin giderilmesi noktasında tasarrufunuz ne olacak?" dedi.

Onur Karuserci, KOSGEB'in esnafın boşa zamanını çalmamasını isteyerek, "Gaziantepli çalışkandır. Çalışır, kazanır. Bazı KOSGEB yöneticileri yüzünden KOSGEB'ten nefret ettim" diyerek yaşadıklarını anlattı.

Eyüp Bartık, mesajın alındığını belirterek, "Gereken yapılacak. Bizde bunun takipçisi olacağız. Yeni bir sayfa açmak lazım" dedi.

Necati Binici de, Gaziantep'te 400 bin Suriyeli yaşadığını, Irak ve Suriye'den dolayı esnafın sıkıntı yaşadığını anlattı.Daralan iş hacmine karşın yeni pazarlar yaratmak gerektiğini söyleyen Binici, "Sorun sizin müfettişinizde. KOSGEB esnafın 3 yılını aldı. 3 yıl yok sayıyoruz. Bize ayrıcalık yapmalısınız. Gaziantep'in Suriye'den, Irak'tan dolayı ayrıcalık hakkı var. Biz KOBİ'yiz. Şu anda kendi ayaklarımızın üzerinde duruyoruz. İşte bir fırsat. Bu mağduriyeti giderin. Dosyalan tamamlansın. Kendinizi KOBİ yerine koyun. 3 yılını yitirmiş Gaziantep için duyarlı olmanızı istiyoruz" dedi.

Meral KINACILAR