Suriye sınırında devam eden duvar örme işlemi için hazırlanan dev bloklar, özel tekniklerle son teknoloji kullanılarak zorlu yapım aşamasından geçiriliyor. Her biri 9 ton ağırlığında olan özel betonlar sayesinde dayanıklılığı artırılan bloklar 2 gün süren hummalı çalışmalar neticesinde sınır hattına yerleştirilebilir hale getiriliyor

Hatay sınırında önceden başlatılan duvar örme işlemleri, Gaziantep-Suriye sınır hattında da sürüyor. Yasa dışı geçişler, sınır kaçakçılığı, terör eylemleri başta olmak üzere sınır güvenliğinin artırılması için gerçekleştirilen duvar örme işlemini bir an önce bitirmek isteyen işçiler, havaların soğumasına rağmen haftanın 7 günü aralıksız çalışıyor.

C-80 BETONU

Beton blokların yapımında ise son teknolojiyle özel teknikler kullanılıyor. "C-40" denilen betonların kullanıldığı bloklar, yüksek dayanıklılığa sahip. Bugüne kadar Türkiye'de kullanılan en yüksek betonun "C-30" olduğunu ifade eden uzmanlar, beton blokların kurşunlara karşı yüksek dayanıklılığı bulunduğuna işaret ediyor.

KONYA'DA ÖZEL OLARAK YAPILDI

Dev blokların, Konya'da özel olarak yaptırılan kalıplardan daha kolay ve zarar görmeden çıkarılması için yurt dışından ithal edilen "Euro 15" tipi yağ kullanılıyor. Yağlanan kalıplara dökülen betonlar, hiç zarar görmeden bu yağ sayesinde kolayca çıkarılıyor. Blokların hazırlanması uzunca bir zaman alıyor. Her işlemi tamamlandıktan sonra normal şartlarda bir günde kuruyan ve hazır hale gelen betonların kuruma süresi, kış mevsimi nedeniyle iki güne çıkıyor.

9 TON AĞIRLIĞINDA

Her biri 9 ton ağırlığında olan, 3,60 metre yüksekliğe sahip, 30 santimetre kalınlığındaki, 2,50 metre uzunluğundaki beton blokların inşaat şantiyesinden sınıra taşınmasının da ayrı bir zahmeti bulunuyor.

Büyüklükleri ve ağırlıkları nedeniyle her vince sadece 4 blok yüklenebiliyor. Karkamış sınır hattı için 15 Ocak 2016'da tamamlanması beklenen duvar örme işleminde devasa boyutlardaki 800 bloğun kullanılması öngörülüyor. Vinçlerle 200 sefer yapılarak taşıma işlemlerinin tamamlanması planlanıyor. Bloklardan 2 bin 450'sinin de İslahiye sınırında kullanılması düşünülüyor. AA