Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası Gaziantep Şube Başkanı Melih Meriç ve Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Rıdvan Köksüzer, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin konut sektöründe tecrübeli kuruluşu olan KİPTAŞ yetkilileriyle bir araya gelip, tecrübelerinden yararlanmak için brifing almasını değerlendirdi. Köksüzer, Gaziantep'te konut sorunu değil, arsa sorunu olduğunu, hatta piyasada konut fazlalığı bile bulunduğunu söylerken, Melih Meriç, "Bize göre en büyük sorun konut rakamlarındaki yüksek fiyatlar" dedi.

UYDU KENTLER YAPILMALI

Gaziantep'te her türden konutu yapabilecek müteahhitler olduğunu belirten Rıdvan Köksüzer, "Yeterki belediyeler imar planlamalarını yapsınlar. Belediyeler lüks ve dar gelirlilere yönelik konutlara dönük arsalarla ilgili planlama yapsınlar. Bu şehirde her tür konutun üretiminde yetenekli müteahhitlerimiz var. Gaziantep'te nitelikli konutlar üretiliyor. Ancak imar planlarından kaynaklanan birtakım sıkıntılarımız var. Yani herkesime yönelik imar planlamaları yapılmalı. Şehrin civarında dar gelirliye ve lüks konutlara dönük uydu kentler yapılmalı, uydu kentler planlanmalı" diye konuştu.

GAZİANTEP'TE DE BİRLEŞME EĞİLİMİ VAR

Gaziantepli firmaların birleşerek güçlü şirketler kurabileceklerini söyleyen Köksüzer, "Bu yöndede meslektaşlarımız arasında eğilimler var. Örneğin İzmir'de bizim meslektaşlarımız birleşerek güçlü yapılar oluşturdular, büyük işleri gayet başarılı şekilde yapıyorlar. Bizde Antep'te meslektaşlarımızla zaman zaman biraraya geliyoruz, bu konuda birleşerek büyük alanları Gaziantep'in şartlarına uygun, kültürüne uygun konutları üretebiliriz" dedi.

ŞEHİR DIŞINA ÇIKMAK LAZIM

Şehir merkezinde arsa maliyetleri yüksek olduğu için dar gelirliye hitap eden konutlar üretilemediğini, şehir dışındaki bölgelerin mutlaka planlanması gerektiğini ifade eden Köksüzer, "Lüks konutlar şehir dışında olmalı yeterki belediyeler buraların altyapı, ulaşımını sağlasınlar. Şehir merkezinde yer yok. Mecburen dışa doğru açılacağız, yeni planlamaların olması gerekiyor. Şehir içinde yer kalmadı şehir dışına doğru taşmak lazım" dedi.

HALKA UCUZ ARSA SATIŞLARI YAPILMALI

Melih Meriç ise Gaziantep'in en büyük sorununun konut rakamlarındaki yüksek fiyatlar olduğunu, buradaki rakamların yüksek olmasının en büyük sebebinin de arsa fiyatlarının çok yüksek olması olduğunu belirtti. Meriç, "Bu fiyatların bu kadar yüksek olmasının sebebide özellikle son 15 yılda Gaziantep'te yeni imar alanlarının açılmaması. Bu yapılmadığı için arsa spekülasyonu başladı. Bu astronomik fiyatlar konut fiyatlarını tetikledi. Bana göre Gaziantep'teki belediyelerin ucuz arsa temininde bulunmaları lazım. Bunun içinde yeni imar alanları açarak halka ucuz arsa satışları yapması lazım" dedi.

KARATAŞ ÖRNEĞİ

'Ucuz arsa üretilmesine en güzel örnek Karataş' diyen Meriç, "Karataş'ta ilk açıldığında kooperatiflere arsa tahsisleri yapıldı ve bu tahsisler çok cüzi fiyatlarla yapıldı şu anda Gaziantep'te özellikle Şahinbey belediyesinin maddi geliri Karataş'taki yapmış olduğu arsa satışlarıdır. Özellikle belediyelerin bu örneği çok iyi algılaması lazım. Ucuz arsa temin edip halka bunu sunmak belediyelerin zararına değil, ileri vadede belediyeye çok büyük bir gelir getirmektedir. Bunun en büyük örneği Karataş'tır. Karataş'ta yanlış uygulamalar vardır ama bu örnek gözönüne alınarak daha iyi şekilde buradaki görülen eksiklikler giderilerek, daha iyi bir konut alanı, sosyal yaşam alanı oluşturulabilir" diye konuştu.

KONUT SEKTÖRÜNDE DARLIK VAR

Tüm Türkiye'de olduğu gibi Gaziantep'te de konut sektöründe darlığın sözkonusu olduğunu ifade eden Meriç, "Bunu iyi analiz yapmak lazım. İnsanların ev ihtiyacı mı bitti, yoksa ev alma imkanları mı kapandı? Bu şey çok önemli. İnsanlar ev alamıyorlar. Satılan dairelerin afişlerini görüyoruz, Gaziantep'teki kira fiyatlarını da görüyoruz. Demekki hala daha konut sıkıntısı var. Özellikle uydu kentler oluşturulmalı şehir merkezinden uzakta insanların sosyal yaşantısını etkilemeyecek parkı, okulu, konutu, dizayn edip yeni yaşam alanlarına insanları taşımak lazım. Bunu da ucuz arsa temin ederek, insanları zorlamadan teşvik edebilirsiniz" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR