SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, Tekstil Mühendisliği Bölümü öğrencilerine altın değerinde öğütler verdi. İş başvurusuna gidenlerin kıyafetlerinin temizliğine, düzgünlüğüne, erkeklerin saçlarının, sakallarının düzenli olmasına, kadınların etek boyuna dikkat etmelerini isteyen Konukoğlu, “otur” denilmeden oturulmaması gerektiğini söyledi.

Konukoğlu, Gaziantep Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Sani Konukoğlu Tekstil Mühendisliği Bölümü ve öğrencilerin pratik eğitim almaları amacıyla yaptırılan Abdulkadir Konukoğlu Tekstil Uygulama Merkezi’nde inceleme yaptı. Bölüm başkanı Prof. Dr. Mehmet Topalbekiroğlu'’nun yaptığı sunumun ardından uygulama merkezine geçen Konukoğlu, SANKO olarak daha önce öğrencilerin pratik eğitim almaları amacıyla kurdukları makinaların bir bölümünü değiştireceklerini söyledi.

TEKSTİL KÖTÜYE GİTMEZ

Konukoğlu, daha sonra Mühendislik Fak ültesi konferans salonunda çoğunluğu tekstil mühendisliği bölümünden olmak üzere, öğrencilerle sohbet etti. Konuşması öncesinde gösterilen özgeçmişini her izledikçe “Bunları ben mi yaptım, bu kadar işi ne zaman yapt ım” diye kendisine sorduğunu anlatan Konukoğlu, şöyle devam etti:“Elbette kolay olmadı. Çok çalı ştım. İşletmede yer süpürerek, çıraklık yaparak başladığım iş yaşamımda, yönetim kurulu başkanlığına kadar her görevi emek vererek, ter dökerek, hak ederek başardım, yerine getirdim. Çalışmayanın başarılı olması mümkün de ğil. Emek vereceksiniz, yaptığınız işe inanacaksınız.

Sizler de çok çalışacaksınız, masa başında değil, tezgahların arasında yarınlara ilmek atacaksınız. Sizler Türkiye’nin gözbebeği sektörü, üretim, ihracat ve özellikle istihdam merkezi konumundaki tekstilin gözbebeklerisiniz. Türkiye’de tekstil kötüye gitmez. T ürkiye bu işten daha çok uzun yıllar ekmek yer. Her zaman nitelikli tekstil mühendisine ihtiyaç var, olacak da. Sizler bu bilinçle eğitiminizi en iyi şekilde almaya, yüksek lisansınızı, doktoranızı yapmaya özen gösterin. En az bir yabancı dili, elbette İngilizceyi anadiliniz gibi öğrenmeye bakın, mümkünse bu amaçla yurtdışına gidin. Azmederseniz aşamayacağınız engel yoktur.”

TEKSTİLDE TÜRKİYE DÖNEMİ YAŞANIYOR

Birçok gelişmiş ülkenin kalkınmasının kökeninde tekstil sektörünün bulunduğuna vurgu yapan Konukoğlu, “Birçok zenginin de zenginliğinin kaynağı tekstildir. Tekstil sektörü Türkiye i çin en önemli sektörlerden birisidir” dedi. Tekstil denilince bir dönem ilk akla gelen ülkenin İngiltere olduğunu, daha sonra bayrağı Fransa’nın ald ığını anımsatan Konukoğlu, “Bu ülkelerin pamuk üretimi yok. Ne zaman ki sömürgeleri bağımsızlığını kazandı, bu ülkelerin de tekstilde hakimiyeti sona erdi” diye konuştu.

Fransa’dan sonra bayrağı devralan İtalya’nın tekstilde, özellikle moda, marka ve tasarım alanlarında başarılı olduğunu vurgulayan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:"“Aynı dönemde tekstil sektöründe atılım yapan Türkiye, çok önemli yol aldı. Pamuk üreticisi olmamız önemli bir avantaj. Kalite, moda, marka, tasarım, makine altyapısı, deneyimli i şgücü ve pazara yakınlık bizi sektörde farklı ve bir çizgiye taşıyor. Sektörde özellikle makine imalatçısı olarak öne çıkan, ancak ciddi tekstil üretimi de olan Almanya’dan öndeyiz, İtalya ile başa baş durumdayız.”"

MÜHENDİS ADAYLARINA ÖNERİLER

Konukoğlu, öğrencilere, mühendislik eğitimini tamamlayıp iş başvurusu yapmaya gittiklerinde nasıl hareket etmeleri konularında da önerilerde bulundu. İş başvurusuna gidenlerin kıyafetlerinin temizliğine, düzgünlüğüne, erkeklerin saçlarının, sakallarının düzenli olmasına, kadınların etek boyuna dikkat etmelerini isteyen Konukoğlu, “otur” denilmeden oturulmaması gerektiğini ifade etti. Konukoğlu, işe alımlarda kararın genellikle 20-30 saniyede verildiğini, iş başvurusu yapanların bunu akıllar ından çıkarmadan hareket etmeleri gerektiğini belirtti. Bir öğrencinin, “işe buğun başlamış olsanız, hangi sektöre yatırım yapardınız” sorusuna Konukoğlu, “Yine tekstil derdim. Ölüye de diriye de lazım olan tekstili çok seviyorum. Bizim ilk göz ağrımız ve amiral gemimiz” yanıtını verdi.

KONUKOĞLU'NDAN ALTIN ÖĞÜTLER

SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, üniversiteli gençlere gerek meslek gerek özel hayatlarında başarılı olmalarını sağlayacak altın öğütlerde bulundu. Konukoğlu gençlere, “İşin hilesinin dürüstlük olduğunu unutmayın. Öğrenmeyi azmedin, işten kaçmayın. İşyerinize babanızın malı gibi sahip çıkın ki, yükselebilesiniz” dedi.

ÖĞRENMEYİ AZMEDİN İŞTEN KAÇMAYIN

Öğrencilere başarılı olmanın sırlarını kendi yaşamından kesitlerle anlatan Abdulkadir Konukoğlu, bu konudaki şu altın öğütlerde bulundu: “Öğrenmeyi azmedin ve asla işten kaçmayın. Çalıştığınızda ustalarınıza erkekse abi, kadınsa abla diye hitap edin. Böyle yaparsanız, onlar da size her şeyi severek öğretir. Bir yere gittiğinizde size, ‘Oturun’ demeden oturmayın. Temiz ama düzgün giyinin. Fakirlik ayıp değildir. Ama, kirli, düzensiz şeylerle huzura çıkmak ayıptır. İşletmelere babanızın malı gibi sahip çıkın. Hayatta hep mutlu olmaya çalışın. Mühendis toplumumuzda hep ‘Masada oturan adam’ olarak biliniyor. Oysa, mühendis gerektiği zaman anahtarı eline alıp arızayı dahi giderecek adamdır.

YÖNETİCİYE ÜÇ ÖĞÜT

Sohbetinin devamında iyi bir yöneticinin üç ana meziyete sahip olması gerektiğini vurgulayan SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, bunları da şöyle sıraladı: “Birincisi sabırlı olmak, ikincisi çok çabuk öfkelenseniz dahi öfkenize üç saniye sonra son vermek. Üçüncüsü ise mütevazi olmanız. Elemanınıza, ‘Sen bana şunu yaptın ben de sana zamanı gelince şunu yaparım’ düşüncesini unutmak. Her gittiğiniz yerde kendinize bir ev yapacaksınız. Bu babamın bana bir vasiyeti. Her yerde bir dostun olacak. O şehre gittiğin zaman sana bir sandalye verecek kişi mutlaka bulunmalı. Bunu yapabilmek çok önemli. Okul ve üniversitelerin ana görevlerinden bir tanesi; her ne kadar sizi okutuyorsa da, beşeriyeti öğretiyor. Arkadaşlığı ve dostluğu da öğretiyor.”

Öğrencilerin çeşitli konulara ilişkin sorularını da cevaplandıran Abdulkadir Konukoğlu’na Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Cahit Bağcı tarafından, baret ve şilt ile teşekkür belgesi, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Hüseyin Bozkurt tarafından plaket sunuldu. Bülten