SANKO Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, NTV Para programında Berfu Düven’in sorularını yanıtladı. Konukoğlu, 2016 yılını değerlendirirken, ekonomiyi karayoluna benzeterek, “Bir yola çıkıyoruz. Yolun çıkışı da var, inişi de var, düzü de var. Ekonomi de öyle. Bence 2015’te biraz iniş, biraz düzlükte gidilerek yol alındı. 2016 yılında daha iyi yol olacağız, daha iyi gideceğiz. Huzur içerisinde geçecek bir yıl olacağını temenni ediyorum, inanıyorum“ diye konuştu.

Türkiye için 2015’in zor bir yıl olarak geçtiğini belirten Konukoğlu, “Ama diğer ülkelere baktığımızda normal geçen bir yıl oldu. Ayrıca, seçimler bitti, beklenti sona erdi. Bundan dolayı 2016 yılı daha iyi geçer. Her ne kadar komşularla sorunlar varsa da bunların teker teker giderileceğini düşünüyorum” dedi.

SURİYELİ İŞÇİLER

Suriye’deki iç karışıklıktan dolayı göç eden ve Özellikle Gaziantep başta olmak üzere çevresindeki illerde gündeme gelen Suriyeli işçiler konusundaki soruya, “Buna ilişkin düzenleme yapıldığında, en fazla yüzde 5 veya 10 kotası getirilmeli” yanıtını veren Konukoğlu, “Suriye’nin yükü şu anda Türkiye’nin üzerinde. Herkes bize ‘Aslansınız, yaşayın’ diyor ama cebinden para veren yok” diye diğer ülkelere serzenişte bulundu.

KARARLAR OLUMLU

Hükümet’in yerli ürünlerin alımına yönelik kararını olumlu bulan Konukoğlu, “Yıllar önce, ‘Japon malı, tapon malı’ diye bir slogan vardı, bugün Japonya dünyanın en kaliteli sanayi ürünlerini üretiyor. Yerli sanayi olarak iş makinaları üretiyoruz. Kalitesinden şüphemiz yok ama kamu başta olmak üzere kullanıcılar yerli üretimi tercih etmeli ki, gördükleri eksikleri tamamlayabilelim, Ar-Ge yatırımlarına daha çok kaynak ayırabilelim” diyerek, sözlerini tamamladı.