Gaziantep 4. Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Özkaplan Halı'nın depo bölümünde çıkan yangınla yanarak kül olmasıyla ilgili Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ve Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu çarpıcı açıklamalarda bulundu. Abdulkadir Konukoğlu, "Hem sanayici hem itfaiye ekibinde eğitimsizlik var, hem koordinasyon eksikliğimiz var. Her sanayicinin itfaiyesi bulunmalı. Organizedeki fabrikalar birbirine çok yakın" derken, Adil Konukoğlu da benzer yönde açıklama yaparak, "Hem eğitim noktasında sıkıntı oldu, hem ekipmanda eksiklikler görüldü, hem de kimyasal yangınlara karşı ekipmanlarda yetersizlikler olduğu ortaya çıktı"dedi.

Abdulkadir Konukoğlu: Her sanayicinin itfaiyesi bulunmalı. Organize'deki fabrikalar birbirine çok yakın.

Adil Konukoğlu: Hem eğitim noktasında, hem de kimyasal yangınlara karşı ekipmanlarda yetersizlikler olduğu ortaya çıktı

Sanko Holding Onursal Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, yangının ardından Vali başkanlığında bir toplantı yaptıklarını anlatarak, "Bu toplantıda sanayici ve belediyemizin işbirliği yaparak yangın konusunda gereken tedbirleri alması gerektiğini konuştuk. Belirli büyüklükteki sanayicinin muhakkak bir itfaiyesinin bulunması gerekir" dedi.

FABRİKALAR BİRBİRİNE ÇOK YAKIN

'Gaziantep’te eğitimsizlik var' diyen Konukoğlu, "Hem sanayicilerimizde, hem itfaiyecilerimizde eğitimsizlik var. Sanayici ve belediye işbirliği ile inşallah bunu çözeriz diye düşünüyoruz. Herkesin üzerine düşeni yapması lazım. Sanayicinin üzerine düşeni yapması lazım. En kötü taraf fabrikalar birbirine çok yakın oluşu, çekme mesafelerinin tam kullanılması. Aslında 15, 25 metre çekme mesafesi olması lazım. Bunlar önlenmeye çalışılacak inşallah bu felaketler önlenecek. Gaziantep'te eğitim önemli. Hem sanayici hem itfaiye ekibinde eğitimsizlik var, hem koordinasyon eksikliğimiz var. Bunları toplayıp en kısa sürede büyükşehir belediyemiz çözecek ve biz de gereken desteği vereceğiz" diye konuştu.

RÜZGAR YANGINI TERS TARAFA TAŞIDI

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu da, Organizedeki yangınla ilgili değerlendirmede bulunarak, "Orada tabiki büyük bir yangın geçirdik, önlemek için var gücümüzle çalıştık. Gerek Gaziantep itfaiyei gerekse organize itfaiyesi gerekli çalışmayı yaptı ama civar illerden gelen itfaiyelerinde olmasına rağmen bir türlü petrole dayalı ürün olduğu için yangını söndüremedik. Aşırı derecede rüzgar vardı, rüzgar yangını olduğu gibi ters tarafa taşıdı" dedi.

EĞİTİM ÇALIŞMALARI YAPILACAK

Şu anda bu konuda hem belediye, hem organize sanayi bölgesiyle Vali önderliğinde yaptıkları toplantıda bu tür yangınlarda nasıl önlem alınması gerektiği konusunda görüşmeler yaptıklarını belirten Adil Konukoglu, "Şehrimizde petrole dayalı ürünler üreten tesislerin sayısı çok fazla arttı, bundan dolayıda bizim yangın, itfaiye ekiplerimizin komple bu tür yangınlarda nasıl davranması gerekir, nasıl müdahale etmesi gerektiği konusunda eğitim alması için çalışmalar yapılacak" dedi.

KOCAELİ BELEDİYESİ'NDEN UZMAN EKİPLER GELECEK

Yangın konusunda eğitimler verilmesi için Petkim'in genel müdüründen rica edildiğini, onların yangın ekibinden bir ekibin geleceğini belirten Konukoğlu, "Bir iki şehirden de bu konuda uzman ekipler getirilecek. Örneğin Kocaeli belediyesinde bu ekiplerin olduğunu öğrendik, oradan da ekipler getirilerek. Bizim şu andaki mevcut personelimizin hem iyileşletirilip, hem gençleştirilip, hem de mevcut personelin eğitimi için bir çaba gösterilecek. İnşallah bu tür olaylar bir daha yaşanmaz. Hem eğitim noktasında sıkıntı oldu, hem ekipmanda eksiklikler görüldü, hem de kimyasal yangınlara karşı ekipmanlarda yetersizlikler olduğu ortaya çıktı" diye konuştu.

FARKLI BİR SİSTEMLE YAKLAŞMAK ZORUNDAYIZ

Yangına müdahale ederken, kullanılması gereken araç ve gereçlerinde takviye edilerek,ekibin daha da güçlendirilerek, bu işin daha hızlı ve organize şekilde tek elden yönetilmesi konusunda çalışma yapılmasına karar verildiğini söyleyen Konukoğlu, "Organize çok büyüdü, ekibi tek başına yeterli değil, Gaziantep belediyesinin ekibide aynı şekilde. Petrol yangını ayrı bir şey. Tüm elemanları, ekipleri petrol yangınlarına karşı donatmak zorundayız. Yangın başladıktan yarım saat sonra oraya ulaştım. Bu yangında helikopter bile birşey ifade edemedi suyu bıraktığı yerde rüzgar alıp 50-100 metre ileriye götürdü. Farklı bir sistemle yaklaşmak zorundayız. Bugün dünyada en gelişmiş sistemi kurmak için elimizden gelen tüm çabayı göstereceğiz" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR