Bartık: Suriyeliler legal çalışacak

Oda başkanlarının gündeminde Suriyelilerin kayıtdışı çalışmaları vardı. Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu, Suriyelilerin kendi buldukları yerlerde kayıt dışı çalıştıklarını ve buna 'dur' demenin zamanının geldiğini söyledi. Eyüp Bartık ise Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bünyesinde Suriyelilerin çalışmasıyla ilgili kanun maddesinin çalışmalarının sürdüğünü belirterek, "Muhtemelen 15-20 gün içerisinde Suriyelileri legal olarak çalıştırmayı başaracağız" dedi. Bartık ayrıca, Suriyelilerin şirket kurmasıyla ilgili de yol katettiklerini belirterek, "Pasaportsuzda gelse, Suriyeliler yerel bir ortakla beraber iş yapmalı" dedi.

ÇOK SAYIDA SURİYELİ VAR

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu Gaziantep’te çok sayıda Suriyeli bulunduğunu ifade ederek, "Türkiye'ye misafir olarak gelen Suriyeliler şu anda kendi buldukları yerlerde kayıt dışı çalışıyorlar. Buna 'dur' demenin zamanı geldi" dedi.

SIKINTI BAŞLAR

Suriyelilerin mutlaka kayıt altına alınması gerektiğini söyleyen Adil Konukoğlu şu uyarılarda bulundu: "Sınırdan geçerken emniyet tarafından hem parmak izleri alınmalı hem birer geçici numara verilmeli. Nasıl Türk vatandaşlarını numarayla kayıt altına alabiliyorsak, bunları da kayıt altına almamız gerekir. Aksi takdirde bu adamlar getirdikleri parayla bir müddet daha dayanırlar, ondan sonra da her türlü sıkıntı başlar" diye konuştu.

15-20 GÜN İÇİNDE ÇIKAR

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık ise dün Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği'nin genel kurulunda Suriyelilerin çalışmasına yönelik kanunun 15-20 günde çıkacağı müjdesini verdi. Eyüp Bartık, iç karışıklıktan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin işyerlerinde çalıştırılmasına ilişkin yürütülen çalışmalarda son aşamaya gelindiğini söyledi.

LEGAL OLARAK ÇALIŞACAKLAR

Suriyeliler ile ilgili bakanlığa verdikleri raporda çalışmadıkları zaman ülkemizin ne tür problemler yaşayacaklarını anlattıklarını söyleyen Eyüp Bartık, "Esnaftan gelen istekler doğrultusunda ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Gaziantep'e sığınan Suriyelilerin çalışması konusunda girişimlerde bulunduk. Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik ile yapılan toplantılar sonrasında 11 Nisan tarihi itibariyle Türkiye'deki yabancıların çalışma izni yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına geçti. Şu anda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda Suriyelilerin çalışmasıyla ilgili kanun maddesi hazırlanıyor. Bizim de bu konuda bzimde görüşlerimizi aldılar. Muhtemelen 15-20 içerisinde Suriyelileri legal olarak çalıştırmayı başaracağız. Sizlerle de bunları paylaşacağız" diye konuştu.

PASAPORTSUZ SURİYELİLER DE İŞ YAPSINLAR

Bartık, Suriyelilerin şirket kurmasıyla ilgili de yol katettiklerini belirterek, "Bizim önerimiz şuydu Türkiye'ye pasaportuyla giren Suriyelilerin Türkiye'de ticaret yapmalarına bir engel yok. Ancak birçoğu pasaportsuz olduğu için onların ticaret yapmasında engel var. Önerimiz şu anlamda. Diyoruzki onlar pasaportsuzda gelse, yerel bir ortakla beraber iş yapsınlar. Bunun da çıkması için mücadele ediyoruz" dedi. Meral KINACILAR