Demokrasi Derneği, ABD Başkanı Obama'ya, başta IŞİD konusu ve sorunu olmak üzere kuzey Suriye ve Irak'ta yaşanan karmaşık kaosun çözümünün ABD öncülüğündeki koalisyonla çözüleceğini belirten bir mektup gönderdi. Mektupta, bölgedeki sorunların Türkiye Cumhuriyet'i ile istişareler de bulunarak çözülebileceği, IŞİD terörünü ortadan kaldırmak için başka bir terör örgütü olan PYD'ye silah ve teçhizat yardımı yapılmaması gerektiğini ifade etti.
Demokrasi Derneği Adına konuşan Dernek Sözcüsü Goncagül Kılıç, mektubun birer kopyasını; ABD'de iktidarda ve muhalefette olan siyasi liderlerden olan Clinton, Romney, McCain ve Dış işleri Bakanı Sayın Kerry'e de gönderdiklerini, bunun yanı sıra bu mektubu kamusal bir bilinç uyandırmak adına CNN, CNBC, Washington Post, Herald Tribune ve NY Times medya organlarına da ilettiklerini belirtti.
Kılıç, mektupta dile getirilen konularla ilgili şunları söyledi:
Orta doğu ve yakın bölgesi tarih boyunca ticaretin, çok kültürlülüğün, çok dinliliğin ve çoğu zaman da istikrarsızlığa dayalı kaosun egemen olduğu bir coğrafyadır. Tarihin, kendini tekrar etmekten bıkıp usanmadığı bu coğrafyada, Türkiye Cumhuriyeti olması gereken ile mevcut olanı en doğru şekilde görebilecek kadar bu bölgelere yakındır. Bu durum ne bir fırsattır ne de bir risktir sadece gerçekliktir. Modern dünyanın; demokrasinin olmadığı, gelir dağılımı adaletsizliğinin tavan yaptığı, insan hak ve hürriyetlerinin yokluk seviyesinde yer aldığı orta doğu ve çevresinde başta enerji ihtiyacı ve siyasi nedenler ile görmezden gelmeyi tercih ettiği, bu ülkelere demokratik yapıların oluşumu, gelişimi ve katılımcılığın arttırılması yönün de etkili gayretler sergilemediği sürece, din temelli küresel terörün yüksek maliyetli olumsuz sonuçları ortaya çıkmaya ve bu terör örgütleri de taraftar bulmaya devam edeceklerdir. Dolayısı ile bu terör örgütleri sebep değil sonuçtur. Terörün bir tek gerçekliği varsa o da; terör her zaman ve her yerde terördür. ISİD tehlikesini ortadan kaldırmak için düşünülen yöntemlerden biri olarak başta ABD ve Avrupa Birliği ülkelerinin, PKK ve PYD 'ye silah yardımı yaptığı yada yapacağı her gün uluslararası medya da yer almaktadır. Varlığı demokrasinin evrensel değerleri üzerinde yükselen, küresel barışın korunması amacı ile NATO'nun etkili ve sorumluluk sahibi bir üyesi olan Türkiye Cumhuriyeti'ni siyasi olarak bölmeye yönelik son 30 yılda binlerce masumu katleden PKK ve PYD 'ye yapılacak silah yardımı sonucunda bu silahların namluları önce Türkiye Cumhuriyeti'ne çevrileceği ve kısa bir zaman için de bu silahların yasa dışı silah ticaretine konu olacağı bu durumu denetleyebilecek ya da düzenleyebilecek bir mekanizmanın olamayacağı durumu bir tahmin değil gerçeklik ve bir beklenti değil sonuçtur." Haber Merkezi