Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği’nin 16. Genel Kurulu yapıldı. İbrahim Apa ve Yılmaz Çınar'ın yarıştığı seçimlerde kazanan taraf İbrahim Kamil Apa oldu. 813 üyenin oy kullandığı seçimlerde İbrahim Apa 531, Yılmaz Çınar 276 oy alırken, 6 oy da geçersiz sayıldı.

KÖKSÜZER:NEREDEN NEREYE?

Gaziantep Ticaret Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve divan başkanlığını Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu’nun yaptığı genel kurula katılım yoğundu. 12 yıllık başkanlık dönemine nokta koyan Rıdvan Köksüzer, derneğin kuruluşundan bugüne kadar olan süreçle ilgili bilgi verdi. 80 üye ile kiralık bir iş yerinde faaliyetlerine başladıklarını hatırlatan Köksüzer, içinde toplantı salonu olan donanımlı bir ofisi derneğe kazandırdıklarını söyledi. Köksüzer, "Yıllarca oda olmak için mücadele verdik. Sosyal sorumluluk projeleri yaptıt. Gaziantep Lisesi’ne Atatürk köşesi yaptırdık. 50 engelli kardeşimize tekerlekli sandalye aldık. Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde 3 odayı biz donattık ve derneğimizin ismini astırdık. Göreve başladığımızda sadece mühendis ve mimarlarla karnesi olan müteahhitler üye olabiliyordu. Tüzük değişikliğine giderek tüm müteahhitlere üyelik yolunu açtık. Şu anda bin 200 üyeye ulaştık” dedi.

HAKKIMI HELAL ETMİYORUM

Köksüzer, başkanlığı döneminde çok üzüldüğü bir suçlama ile ilgili de tepkisini dile getirerek kimsenin adamı olmadığının altını çizdi. Köksüzer, “Özel bir şirketin ihalesi vardı. Bu şirket 18 firmayı kendisi belirlemiş. Ve onlara davet göndererek ihaleye girmelerini sağlamış. Bir firma da kazandı. Kim olduğunu hala bilmiyorum ve merak da etmiyorum. Ama bazıları çıkıp benim liste verdiğimi ve yönlendirdiğimi iddia etti. Onlara hakkımı helal etmiyorum. Özel bir şirketin istediği firmalara davet gönderip ihale açma yetkisi de vardır. Ancak benim bilgim dahilinde olmayan bir olayla ilgili bana yöneltilen suçlama sahiplerine hakkımı helal etmiyorum” şeklinde konuştu.

APA:BAYRAĞI DAHA İLERİ TAŞIMAK İÇİN ADAY OLDUM

İbrahim Apa ise bayrağı daha ilerilere taşımak için aday olduğunu söyledi. Apa Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği'nin 24 Şubat 1984'te 10 arkadaşın bir araya gelmesi ile faaliyete başladığını belirterek, "O zaman oluşturulan bu güçlü yapı ve atılan sağlam temeller sayesinde derneğimiz 1200 üyeden oluşan dev bir sivil toplum kuruluşu haline gelmiştir" dedi. İnşaat mühendisi olduğunu ve meslekte 23 yılını doldurduğunu anlatan Apa, "12 yıldır kendi şirketimizde özel ve kamu sektöründe çok ciddi projelere imza attık. Bu bayrak yarışında edindiğim bilgi birikimi ve tecrübeleri, yepyeni bir bakış açıcı ve vizyon ile bayrağı daha ileriye taşımak için bu göreve talip oldum" dedi.

ODA STATÜSÜNDE SON NOKTAYA GELİNDİ

İstihdama doğrudan ve dolaylı olarak çok ciddi katkı sağlayan, 200 alt sektöre hitap eden, 500 kalem malzemeyi bünyesinde barındıran, ekonomiye yön veren bir sektörün temsilcileri olduklarını ifade eden Apa, "Ama bu mesek grubunun maalesef örgütlü bir yapısı yok. Bu sebeple oluşturulan federasyon ve konfederasyon ile müteahhitlik mesleğinin çağda profesyonel bir meslek olarak çerçevesinin çizilmesini sağlamak istiyoruz. Bu bağlamda TOBB Çevre e Şehircilik Bakanlığı ve konfederasyon ile yapılan çalışmalar neticesinde oda statüsü kazanmamızda son noktaya gelinmiştir" diye konuştu.

TEDAŞ ÖNCELİKLİ İŞİMİZ OLACAK

'Son dönemlerde yaşanan iş kazaları ve depremlerde ilk ala gelen meslek grubuyuz' diyen Apa şunları söyledi:"Bu durumda sektörümüzün omuzlarında ciddi bir yük oluşturmaktadır. İş Sağlığı ve Güvenliği kanununu ve denetim mekanizmasını önemsiyoruz. 2012 yılında yürürlüğe giren Kentsel Dönüşüm Kanunu belediyelerimizin ve yatırımcının elini güçlendiriyor. Şehrimizde belediyelerimiz elini taşın altına koymuş durumda, ancak sadece belediye eliyle özel sektör bu işin içine dahil olmadan ilerlenirse sürecin 25-30 yılda tamamlanacağını öngörüyorum. Yerelde kamu yetkilileri ve meslektaşlarla diyaloğu artırmak, özelleşince daha iyi olacağını zannettiğim TEDAŞ'ta geçmişi aramamız üzerine gideceğimiz ilk konular olacak. Sosyal sorumluluklarımızı da unutmayacağız."

ÇINAR:ÇÖZÜMÜN PARÇASI OLACAĞIZ

Yılmaz Çınar ise 1200 üyesi olan derneğin toplumda saygın bir yere sahip olduğunu belirterek, "Bu potansiyeli daha verimli hale getirmek için çalışacağız. Daha etkin çalışma yapmak niyetindeyiz. Ötekileştirmeden, ayrıştırmadan herkese eşit mesafede hizmet yapacağız. Gaziantep'in sorunlarına vakıfız. Sorunlarımızı birlikte belirleyerek, sorunun parçası değil çözümün parçası olmak için çalışacağız" dedi.

NEZAKET KURALLARI DIŞINA ÇIKMADIK

'Seçim sonuçları ne olursa olsun bize destek veren veya destek vermeyen bütün aradaşlarıma teşekkür ediyorum' diyen Çınar, "Kim kazanırsa kazansın, sonuç ne olursa olsun, önemli olan bizim bir ve beraber olarak derneğimizin bundan sonraki süreçte de önemli işlere imza atmasını sağlamak. Seçim sürecinde nezaket kuralları dışına çıkmadan, birbirimizi kırmadan, dökmeden çalıştık. Bunuda çok önemsiyorum" diye konuştu.

KÖSE:ARSA RANTİYECİLİĞİNİN ÖNÜNE GEÇMEK BELEDİYELERİN GÖREVİ

CHP İl Başkanı Sait Köse de söz alarak, sivil toplum örgütlerinin her geçen gün öneminin anlaşıldığı süreçte, dik durabilen müteahhitler, mühendisler ve mimarların mücadelesini saygı ile karşıladığını söyledi. Köse, Gaziantep'te Türkiye'nin en büyük arsa rantçılığının yaşandığını belirterek, "Arsa fiyatlarındaki yükseklik maliyetlere yansıyor. Yerel yönetimler üstlerine düşeni yapmıyor. Arsa rantiyeciliğin önüne geçmek yerel yöneticilerin görevi" dedi.

ODALARA KULAK TIKANIYOR

2. İbrahimli bölgesinin yıllardır sürünüp gelen, sürümcemede kalan bir konu olduğunu hatırlatan Köse, kentte alt ve üst yapı sorunları olduğunu belirtti. Köse,"TOKİ'ye tanınan imkanlar müteahitlere tanınmıyor. Torba Yasa. mühendis, mimar ve müteahhitlerin işlerini zorlaştırdı. Zor bir sürece girildi. Odalara kulak tıkanıyor. Torba yasa dayatmasıyla kar karşı karşıyayız" diye konuştu.

SEVEROĞLU: EŞİT ŞARTLARDA YARIŞMIYORSUNUZ

Divan Başkanlığını yapan Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu ise Türkiye'nin en pahalı arsalarının Gaziantep'te olduğunu belirterek, "En zor şartlarda yapı müteahhitliği yapıyorsunuz. TOKİ rakibiniz oldu. Belediyeler inşaat müteahhitliğine başladı. Bu yarışta şartlar eşit değil. Sizler rakipleriniz gibi kolayca imar, ruhsat, arsa alamıyorsunuz. Onlar ise dilediği şekilde alabiliyor. Taşeron sistemi oturmadı. Müteahhitliğin tanımı olmayan bir ülkede yaşıyoruz. Müteahhit olabilmek için neler gerekiyor, düzenleme yok. Aslında oda olması gerek. Ancak hala oda olmayı başarabilmiş değil. Birlik ve beraberliğe ihtiyaç var. Mesleğinize sahip çıkın" diye konuştu.

YETKİNŞEKERCİ:KENDİMİZİ YÜCELTELİM

Mert Yetkinşekerci ise, saygı üzerinde durarak, "Birbirimize saygı duyalım, birbirimizi ezmeyelim. Müteahhitlik adı yanlışa yakın kullanılar bir sistem içinde. Karşılıklı yanlış anlaşmalar olabilir, ama biz öne mesleğimize saygı duyulmasını sağlayalım. Negatif konuşanlara karşı kendimizi yüceltelim" dedi.

YÖNETİM KURULU

İbrahim Kamil Apa, Cem İbrahim Özdil, Mesut Yılmaz, Mehmet Selim Durum, Turgut İhsan Tan, İsa Ensari, Mehmet Turgay Hoylu, Davut Yüksel, Serkan Karakaş.

DENETİM KURULU:

Macit Günal, Ahmet Özüsert, Mustafa Büyükuncu

FEDERASYON DELEGELERİ

Ekrem Sakıcı, Sezer Serkan Fakılı, Mehmet Bozkurt, Refik Özseven, Hamza Çolak, Bektaş Karakuş

DANIŞMA KURULU

Mehmet Rıdvan Köksüzer, Osman Kamil Kaygın, Hasan Hüseyin Sever, Ömer Kantar, Mehmet Sebzeci, Rıza Kaya, Seyfettin Coşan, Cafer Sanağa, Murat Karakaş.

Meral KINACILAR