Ticaret Odası Başkan Yardımcısı Rıdvan Köksüzer, “Son teşvik sisteminde firmalarının yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşan bir ekonomide sadece yeni ve büyük yatırımların destekleniyor olmasını anlamakta zorlanıyoruz" dedi.

İpekyolu Kalkınma Ajansı işbirliğinde düzenlenen “Yatırım Teşvik Sistemi ve Gaziantep” konulu bilgilendirme toplantısında konuşan Köksüzer, kalkınmanın, istihdamın ve refahın KOBİ’lerin desteklenmesi ile mümkün olduğu belirterek, KOBİ’lerle ilgili özel bir teşvik modeli geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

ÜSTÜN PERFORMANS GÖSTERİYOR

Köksüzer, her zaman kendi öz gücü ile ayakta kalmış ve bu şekilde üstün bir performans sağlamış olan Gaziantep’in bölgesel teşvik sitemi içerisinde yer aldığı 3.bölgede lider, Türkiye’de ise 5.sırada yer aldığını belirtti. Köksüzer, “Gaziantep verilen teşviklerin kademeli olarak arttığı 4,5 ve 6. bölge illeri arasında kalmış durumdadır. Buna rağmen Gaziantep 2013 yılında 3.bölgenin lideri olmuştur. Bölgesine verilen toplam 703 adet yatırım teşvik belgesinin 208’i yani yüzde 30’u Gaziantep’e aittir. Türkiye genelinde ise en fazla yatırım teşvik belgesi alan 5. İl olmuştur. İlk dört il 1.bölgede yer alan İstanbul-Ankara-Bursa-İzmir olmuştur. İzmir belge sayısı olarak 4.sırada ancak yatırım tutarı olarak Gaziantep daha öndedir” şeklinde konuştu.

KOBİ'LERE ÖZEL TEŞVİK MODELİ

“Son teşvik siteminde firmalarının yüzde 99’u KOBİ’lerden oluşan bir ekonomide sadece yeni ve büyük yatırımların destekleniyor olmasını anlamakta zorlanıyoruz” diyen Köksüzer, “Tüm ekonomilerde kalkınmanın, istihdamın ve refahın KOBİ’lerin desteklenmesi ile mümkün olduğu unutulmamalıdır. KOBİ’lerle ilgili özel bir teşvik modeli geliştirilmelidir” dedi.

ÖZKAN BİLGİ VERDİ

İpekyolu Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Dr. Bülent Özkan’ın ajans faaliyetleri ile ilgili katılımcıları bilgilendirdiği toplantıda, Ekonomi Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü’nden Dış Ticaret Uzmanı Muammer Onur Kaya ve Tekniker Muzaffer Erdoğan da yatırım teşvik sistemindeki son düzenlemeler ve Gaziantep özelindeki destekler hakkında bilgi verdi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT