“Gaziantep’te Ağaçlandırma Yoluyla Karbon Emisyonlarının Azaltılması Projesi” çerçevesinde 50 bin zeytin fidanı dağıtım töreninde konuşan Köken, "Bizim ülkemizin çıkışı toprak, tarımdır. Betonlaşan yığınlara izin vermememiz gerekir. Betonları söküp yerinde yeniden tarım yapamayız. Onun için tarım arazilerimizi korumalıyız. Aslında şehirler kurulurken çok hızlı hareket edildi. Şehirleri kurarken köyleri ihmal ettik. Şimdi ise tekrar köylere, toprağa dönmeye başladık. Onun için yaşanabilir şehirler, topraklar oluşturmak için birlikte hareket etmeliyiz. Sağlıklı bir dünyada yaşamak için tarım alanlarını korumalıyız” dedi.

1 MİLYON TL'LİK PROJE

Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz da dünyanın değişen iklimine karşı farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi. Projenin maliyetinin 1 milyon TL olduğunu aktaran Yılmaz, “Nedense Gaziantep denilince akla hep yemek geliyor, tarih geliyor kültür geliyor. Bunlar aslında hep birbiriyle etkileşen ve birbirini yükselten unsurlardır. Bu topraklar Mezopotamya’nın verimli toprakları. Bu insanlar binlerce yıllık tarihten gelenlerin birikimin sahibi olan insanlar. Bugün dünya geneline baktığımız zaman belki 10 bin dolayında uçak uçuyor. On binlerce gemi seyahat ediyor. Milyonlarca araç trafikte seyir ediyor. Yüzbinlerce fabrika gökyüzüne karbondioksit ve metan gazı salıyor. Küresel ısınmada ise dünyamız ger geçen gün biraz daha ısınıyor” ifadelerini kullandı.

SULAMA SİSTEMİ

Öte yandan Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Behçet Kemal Çağatay ise katılımcılara küresel ısınmayla tarımsal alanda yaşanabilecek sıkıntılardan bahsetti. Proje çalışmalarına Mart–Nisan aylarında başlanacağı, proje çerçevesinde ilçelerde güneş enerjisiyle sulama sistemi de kurulacağı açıklandı. HABER MERKEZİ