Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası heyeti, Suriyeli mültecilerin şehre etkisi konusunda tespitlerde bulunmak üzere şehrimize geldi. Heyette yer alan Kıdemli Bankacı Oksana Pak, "Hem Suriyeli hem Türk halkına yardımcı olmak istiyoruz” dedi. Sanayi Odası Başkanı Adil Konukoğlu ise, Suriye’den gelenlerin küçük çaplı işyerleri açtığını ve burada kayıt dışı olarak kendi vatandaşlarını ucuza çalıştırdığını, bundan dolayı Gaziantep’te KOBİ’lerin haksız rekabete maruz kaldığını söyledi.

GSO'YA ZİYARET

Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası heyeti, Sanayi Odası’nıziyaret ederek görüş alışverişinde bulundu. Proje ve finans uzmanlarının da bulunduğu 15 kişilik EBRD heyeti, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ile görüşerek, Gaziantep’te yaşayan Suriyeli mülteciler hakkında bilgi aldı.

KAYNAK SAĞLANACAK

Heyette yer alan Kıdemli Bankacı Oksana Pak, Gaziantep’te çeşitli kuruluşlara yapacakları ziyaretin amacını, ‘’Gaziantep’te yaşayan Suriyeli mülteciler konusunda nasıl yardımcı olabiliriz, nasıl katkıda bulabiliriz, bunu anlamak istiyoruz’’ diyerek açıkladı. EBRD’nin, Türkiye’de yatırımlara destek veren en önemli uluslararası finans kuruluşlarından birisi olduğunu belirten Pak, Türkiye’de faaliyete başladıkları 2009 yılından bu yana yatırımlara sağladıkları desteğin 5 milyar avroluk portföy oluşturduğunu, bu yıl da yatırımlara 1.8 milyar avroluk kaynak sağlayacaklarını bildirdi.

GÖRÜŞMELER YAPILACAK

Suriyelilerin çok yoğun yaşadığı bu bölgede sürdürülebilir ekonomik gelişmeye, ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak istediklerini kaydeden Pak, “Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile görüşmemizde, altyapı konusunda gereklilikler gündeme geldi. Özel sektör ve hükümet kurumlarıyla görüşmeler yaparak, bu krizle ilgili en çok baş edilmesi gereken alanlar belirlenecek. Hem Suriyeli hem Türk halkına yardımcı olmak istiyoruz” dedi.

KONUKOĞLU BİLGİ VERDİ

Gaziantep’te 400 binden fazla Suriyeli misafirin yaşadığını ifade eden Sanayi Odası Başkanı Konukoğlu da 2011 yılından beri gerek Türkiye Cumhuriyeti devleti gerekse Gaziantep’te valilik, belediyeler, tüm odalar ve sivil toplum kuruluşlarının Suriye’den gelenlere her türlü desteği gösterdiğini, herkesin ekmeğini paylaştığına vurgu yaptı.

GÖÇÜN ÜSTÜNE SURİYELİ EKLENDİ

Yoğun iç göç aldıklarına, bunun üstüne 400 bin Suriyelinin eklenmesinin de çeşitli problemlere yol açtığına işaret eden Konukoğlu, bu durumun altyapı, barınma-konut, eğitim, sağlık, ulaşım, enerji alanlarında ciddi sorunlar yarattığını anlattı.

REKABET SORUNU VAR

Suriye’den gelenlerin küçük çaplı işyerleri açtığını ve burada kayıt dışı olarak kendi vatandaşlarını ucuza çalıştırdığını, bundan dolayı Gaziantep’te KOBİ’lerin haksız rekabete maruz kaldığının altını çizen Konukoğlu, ‘’İşgücü fazla olan ve yatırım maliyeti düşük sektörlerde rekabet sorunu var. Özellikle ayakkabı-terlik, konfeksiyon, oto tamircileri bu konuda problem yaşıyor. EBRD, ciddi bir kuruluş. Bu bölgeye desteğini bekliyoruz. KOBİ’ler, Gaziantep ve bölgede desteklenmelidir’’ diye konuştu.

İMAR PLANI

Suriyeli sayısının fazla olduğu Kilis, Gaziantep, Hatay ve Şanlıurfa’ya verilecek finans desteğinin önemini vurgulayan GSO Başkanı Konukoğlu, EBRD’nin ayrıca, Suriye’de bir çözüm sağlandıktan sonra bu ülkenin yeniden imarına yönelik bir destek planını şimdiden yapması gerektiğini sözlerine ekledi. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT