Dahiliye Uzmanı Dr. Fethi Albayram, Suriyelilerin gelmesiyle birlikte enfeksiyon hastalıklarında belli bir artış yaşandığını, bulaşıcı hastalıklarda ise yıllardır gözükmeyen hastalıkların yeniden ortaya çıkacağı uyarısında bulundu. Albayram, "Kaybolmuş hastalıklar, kızamık gibi, su çiçeği gibi çiçek gibi hastalıklar tekrar hortlayacak. Enfeksiyon hastalığı toplum sağlığını tehdit eden hastalıklardır. Bunun önleminin alınması lazım" dedi.

İNSANDAN İNSANA BULAŞIR

Enfeksiyon hastalıklarında en yaygın olanın bağırsak enfeksiyonları olduğunu belirten Albayram, enfeksiyon hastalığının çevre kirliliğinin en büyük göstergelerinden birisi olduğunu söyledi. Albayram, "Bu hastalık yakın temasla geçer, insandan insana bulaşır. Bir kişinin bir yere teması varsa oraya değen herkese bulaşır. Evine götürür çocuklarına bulaştırır. Ayrıca meyveden, sebzeden geçer. Heryerle temas halindeyiz" diye konuştu.

HASTALIKLAR HORTLAYACAK

Anayasa mahkemesinin aşıyla ilgili son verdiği kararla, aşılama zorunluluğunu kaldırdığını, bu kararın ardından bu hastalıkların da artacağını söyleyen Albayram, "Önümüzdeki yıllarda bu hastalıkların artması kesinlikle kaçınılmazdır. Kaybolmuş hastalıklar, kızamık gibi, su çiçeği gibi çiçek gibi hastalıklar tekrar hortlayacaklar" dedi.

TOPLUM SAĞLIĞI TEHLİKEDE

Suriyelilerin periyodik muayenelerinin yapılması gerektiğini, özel hastanelere paralı gelenlerin bile beslenme bozukluğuna bağlı hastalıklarla geldiğini söyleyen Albayram, "Toplum sağlığı tehlikede. 400 bine yakın Suriyeli var. Kenar mahallelere varoşlara gidin sokaklarda hep onlar. Toplum sağlığı için bunların periyodik muayenelerinin yapılması gerekiyor" dedi. Meral KINACILAR