Gaziantep’in en önemli yeşil alanı.. Projesi Celal Doğan döneminde yapılmış ve kent merkezindeki Demokrasi meydanından başlayıp etaplar halinde GASKİ göletine kadar uzanan büyük bir proje.. Ancak bir türlü hayata geçirilemeyişi yüzünden çoğu alanın işgal edildiği, bazı bölgelerin kendi kaderine bırakıldığı 100. Yıl parkının tam ortası sayılan Osmangazi parkının bulunduğu bölgeye konut yapılıyor.

Fatma Şahin’in başkanlığa geldikten sonra hayata geçirmek için harekete geçtiği bu uygulama büyük şok yarattı. Şehitkamil ilçesi, Osmangazi Mahallesi bölgesine giren bu bölgeye konut alanı uygulama imar planı değişikliği büyükşehir meclisinden CHP'lilerin red oylarına karşılık oy çokluğu ile geçti. Bu plana Mimarlar Odası 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı'nın bütünlüğünü bozacağı, parkı böleceği gerekçesiyle itirazda bulundu. Şimdi bundan sonra ne olacağı merakla bekleniyor.

100. YILIN KALBİNE HANÇER VURULACAK

Fatma Şahin’in uygun görüp meclise getirdiği ve oy çokluğu ile geçirdiği bu proje, eğer uygulamaya konulursa 100. Yıl parkının kalbine hançer vurulacak.. Daha önce benzer yapılaşmanın bundan sonra büyük boyutlu olacağı ve 100. Yıl parkının ana projesinin geri kalan bölümünde yeşil alanların hepsinin konuta dönüştürüleceği iddiaları üzüntü yaratıyor.

100. YIL ATATÜRK KÜLTÜR PARKI

100. Yıl Atatürk Kültür Parkı Ulusal yarışma ile belirlenmiş bir proje. 1. Aşaması 220 hektar (2200 dönüm, 2 milyon 200 bin metrekare) ve Demokrasi Meydanı'ndan başlayıp Suludere'ye kadar (Osmangazi mahallesi) gidiyor.

İkinci aşama ise, Suludere'den başlayıp GASKİ Göletini'nin (Alleben Göleti) bittiği yere kadar olan bölüm. İkinci aşama yaklaşık 130 hektar (130 bin dönüm, 1 milyon 300 bin metrekare. Yani Park toplam 350 hektar, '350 bin dönüm, 3.5 milyon metrekare)

Demokrasi Meydanından başlayan parkın, sigorta hastanesine kadar olan bölümü, birinci etap, Milli Egemenliğe kadar olan bölüm ikinci etap, Milli Egemenlikten Suludere'ye kadar olan bölümü üçüncü etap olarak geçiyor. Suludere ile GASKİ göletine kadar olan bölüm ise 100. Yıl Atatürk Kültür Parkı'nın devamı olarak görülüyor. Meral KINACILAR