CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, Kobani protestolarının şiddet olaylarına dönüşmesinde en büyük yarayı alan kentlerden birinin Gaziantep olduğunu belirterek, ‘bunun tek sorumlusu da iktidarın aldığı yanlış ve öngörüsüz kararlardır” dedi.

Kobani olaylarının protesto eylemlerinde yaşanan sorunların araştırılması amacıyla verilen grup önerisi üzerinde TBMM’de konuşan Şeker hükümetin Suriye politikasını eleştirdi.

AKP iktidarının hatalarının ve aldığı yanlış kararların kaos ortamlarına neden olduğunu kaydeden Şeker, “hükümet yanlışlarını ya sehvene bağlayarak, ya hayali lobiler yaratarak, ya da masum vatandaşlardan suçlu yaratarak kurtulmaya çalışmaktadır. Şimdi de doğuştan sağır ve dilsiz olan 20 yaşındaki Şehriban Sertkal’ı geçen Kasım ayında 5 kişinin öldüğü Gaziantep’deki Kobani olaylarının tek şüphelisi ilan ediyor. El insaf” diye konuştu.

“Despotlaşmada sınır tanımazsanız, vatandaşı sokağa döker, ekonomiyi dibe sürüklerseniz, 2 milyondan fazla Suriyeliyi ülkeye yığarsanız ve IŞİD terör örgütünü desteklerseniz, domino etkisiyle yüzlerce sorunu tetiklersiniz” diyen Şeker şöyle konuştu:

“Kontrolsüz ve denetimsiz bir şekilde bu insanları ülkeye sokarsanız, silah-uyuşturucu-organ ve insan ticaretinin önünü açarsınız. Hastalık ithal edersiniz, terörist ithal edersiniz, kanlı terör eylemlerini ithal edersiniz. Kurduğunuz kampların kapasitesi gelen Suriyeli sayısına yetişemezse, bunlar kiralık evlere hücum eder, kiralar 2-3 katına çıkar, kiracı konumundaki vatandaşlarımızla Suriyeli kiracılar arasında gerginliğe yol açarsınız. Aç kalmamak için üç kuruşa kayıtsız, sigortasız çalışmaya razı olan Suriyeliyle işsiz vatandaşınız arasında düşmanlık ekersiniz. Esnafınıza çıkardığınız zorlukları Suriyeliler iş yeri açarken çıkarmazsanız, vergi almazsanız, esnafla Suriyeli arasına düşmanlık tohumu atmış olursunuz. Suriyelileri sadece beyanıyla üniversitelere yerleştirirseniz, üniversite kapısından girmek için senelerce ter döken öğrenciyle Suriyeli arasındaki gerginliği tırmandırırsınız. Üç beş kuruşluk başlık parasıyla satın alınan Suriyeli genç kızların ikinci eş olmalarına göz yumarsanız Türk kadınıyla Suriyeli arasında düşmanlık oluşturursunuz. Bu liste uzar gider, yüzlercesini söyleyebiliriz.

KIVILCIM YANGINA DÖNÜŞÜR

Alevi yada Kürt kökenli vatandaşlarımızın olduğu bölgelere, Sunni Arap kökenli Suriyelileri yerleştirilmesinde bir sorun görmezseniz, Suriyeli Türkmen Alevileri Sunni Arapların yerleştirildiği kamplara gönderirseniz buralarda yaşanan gerginliklere de mani olamazsınız. Tüm bunlar kıvılcımı kocaman bir yangına dönüştürecek öngörüsüzlüklerdir.”

İktidarın, yaptığı hataları yarattığı değişik lobilere yüklemekle sorunların çözülemeyeceğini ifade eden Şeker, “6-7 Ekim olaylarının failleri ortaya çıkarılması ile ilgili önerimiz reddedildi. Faili meçhul cinayetlerle ilgili önerimiz reddedildi. Bu Meclisin en önemli komisyonlarından olan Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu’nun bu konulardaki raporu için de iktidar hiçbir şey yapmadı. Ülkenin demokrasisi için insan hak ve özgürlükleri için, geleceğimiz için sorumluların kanun karşısına çıkarılması ve yargılanması lazım” diye konuştu. Bülten