Anadolu Düşünce Grubu'nun katkılarıyla, Yardımcı Doçent Dr. İbrahim Ethem Çakır tarafından kaleme alınan 16. Yüzyılda Ayıntab Şehri isimli kitabın tanıtımı yapıldı. 16. Yüzyılda Antep'in ekonomisi, nüfusu, hukuku, sosyal yaşamı, idari yapısı, yöneticileri, hanları, hamamları, bedestenleri, kastelleri, eğitim ve dini tesisleri, cariye, köle durumlarının ele alındığı kitabın tanıtım toplantısına büyük ilgi oldu. Kitap tanıtım toplantısına Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, İl Kültür Turizm Müdürü Ergün Özuslu, Büyükşehir Belediyesi Tarım Daire Başkanı İbrahim Yılmaz'ın yanısıra tarih ve kültüre gönül veren, ilgi duyan çok sayıda kişi katıldı.

BALIK:ÇOK GÜZEL BİR ESER

Şehitkamil Kültür Merkezi'nde düzenlenen kokteylin ardından kitap tanıtımına geçildi.

Anadolu Düşünce Grubu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Balık açılış konuşmasında, Gaziantep'in Osmanlı hakimiyetine girişinin 500. yılını kutladığımızı belirtti. Balık, "Bir zamanlar Halep ve Kahramanmaraş'a bağlı küçücük bir şehir iken günümüzde bir metropol haline gelen şehrimizin nasıl bir gelişim gösterdiğini anlayabilmek için geçmişini bilmek gerekiyor. Bu bağlamda Yardımcı Doçent Doktor İbrahim Ethem Çakır büyük bir gayret göstererek Osmanlı arşivlerini özellikle mahkeme kayıtlarını tarayarak çok güzel bir eser oluşturdu" dedi.

KATKIDA BULUNDUĞUMUZ 3. ESER

Anadolu Düşünce Grubu'nun 2005 yılında kurulduğunu, yılda 10 bilgilendirme toplantısı yaptığını ifade eden Balık, "Bunun yanısıra kültürel faaliyetlerede elimizden geldiğince destek olmaya çalışıyoruz. Bugün tanıtımı yapılacak olan 16. Yüzyılda Gaziantep Şehri Ayıntab, daha önce önce Bilgehan Pamuk'un Bir Şehrin Direnişi Gaziantep Savunması ve Nurullah Çetin'in İstiklal Marşını Anlamak eserlerinden sonra katkıda bulunduğumuz 3. eser. Bizlere bu yolu açan eski başkanları, yöneticilerine ve bu işin fikir babası olan Prof. Dr. Mehmet Koruk'a teşekkür etmek isterim. Her zaman katkılarını esirgemeyen Şehitkamil Belediye Başkanımıza da teşekkür ediyorum" diye konuştu.

PAMUK:MERCİDABIK'IN 500. YILDÖNÜMÜ

Anadolu Düşünce Grubu Proje Koordinatörü Prof. Dr. Bilgehan Pamuk ise, "Bizim bir hayalimiz vardı bu şehre nasıl katkıda bulunabiliriz neler yapabiliriz düşüncesiyle 2007'den bu yana düşündüğümüz hayalimiz vardı. Bugün bunu başarmanın sizlerle paylaşmanın mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

1516 Mercidabık Savaşının 500. Yıl dönümü olduğunu hatırlatan Pamuk, "Yavuz Sultan Selim'in buraya geldiğinin 500. yılını idrak ettiğimiz bu dönemde, böyle bir eserin paylaşılması bizleri mutlu etmiştir. Anadolu Düşünce Grubu, önce Gaziantep'in sorunlarını ele aldı, daha sonra ülke meseleleriyle ilgili toplantılar düzenledi. Gaziantep yüzde 80 oranında tahribata uğramış bir şehir. Binlerce şehit, binlerce yaralıların olduğu, çocukların yetim kaldığı bir şehir. Önce nasıl bir mücadele sergilendi? Mücadeleyi anlatmaya çalıştık. Kültürel çalışmalara devam ettik. Bugün sizlerle Ayıntap şehrini paylaşıyoruz. Gaziantep'in stratejik öneminin bugün herkes farkında. Nereden anlıyoruz? Almış olduğu isimlerden, ticari bağlantılardan. 20'ye aşkın medeniyetin burada hakimiyet mücadelesi vermiş olduğunu, kültür varlıklarından anlıyoruz. Yavuz Sultan Selim'in 16. yüzyılda bu coğrafyaya geldiği, şehrimizde kaldığı Mercidabık savaşının burada planlandığını görüyoruz. Evliya Çelebi'nin diğer şehirlerle dünyanın gözbebeği dediği şehir. Köklü bir medeniyet var" diye konuştu.

ÇAKIR:ANTEP 16. YÜZYILDA DA ÖNEMLİ BİR ŞEHİR

Pamuk'un konuşmasının ardından Yardımcı Doçent Dr. İbrahim Ethem Çakır kitabını tanıttı. Çakır, bu çalışmada en Ankara Milli Kütüphanesi'ndeki Gaziantep'i ait mahkeme kayıtlarından yararlandığını belirterek, "Ayrıca Başbakanlık Osmanlı arşivinde Antep tarihiyle ilgili defterler, katologlar tarandı. Ankara'daki Tapu Kadastro arşivindeki defterler değerlendirildi. Vakıflar genel müdürlüğünün vakfıya defterleri gözden geçirildi. Topkayı Sarayı müzesi arşivi kullanıldı ve diğer arşiv kaynakları kullanıldı. Bu araştırmalarımızla, verilerle Antep'in 16. yüzyılda da önemli bir şehir olduğunu anlamış olduk" dedi.

KİTAPTA NELER VAR?

Kitabın başlıkları üzerinden kısa bilgiler veren Çakır şunları söyledi:"Bu kitapta Antep'in coğrafyası, tarihi geçmişi anlatıldı. Şehren fiziki yapısı incelendi. Yönetim binaları, ticaret kesimi, dini ve sosyal yapılar ikamet yerleri. Osmanlı devletinde nüfus 20. yüzyıla kadar pek bilinmiyor. Ayıntap şehrinin yönetimi idari yapısı ele alındı. Şehirdeki yönetici sınıf verildi. Ekonomik yapı ele alındı. Esnaf, fiyatlar, sanayi ve ticaret faaliyetleri ele alındı. Gaziantep'te çok sayıda sosyal dini, eğitim kurumun varlığını ortaya çıkardık. Aile konusu, sosyal hayat incelendi. Evlilikler, boşanmalar üzerinde duruldu. Eş ve çocuk sayısı ne durumdaydı onla çıkarıldı. Kimsesiz çocuklar, besleme konusu, köleler cariyeler, inceleme konusu yapıldı. Hukuk konusu ele alındı. Mahkemenin işleyişi üzerinde duruldu."

TİCARET O DÖNEMDE DE GELİŞMİŞ

16. yüzyılda Kale'nin ilk yerleşme ve ticaret kurumlarının yer aldığı yer olduğunun görüldüğünü anlatan Çakır, " Beylik sarayının günümüzde Çınarlı caminin yakınlarında bir yerde olduğunu tesbit ettik. Yine mahkeme binasının uzun çarşı civarında, Şekeroğlu mahallesinde konumlandığını tesbit ettik. 16. yüzyılda Antep'te 149 mescid var, bu da şehirdeki dini yapıların çokluğunu gösteriyor. Gaziantep'te ticaretin gelişmiş olduğunu iki Bedesten'in, 16 hanın olmasından anlıyoruz. 16. yüzyılda 1536'da nüfus 10 bin, 1574'te 16 bin. nüfusun büyük bölümü müslümanlardan oluştuğu anlaşılıyor.Gıda, un, tekstil, dokuma, boya, alet imalatı, dericilik yaygın. Buradan Avrupa'ya tarımsal üretim, üzüm ve pekmez ihraç ediliyor" diye konuştu. Meral KINACILAR