Gaziantep son derece önemli bir fuara ev sahipliği yapıyor. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, TÜYAP ve Türkiye Yayıncılar Birliği işbirliği ile düzenlenen valilik, odalar ve borsa tarafından da desteklenen kitap fuarı dün düzenlenen törenle kapılarını açtı. Vali Ali Yerlikaya'nın katılmadığı, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in rahatsızlığı nedeniyle gelmediği fuara, eski bakanlardan Ercan Karakaş, TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Ahmet Ümit gibi ünlü isimlerde katıldı. Açılışta konuşanların gündeminde terör vardı. Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, "Gaziantep bu iş için uygun yer değil" derken, Rektör Yavuz Coşkun, "IŞİD, PKK, paralel bizi teslim alamaz" dedi. GTO Başkanı Eyüp Bartık terörü okuyarak yenmemiz gerektiğini dile getirdi.

ALAGÖZ TEŞEKKÜR ETTİ

Gaziantep Üniversitesi Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'ndeki fuarın açılışında konuşan TÜYAP Anadolu Fuarları Genel Müdürü Cihat Alagöz, fuara katkısı olanlara teşekkür etti. Alagöz, Gaziantep'te kitap fuarının ardından mobilya fuarı ile yollarına devam edeceklerini söyledi. Alağöz, "TÜYAP tarafından ilk kez düzenlenen kitap fuarı ile karşınızdayız. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin’in daveti ve büyük destekleriyle düzenlemekte olduğumuz fuarımız Gaziantep Üniversitemiz, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Ticaret ve Sanayi odası ile Borsamızın katkılarıyla bugün sizlerle buluşuyor” diye konuştu.

KAVUKÇUOĞLU:BİZ KORKMUYORUZ

TÜYAP Kültür Fuarları Genel Koordinatörü Deniz Kavukçuoğlu, Gaziantep'te bu fuarı ilk defa düzenlediklerini söyledi. Pazar günü yaşanan menfur saldırının ardından fuarın iptali için bir çok yerden öneri geldiğini belirten Kavukçuoğlu, "Hayır dedik, direndik. Bizi korkutmak istiyorlar. Biz ise korkmayacağız. Terörü el birliği ile defedeceğiz" dedi. Kitap fuarlarını Anadolunun diğer illerine yaymaya çalışacaklarını, bunu Türkiye'nin en büyük bir sosyal sorumluluk projesi olarak gördüklerini belirten Kavukçuoğlu, "Geniş kitlelere kitap okumayı sevdirmek, ülke genelinde kitap okumayı yaygınlaştırmak misyonumuz. Gaziantep'te 4 üniversite var. Eğitim düzeyi Türkiye ortalamasının üzerinde" dedi. Fuara 75 yayın evinin katıldığını, 40 kültür etkinliği ve imza günleri düzenleneceğini söyleyen Kavukçuoğlu, genç yazarlara da dikkat çekti. Kavukçuoğlu, 20 yaş altındaki genç yazarların müthiş bir okur kitlesine ulaştığına vurgu yaptı.

CELAL:ŞEHRİN SAHİPLENMESİ GEREK

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal, bu fuarı öncelikle şehrin sahiplenmesi gerektiğini, önce halk ve okurların sahiplenmesi gerektiğini söyledi. Celal, "Şehrin kanaat önderlerinin, yöneticilerinin sahiplenmesi gerekiyor. Ben bu fuarın başarılı olacağına inanıyorum" dedi. Türkiye'de kitap okuma alışkanlığının arttığını, bu artışta 7-14 yaş grubunun önemli bir etkisi olduğunu belirten Celal, "Kitap okumada fuarların katkısı büyük. Ülkemizde 1970-80'lerden beri toplam gazete tirajı 5 milyon. Nüfus arttı, gazete tirajı değişmedi. Gaziantep kültür başkentidir. Ülkü Tamer, Onat Kutlar, Ahmet Ümit yetiştirmiş bu şehir kitap fuarını sahiplenecektir" diye konuştu.

HIZLAN:GAZİANTEP GEÇ BİLE KALDI

TÜYAP Kültür Fuarları Danışma Kurulu Başkanı Doğan Hızlan, Gaziantep'e üç defa geldiğini, ancak bu defa gezmeye tozmaya, şehri tanımaya geldiğini söyledi. Bir şehri tanırken rehber kullanma yerine şehrin yazarlarının yazdıklarına baktığını söyleyen Hızlan, "Ülkü Tamer, Onat Kutlar, Nedim Gürsel, Ahmet Ümit var. Bir şehir iyi yazar yetiştirmişse fuara layıktır. Hatta Gaziantep bu konuda geç bile kalmıştır" dedi.

BARTIK:TERÖRÜ OKUYARAK YENMELİYİZ

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Eyüp Bartık, Pazar günü yaşanan terör saldırısına değinerek, "Gaziantep'i terörle bezdiremezsiniz. Gaziantep yanlış yer, Gaziantepli azimlidir, olaydan iki gün sonra bir kitap fuarı düzenleyecek kadar güçlü bir kenttir. Terörü okuyarak yenmeliyiz" dedi. Okumayı çok önemsediklerini, oda olarak 'al götür, oku getir' adlı bir stand hazırladıklarını belirten Bartık, "ABD'de okuma oranı binde 14, Japonya'da 12, Fransa, İngiltere'de 21, Türkiye'de ise onbinde 6. Okuma oranımızı artırmadan teknolojiden, argeden bahsetmemiz biraz güç oluyor. Okuyan toplumların ne kadar başarılı olduğunu görüyoruz. Günde 5-6 saat TV izliyoruz, yılda 6 saat kitap okuyoruz. Geleceğe okuyarak ulaşabiliriz" diye konuştu.

TOLAY:DİNİMİZİN İLK EMRİ OKU

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Tolay ise, rahatsızlığı nedeniyle açılışa katılamayan Büyükşehir Belediye Başkanı'ndan selam ve dua getirdiğini belirterek konuşmasına başladı. Tolay, Gaziantep'in müteşebbis insanların şehri olduğunu, ortak aklın hakim olduğunu belirtti. Tolay, okumanın önemine değinerek, "Dinimizin ilk emride okudur. Okumak cahillikten uzaklaşmanın ilk adımıdır. Okumak bizleri bir araya getirir, aynı doğruları görmemize yardımcı olur. Okumanın aynı zamanda insanları, ülkeleri, kültürleri, medeniyetleri birleştirdiğini biliyoruz. Okudumuzda öğreniriz. Kitaplar pusula gibi yeni dünyaların kapısını açar, yön verir” dedi. Gaziantep’in birçok kültürü bağrında beslediğini ve yaşattığını vurgulayan Tolay, kitap fuarının önümüzdeki yıllarda daha da gelişerek devam edeceğini umduğunu söyledi.

COŞKUN:HİÇ BİR TERÖR ÖRGÜTÜ BİZİ TESLİM ALAMAZ

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Yavuz Coşkun da, Gaziantep'in dünyanın gözbebeği bir şehri olduğunu belirterek, TÜYAP yetkililerine, "Geç kaldığınızı söylemek istiyorum. Bu şehir çok dinamik bir şehir. Sosyal barışı kendi içerisinde tesis etmiş bir şehir. Hem Suriyeli, hem doğudan gelen göçü kucaklıyor. IŞİD, PKK,paralel yapı hiç bir terör örgütü bizi teslim alamaz. Bu şehir 6 milyar dolar ihracat yapıyor. Sanayi kenti, gastronomi kenti. Kültür ve sanat alanında eksikliğimizin farkındayız. Okumak çok önemli. Twitter, facebook kitabın yerini alamaz. Bu fuar bu anlamda çok önemli" dedi.

ALADAĞ:İNSANOĞLUNUN EN BÜYÜK İCADI, YAZI

Vali Yardımcısı Uğur Aladağ, her türlü güçlüğü birlik beraberlik içinde yeneceğimizi belirterek, "Gaziantep bu iş için uygun yer değil. Gaziantep her türlü güçlüğü birlik beraberlik içinde yenecek güçtedir. Emniyet Müdürlüğü önünde bomba yüklü araçla yapılan terör saldırısında hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor, yaralılara acil şifalar diliyorum" dedi. Kentin kültür, sanat ve kitaplarla arasını güçlendirmesi gerektiğine işaret eden Aladağ, şehirde kütüphane sayısının artırılması gerektiğini vurguladı. Aladağ, "Gaziantep ülkenin parlayan yıldızı. Kitap okumak çok önemli. Benim kişisel fikrim insanoğlunun en büyük icadı yazıdır. Gaziantep'te böyle bir fuarın düzenlenmesinde gerçekten geç kalındığını düşünüyorum. Kitap sayısını, kitap okuma sayısını artırmak zorundayız" dedi. Ardından kurdela kesilerek, Gaziantep'te ilk defa düzenlenen Kitap Fuarı açıldı.

Meral KINACILAR