'1. Gaziantep Uluslararası Kitap Festivali' başladı. Gaziantep Lisesi önünde toplanan protokol üyeleri, yazarlar, öğrenciler ve vatandaşlar bando eşliğinde Yeşilsu mevkisine kadar yürüdü. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından halk oyunları gösterisi sunuldu.Festivalin genel koordinatörü yazar Ahmet Ümit Gaziantep'in, kendine özgü değerleriyle dünyanın ender şehirlerden biri olduğunu dile getirerek, "Ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden biri haline geldik. Ne yazık ki aynı aynı gelişmeyi, şehrimize yakışan kültürü henüz yeterince kuramadık. Okuma seviyemiz halen düşük" dedi.

Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen okumanın hayatın en anlamlı, en keyifli ve en yetiştirici uğraşı olduğunu belirtti. İnsanların hayatını anlamlı kılan değerleri okuyarak öğrendiğini ifade eden Taşdöğen, kentte eğitim düzeyini artırıcı çalışmalarda bulunduklarını aktardı. Geçen yıl Türkiye'de 42 bin 655 kitap yayımlandığını dile getiren Taşdöğen, bu rakamın 80 milyonluk bir ülkeye göre yetersiz olduğunu ifade etti.

OKUR SAYISI DÜŞÜK

Okur sayısının çok düşük olduğunu vurgulayan Taşdöğen, "Velisi okumayan aile içerisinde büyüyen çocuğun, okumayan öğretmen elinde yetişen öğrencinin, aydınlık bir geleceğe, kalkınmış bir millet olmaya katkısı ne kadar olabilir?" diye konuştu.

ŞAHİN: DONAMIM ŞART

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, törende yaptığı konuşmada, "İnsan okur" sloganıyla "Gaziantep Uluslararası Kitap Festivali"ni başlattıklarını belirtti. Çocuklara kitap okuma alışkanlığı kazandırılmasının önemine vurgu yapan Şahin, şunları kaydetti: "Bu toprakların sözleşmesinde sevgi, kardeşlik, medeniyet, kültür ve kucaklama var. İşte bu topraklar bu güçle bu medeniyet yolculuğuna gidiyor. Dolayısıyla ticaretimizi ve sanayimizi kitap ve kültürle taçlandırmak istiyoruz. O da okumayla başlıyor. Erdemli insan yetiştirmek için daha fazla okumamız, daha bilgili olmamız, daha donanımlı olmamız gerekiyor."

ÜMİT: MUTLUYUM

Festivalin genel koordinatörü yazar Ahmet Ümit de çocukluğunun geçtiği Gaziantep'te olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyledi. Gaziantep'in, kendine özgü değerleriyle dünyanın ender şehirlerden biri olduğunu dile getiren Ümit, "Ülkemizin en önemli sanayi kentlerinden biri haline geldik. Ne yazık ki aynı aynı gelişmeyi, şehrimize yakışan kültürü henüz yeterince kuramadık. Okuma seviyemiz halen düşük" şeklinde konuştu. Ümit, Gaziantep'i dünya kültür başkenti yapmak için çaba gösterdiklerini ve bu amaçla ilk uluslararası kitap festivalini organize ettiklerini aktardı.

KAR KOKUSU'NDAN BÖLÜMLER

Ak Parti Gaziantep milletvekilleri Derya Bakbak ve Nejat Koçerde festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Konuşmaların ardından protokol üyeleri Ümit'in "Kar Kokusu" kitabından bölümler okudu, stantları gezdi. Pazar gününe kadar sürecek festival kapsamında söyleşi, şiir muhabbetleri ve imza günleri düzenlenecek. Festivale; Yekta Kopan, Mario Levi, Murat Menteş, Ayhan Bozkurt,Selahattin Yusuf, Tarık Tufan, Gökdemir İhsan ve Bilgehan Pamuk gibi yazarlar katılıyor. DHA