Vatandaş ve emlakçılar, Suriyeli mültecilerin kente gelmesinin ardından ev kiralarının arttığını ve gerginliğin bundan kaynaklandığını söyledi. Çok sayıda Suriyeli mültecinin yaşadığı Gaziantep’te Suriyelilerden kaynaklı birçok sorun baş gösteriyor. Gaziantepli vatandaşlar ve emlakçılar, sorunların ana temelinin ekonomik boyutlu olduğuna dikkat çekti.

İKİ KATINA ÇIKTI

Emekli olduktan sonra Gaziantep’te emlakçılık yapmaya başlayan Kadir Taşdelen, Suriyeli sığınmacıların Gaziantep’e gelmesi ile birlikte ev kiralarının iki katına çıktığını belirterek, “Suriyeli mültecilerin Gaziantep’e gelmesiyle emlak piyasasına şöyle bir yansıması oldu. Ev kiraları 500 lirayken Suriyeliler geldiği zamandan itibaren kiralar bin lira oldu. İşçi konusunda da bizim vatandaşlarımız 40 liraya çalışırken Suriyeliler 20 liraya çalışmaya başladı. Bizim vatandaşlarımız işsiz kaldı. Suriyelilerin konumu mademki bize sığınmışlar, devlet bunları bir yerde toplayacak, Türkiye bir kampta bunlara yardımcı olacak. Gelip de Gaziantep’in ya da diğer illerin içerisine girip karmakarışık olduktan sonra ister istemez bu durum huzur bozuyor” dedi. Suriyelilerin şehirden çıkartılıp uzak bir noktada barındırılması gerektiğini ifade eden Taşdelen, “Suriyeliler, ev tutarken bir aile ile eve giriyor daha sonrasın da ise evin içerisinde 40 kişi oluyor. Bu da ister istemez huzursuzluğa neden oluyor. Bu Suriyelilere bizim hükümetimiz, devletimiz kucak açmışsa bunların bir yerde toplu olarak barındırılması ve toplu olarak bakılması gerekiyor” diye konuştu.

GEÇİM ŞARTLARI ZORLAŞTI

Suriyeli mültecilerin şehre gelmesi ile birlikte geçim şartlarının zorlaştığına dikkat çeken Hüseyin Alkaya isimli vatandaş ise şu şekilde konuştu: “Suriyelilerin ilk geldiklerinde bizler kucak açtık ve duruma karşı değildik. Suriyeliler buraya gelince ev fiyatları yükseldi. 200 liralık evler 400 lira oldu, 400 liralık evler de 800 lira oldu. Dükkan kiraları da yine aynı şekilde. Ben kendim oturduğum yere 50 lira verirken dükkan sahibi beni çıkartıp Suriyelilere aynı yeri 150 liraya verdi. Vatandaşımız da ev aramakta, bulmakta zorluk çekiyor. Ev kiraları yüksek. Asgari maaş alan bir kişi 500 lira kira verebilir mi? Bu koşullarda geçinmek çok zor.” İHA