Yanıbaşında IŞİD’in bulunduğu, Türk bayrağı ile IŞİD bayrağının yan yana dalgalandığı Karkamış’ta tam da savaş seslerinin geldiği bir ortamda, Antik Kent kazı ve restorasyon çalışmaları sonucunda ortaya çıkarılan eserler tanıtıldı. Zamanlama açısından kafa karıştıran bu tanıtım töreninde, birde sürpriz şekilde Kazı Başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti’ye Fahri Hemşehrilik beratı verildi. Bir süre önce Gazeteci Stephan Kinzel ile birlikte hemşehrilik beratı verilecek olan ama son anda verilmekten vazgeçilen Kinzel’den sonra bu ödülün Nicolo Marchetti’ye verilmesine bir anlam verilemedi.

NİCOLO İŞİ BİLİYOR

Türklerin hassas yönleriyle kıvrak zekasıyla çabuk kavrayan İtalyan azı Başkanı Doç. Dr. Nicolo Marchetti, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin başkanlığında düzenlenen tanıtım toplantısında, konuşmasını ‘Ne Mutlu Türküm Diyene’ sözleri ile bitirdi. Bu sözlerden sonra Nicolo Marchetti’ye Fahri Hemşehrilik beratı verildi. Fatma Şahin, gastronomi ve arkeoloji turizminde çok önemli hedeflerinin olduğunu belirtirken, Nicola Marchetti, Karkamış’ın İtalya’dan daha güvenli olduğu vurgusu yaptı. Adil Konukoğlu, Gaziantep ekonomisinin iyi durumda olduğunu belirterek, “Bu kriz mi? Biz ne krizler gördük. Irak’ta 90 krizinde şehir olarak 2.5 milyar dolar batırdık” dedi. Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci, güvenlikle ilgili olumsuz algının ortadan kaldırılması için uluslararası Karkamış sempozyumu düzenlenmesini önerdi.

GASTRONOMİ VE ARKEOLOJİDE HEDEFLER BÜYÜK

Karkamış’tan çıkarılan eserlerle ilgili Büyükşehir Belediye Meclis Salonu’nda toplantı düzenlendi. Fatma Şanin, dünyanın en önemli arkeolojik kentlerinden biri olan Karkamış’taki kazıların dördüncü sezonunun Türk-İtalyan ekip tarafından tamamlandığını söyledi. Fatma Şahin, Nicolo Marhhetti ve Hasan Peker tarafından yürütülen Türk-İtalyan projesinde son dört yıldır çok yoğun çalıştıklarını belirterek, “2015 yılı Eylül ayında Karkamış Arkeopark’ının halka açılışını sabırsızlıkla beklediklerini söyledi. Fatma Şahin, “Dünya medeniyet tarihi Anadolusuz yazılmaz. Bu kültürel mirasın değerini bilmememiz gerekiyor. Gastronomi ve arkeoloji turizminde çok önemli hedeflerimiz var” dedi.

HEDEFLERİMİZ VAR

Şahin, özellikle arkeoloji turizminde ve gastronomi turizminde çok büyük hedeflerinin, ideallerinin olduğunu belirterek, “Umutlarımız var. Hak ettiğimiz yere gelmek istiyoruz. 5 antik kenti aynı anda restore ettiren başka bir şehir yok. Çünkü hiçkimsede 5 antik kent yok. Hakikaten sanayi ve ticaret şehri olmakla beraber arkeoloji şehri olmak bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi ve birbirini tamamlayan çalışmalar bunlar. Eğer biz sanayiyi sanatla taçlandıramazsak sanayinin altyapısını, kültürel hazinemizle birleştiremezsek birşeyler eksik kalacak” dedi.

ARKEOPARK EYLÜL GİBİ AÇILACAK

Nicolo Marchetti, 2015 yılı buluntuları içerisinde en önemlilerinin Karkamış Kralı Katuva’nın sarayından 2014 yılında bulunan beş tanesine ek olarak harikulade heykeller bulunduğunu anlattı. Karkamış kazı alanının güvenli olduğu üzerinde duran Marchetti, “İtalya’dan daha güvenli” değerlendirmesinde bulundu. Marchetti, arkeoparkın Eylül ayı gibi açılacağını da söyledi.

BOĞA, GEYİK TANRI

Yrd. Doç. Hasan Peker ise, antik kentten çıkarılan eserlerle ilgili bilgi verdi. Peker, “MÖ. 900 yılından iki büyük kireçtaşı ortostat üzerinde biri kanatlı boğa diğeri kanatlı geyik-tanrı ile bir bazalt taş üzerinde aslan tasviri yer almaktadır” dedi.

KUYUNUN İÇİNDEN SESLER GELİYOR

Katuwa’nın sarayı üzerindeki Assur kralı II. Sargon’un sarayında 14 metre derinliğe ulaşan bir kuyudan Karkamış’ın MÖ. 717’de ele geçirlmesiyle ilgili eşsiz yazılı belgeler ele geçirildiğini belirten Peker, “Kuyunun içinden sesler geliyor” diye konuştu. Konuşmaların ardından soru ve önerilere geçildi.

ULAŞIM VE LOJİSTİK ÖNEMLİ

Gaziantep Kulübü Başkanı Kamil Gereçci, Sanko Holding’e sporsorluğu nedeniyle teşekkür etti. Gereçci, Karkamış’ta önemli bir antik kentin ortaya çıkarıldığını, buraya lojistik ve ulaşım konusunda neler yapılacağını sordu. Gereçci, “ Yeni çıkan büyükşehir yasasıyla hizmet alanınız genişledi. Antik kente ulaşımı ve lojistikle ilgili ne gibi çalışmalar yapacaksınız?” dedi. Fatma Şahin, “Biliyorsunuz Havayolları bize yetmiyor. Ek bina çalışmamız var. 2016 yatırım programına alınacak. Hızlı trenin tüneli çalışmaya başlandı. Karayolları, demiryolları, hava yolu tanıtım çalışmalarında çok önemli” dedi.

SINIRA DUVAR ÇEKİLECEK

Güvenlikle ilgili bir soru üzerine Şahin, “Sınıra duvar çekilecek. Valiliğimiz çalışıyor. Yakında ihale yapacak. Hiç ümitsizliğe gerek yok, sınırımızda şu var, yarın ne olacak değil, biz bize düşenden sorumluyuz. Biz bizimle ilgili kısımları iyi bir şekilde organize etmekten sorumluyuz. Ve çocuklarımıza çok güzel bir eser hep birlikte bırakacağız” dedi.

ESERLERİ GETİRELİM

Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu, “1930 yılında Anadolu Medeniyetler Müzesine götürülen eserlerin yeniden ören yerine getirilmesi için bizim 2011 yılında kültür bakanlığına yazılı müracaatımız var. Ya o eserler getirilmeli ya da bir kopyası yapılmalı” dedi.

OLUMSUZ ALGIYI YIKALIM

Fatma Şahin, en güzel eserlerin daha önce British Müzesine götürüldüğünü belirterek, “ Önce bunların altayapısı oluşturulmalı, hükümet kurulduğunda gerekli çalışma başlatılmalı” dedi. Bir Gazeteci, bölgede kültür turlarının sınırdaki gelişmelerden dolayı iptal edildiğini, Karkamış vesilesiyle bu algının giderilmesi noktasında çalışmalar yapılması önerisinde bulundu. Kamil Gereççi de söz alarak uluslararası Karkamış Sempozyumu yapılmasını önerdi. Gereçci, “Sempozyumla ilgili bir ön çalışma yaptık. ancak bu projemizi Suriye’de savaş nedeniyle askıya aldık. Gecikmiş projeyi tekrar gündeme getirelim derim. Suriye’de ne olur ne olmaz diye olaya bakmak doğru değil. Bu gerçeklikle yaşamak zorundayız. Uluslararası Karkamış Sempozyumu yapalım” dedi. Şahin’de Gereçci’nin önerisine sıcak baktı.

SINIRIN ÖBÜR TARAFINDA KAMPLAR KURULSUN

Bir gazetecinin sınırdaki gelişmelerin turizm ve ticari açıdan Gaziantep’i ve bölgeyi olumsuz etkilediğiyle ilgili, ciddi tehdit oluşturduğunu hatırlatması üzerine Fatma Şahin, “Bu bölge her zaman riskler yaşayan bir bölge. Kriz var diye hiç bir zaman oturup beklemek gibi bir stratejimiz olmadı. Geçmişte teşvik almamasına rağmen bu şehir şu anda 200 ülkeye ihracat yapıyor. Biz her zaman çözümün bir parçası olma noktasındayız. Hükümetimiz bu konuda çalışıyor. Milli güvenlik kurulu toplanıyor. Tampon bölge konusu var. Biz aslında şunu istiyoruz. Sınırın öbür tarafında kampların kurulmasını ve kendi içinde buranın güvenli bir bölgeye dönüştürülmesini istiyoruz” diye konuştu.

BU ŞEHİR IRAK’TA 2.5 MİLYAR DOLAR BATIRDI

Sanayi Odası Başkanı, Sanko Holding Yönetim Kurulu üyesi Adil Konukoğlu ise Gaziantep’in çok krizler gördüğünü,son yaşananlara kriz bile denmeyeceğini söyledi. Konukoğlu, “30 yılda neleri başardık. Gaziantep’e devlet yollar ve havaalanının dışında hiç bir yatırım yapmadı. Ne yaptıysak Gaziantep olarak biz yaptık. Gaziantep olarak bizim yapımızda mücadele ruhu var. 3 kuruş para kazanan insan İstanbul’a gidip yaşamasını biliyordu ama gitmedi. Her zaman dediki bu şehirde atalarımız nasıl mücadele verdiyse bu şehrin kalkınma mücadelesinde de topyüyekin bizler mücadele vereceğiz. Bizim yaşadığmız krizleri Türkiye yaşamadı. Bir 90 krizi yaşadık, Türkiye’nin her tarafı güllük gülüstanlık iken biz 90 krizinde Gaziantep olarak Irak’ta o zamanın parasıyla 2.5 milyar dolar batırdık. Biz çok krizler yaşadık. Bu kriz mi? Bugün Irak en büyük pazarlarımızdan biri oldu. Suriye’de inşallah huzura kavuşacak. O zaman geldiğinde Suriye’nin inşaasını Gaziantep olarak yapmak istiyoruz. Biz kötü günlerinde yanlarındaydık iyi günlerinde de yanlarında olacağız” şeklinde konuştu. Toplantıda Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu ve Karkamış Belediye Başkanı Nuh Kocaaslan da, çalışmalardan dolayı emeği geçenlere teşekkür etti. Meral KINACILAR, Mansur YALVAÇ