Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın eski Kimyasal Silah Şefi Zahir el-Sakat, son 48 saat içinde Esad’ın tekrar kimyasal silah kullandığını ve 11 kişinin yaralandığını iddia etti.

Suriyeli General Sakit: Kimyasal silahlar İran’dan geliyor

SURİYE'nin Halep kentindeki silahlı grupların bu ay başında bir araya gelmesiyle kurulan ve merkezi Gaziantep'te olan Halep Devrimci Güçleri Heyeti, tanıtım toplantısı düzenledi. Toplantıda heyet adına konuşan Halep Askeri Meclis Komutanı ve Kimyasal Silahların Gözlem Büro Başkanı General Zahir Al Sakit, Suriye’de kullanılan kimyasal silahların İran tarafından Esad rejimine ulaştırıldığını iddia etti.

Halep Devrimci Güçleri Heyeti üyeleri, Suriye’de Esad rejimi tarafından kullanıldığını öne sürdükleri kimyasal silahlara yönelik açıklama yaptı. Heyet adına açıklamayı yapan Halep Askeri Meclis Komutanı ve Kimyasal Silahların Gözlem Büro Başkanı General Zahir Al Sakit, Suriye’de kullanılan kimyasal silahların hammaddesi olan klorin maddesinin sadece İran’da üretildiğini ileri sürdü. Suriye’de Esad rejimi tarafından kullanılan kimyasal silahların İran üzerinden Hizbullah aracılığıyla rejime ulaştırıldığını öne süren Zahir Al Sakit, şunları kaydetti:

"Kimyasal silahlarda kullanılan klorin maddesi İran’da üretiliyor. Bu silahlarda İran’dan Hizbullah üzerinden Suriye’deki rejim güçlerine gönderiliyor. Ortadoğu’da kullanılan bütün kimyasal silahlar İran’dan çıkıyor. Bunun kanıtı da kimyasal silahların kullanıldığı bölgelerden aldığımız örneklerin üzerinde Farsça yazılar bulunuyor. Bu da bize gösteriyor ki, kimyasal silahlar İran’dan Suriye’ye gönderiliyor. Bunun yanı sıra, Esad rejiminin hakim olduğu bölgelerde hiçbir şekilde kimyasal silahlar kullanılmıyor. Silahlar tamamen muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde kullanılıyor. Bu silahların Suriye’ye geçirilmesi bir an önce durdurulması lazım. BM’nin 2118 nolu kararı ile ilgili aldığı kimyasal silahların kullanılmasını kınandığı ancak hangi tarafın bu kimyasal silahların kullandığı konusunda hiçbir açıklama yapılmadı. BM’den böyle bir karar çıkmasına rağmen rejim güçleri son 48 saat içerisinde Dera’nın Muzeyrip ilçesinde kimyasal silahları kullanmaya devam etti ve bu saldırılarda 11 kişi yaralandı.”

BM RUSYA'YI KARŞISINA ALMAK İSTEMİYOR

İran üzerinden gelen kimyasal silahların rejim güçlerinin elinde olduğunu Birleşmiş Milletler'in de bildiğini ancak bunu Rusya’yı karşısına almamak için kamuoyuna açıklayamadığını dile getiren Sakit şöyle devam etti:

"BM silahların nereden geldiğini ve kimin elinde olduğunu açıklayamıyor, çünkü silahların rejim güçlerinin elinde olduğunu söylerse karşısına Rusya’yı alacak. Alınan bu karar Suriye halkına hiçbir fayda getirmiyor. BM, kimyasal silahları kimlerin kullandığını dünyaya anlatsın. Bu silahlar bizim elimizde olsa düşmanlarımıza karşı kullanırdık. Ancak rejim güçleri bu silahları bize karşı sürekli kullanıyor. Uçaklarla muhalif güçlerin üzerine kimyasal bombalar yağdırıyorlar. Birleşmiş Milletler bize yardımcı olmayacaksa biz kendi çabamızla bu soruna çözüm bulmaya çalışacağız." DHA