Gaziantep'teki kimya mühendisleri bir araya gelerek Şube olarak faaliyet göstermek için imza kampanyası başlattı. TMMOB Kimya Mühendisleri Odası Gaziantep İl Temsilcisi Mehmet Ebreç Usalp, şube olmak istemeleriyle ilgili çarpıcı gerekçelerde bulundu. Usalp, "Gaziantep'te çok ciddi hava ve atık su kirliliği var. Merdiven altı imalathanelerde sağlıksız ve tehlikeli üretimler had safhada. Özellikle de son yıllarda artan terör ve özellikle İŞİD vb yapılanmaların kimyasal maddeler ile canlı bomba vb risk ve tehlikelerin bulunduğu bir il haline geldik. Hem bu gibi risk ve tehlikelerin önüne geçilebilmesi hem de sağlıklı denetim için yeni yapılanma şart" dedi.

TEMSİLCİLİK YERİNE ŞUBE

Usalp, Gaziantep'in 2 milyona yaklaşan nüfusu, 8-10 milyar USD bandındaki ihracat hacmi, 2023 hedefinin 30 milyar USD olduğu ve coğrafi konum itibariyle hem ülkemizin hem de Ortadoğunun en parlak yıldızı bir şehir olduğunu belirterek, şunları söyledi:"Gerek sanayi gerekse çevre sorunları ve kimyasal madde tüketimi da dahil her alanda ciddi denetim, takip ve kontrol sistemi olması gerekir. Bu gereklilikleri yerine getirmek için 1-2 kişinin mücadelesinin asla yeterli olmayacağına inanıyoruz. Bu nedenle ilimizdeki bütün kimya mühendislerini bir araya getirmek ve ellerini taşın altına koyarak sorumluluk almalarını sağlamak için Kimya Mühendisliği faaliyetlerinin Temsilcilik yerine Şube olarak yürütülmesi kaçınılmazdır" dedi.

RİSK VE TEHLİKELERİN BULUNDUĞU İL HALİNE GELDİK

TMMOB olarak ; kamu yararı ve meslekdaşlarının hakları ile çalışma koşulları konusunda anayasal statüde kurulmuş olan bir kamu kurumu olmanın verdiği yetki ve sorumluluklar ile; Üyelerin mesleki denetim ve gelişmelerini sağlamanın yanısıra kamunun hak ve çıkarlarını gözetmek olduğunu ve bu konuda her alanda çalışma yapılmasının kamu yararına olduğunu belirten İl Temsilcisi Usalp, şöyle devam etti: "Gaziantep'te çok ciddi hava ve atık su kirliliği var. Merdiven altı imalathanelerinin sağlıksız ve tehlikeli üretimlerinin had safhada. İşyerlerinin çalışma koşulları insani yaşam standartlarının çok dışında. Kayıt dışı istihdam ve ekonomi var. Suriyeli misafirler çağdışı şartlarda çalıştırılıyor. Özellikle de son yıllarda artan terör ve özellikle İŞİD yapılanmalar ,kimyasal maddeler ile canlı bomba vb risk ve tehlikelerin bulunduğu bir il haline geldik. Hem bu gibi risk ve tehlikelerin önüne geçilebilmesi hem de işverenler ile halkımızın ve hatta belediyeler ve resmi kurumların daha sağlıklı denetim ve çalışmalarının sağlanması için yeni yapılanma şart."

KURUMLAR GÖREVLERİNİ YAPMIYOR

Şehrimizdeki tüm bu olumsuzlukların yanı sıra kimya mühendislerinin sömürü düzeni gibi bir sistemle çalıştırılmaya devam edildiğini dile getiren Usalp şöyle devam etti:"Yasal olarak en az 2300 TL net ücret alması gerekirken hala 1500 TL seviyelerinde mühendis çalıştırılıyor. Bu da ancak ihbar ve takip ile önlenebilir. Mühendislerin belirlenen asgari ücretlerin altında çalıştırılamamasının takip ve cezai işlemi Bölge Çalışma ve SGK'nın yetkisinde. Maalesef bu kurumlar görevlerini yapmıyor. Bu gibi hak ihlallerinin de önüne geçmek, birlik içerisinde güçlü bir yönetim ve üyelerin sorumluluk alması ile mümkün olabilir. Şube olma yolunda en önemli gereklilik kimya mühendislerinin bir araya gelmeleri ve dilekçe ile yazılı olarak başvuruda bulunmaları gerekiyor. Şube olma başvuruları ne kadar çok olursa o kadar etkili olunacaktır."

ADANA'YA BAĞLIYIZ

Odaların üye aidatları haricinde ciddi bir gelirlerinin olmadığını belirten Usalp, "Bazı meslektaşlarımız "biz neden Adana Bölgeye bağlıyız" diyerek odadan uzak kalıyor, sorumluluk almıyor. Şube olursak, bu sayede bu mesleği yapan herkes elini taşın altına koymak zorunda. Çünkü mesleki etik ve insani değerler açısından toplumdan kopuk yaşanamayacağı, ülke ve şehrimizin sorunlarının çözümü için bütün kimya mühendislerinin bir araya gelmeleri gerekiyor" dedi.

YÖNETİME DUAYEN İSİMLER

Şube olarak faaliyete başlanılması sürecinde kendisinin hiç bir kademe ve mevki için aday olmayacağını özellikle vurgulayan İl Temsilcisi Usalp; İlk şube yönetim kurulu olarak mesleki tecrübelerinin üst düzeyde olduğu duayenlerden oluşan bir yönetim kurulu oluşturmak istediklerini belirterek, "Çünkü şube kurucu yönetim kurulu onurunu değerli büyüklerimize yaşatmamız gerektiği kanaatindeyim" dedi.

YÖNETİMDE BU İSİMLER FAYDALI OLUR

Usalp, bu ekibin içerisinde gençlerin de yer alarak tecrübeli abi ve ablalarından deneyimlerini genç nesillere aktarmalarının sağlanacağını açıkladı. Usalp, "Bu çerçevede;Türkiye'de bir ailede en çok kimya mühendisi bulunduran (kadın-erkek ve 2 çocuğukları olmak üzere aynı aileden toplam 4 kişinin kimya mühendisi olduğu) Emel Güdemezoğlu ve Nihat Güdemezoğlu ile GASKİ Genel Müdürlüğü yapmış Şahin Ateşoğlu ile Yılmaz Kurt , İl Çevre ve Orman Müdürlüğü yapmış Yaşar Eser gibi mesleki duayenlerin bu onuru hak edecek en uygun kişiler olduğunu, bu duayenlerin yanısıra mesleki tecrübe ve mesleğe olan inançları nedeniyle Gökhan Dilbaz, Ekrem Cinpolat, Dilan Öksüz, Ayfer Küsbeoğlu, Ahmet Canseven Bülent Tepebağ, Levent Mehmet Çakır Müge Özbilger gibi mesleğine aşık gençlerin de içinde yer aldığı bir şube yönetim kurulunun şehrimiz ve mesleğimiz için çok faydalı olacağına inanıyorum. Bu hedefler doğrultusunda Gaziantep'te yaşayan bütün kimya mühendislerinin bir an önce yazılı başvuruda bulunmalarını rica ediyorum" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR