Nüfus cüzdanını kaybeden, doğumu zamanında bildirmeyen 81 liralık cezadan kurtulacak. İkametgah için muhtara gidilmesine gerek kalmayacak; ikametgah e-devlet üzerinden alınacak. Pasaport başvuruları polise değil; Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne yapılacak.İçişleri Bakanlığı, nüfus ve vatandaşlık hizmetlerinin daha kaliteli, daha hızlı sunulması ve bürokratik işlemlerin azaltılması için yasal düzenlemeye hazırlanıyor. Nüfus Hizmetleri Kanunu ve Diğer İlgili Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Taslağı, nüfus cüzdanlarından pasaporta, soyadı hatalarının düzeltilmesinden ikametgah alımına kadar vatandaşı yakından ilgilendiren kolaylıklar öngörüyor. 
 
PARA CEZASI KALKIYORYasa taslağına göre nüfus cüzdanlarını kaybedenler ile doğumu gerekli sürede bildirmeyenlere uygulanan 81 liralık idari para cezası kaldırılıyor.436 LİRALIK CEZA İNECEKAdres değişikliğini 20 gün içinde bildirmeyenlere uygulanan 436 liralık cezada ise indirim yapılması öngörülüyor.PASAPORT İÇİN POLİSE GİDİLMEYECEK!Taslak yasalaşırsa, pasaport çıkarmak için polise değil, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne başvurulacak.SOYADI HATALARINI DÜZELTMEK KOLAYLAŞACAKYazım ve imla hatası bulunan veya sorunlu olan soyadları, mahkemeye başvurulmadan, 3 yıl içinde dilekçeyle nüfus müdürlüklerine müracaat edilerek değiştirilebilecek. Ayrıca yazılı onay alınmak şartıyla yenisi talep edilen nüfus cüzdanının, kişinin eşi veya yakınları tarafından alınabilmesine da olanak sağlanacak.MUHTARLAR ÜZÜLECEK!Taslak ile vatandaşın ikametgah belgesi alımını da kolaylaştırmayı öngörüyor. Buna göre muhtarların en büyük gelir kalemini oluşturan nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi alımı için muhtara gitmeye gerek kalmayacak. Bu iki belge e-devlet sistemi üzerinden elektronik ortamda alınabilecek.EVLENME, DOĞUM, BOŞANMA İNTERNETTENTürkiye'nin yurt dışındaki temsilcilikleri, doğum belgeleri, evlenme, boşanma kararları ve ölüm raporlarını mahkeme ve hastanelere elektronik ortamda gönderebilecek. Böylece özellikle yurt dışında yaşayan vatandaşların nüfus işlemleri hızlanmış ve kolaylaşmış olacak. 
 
Yine doğum bildirimleri, nüfus müdürlükleri ve dış temsilcilikler dışında, doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunca yapılacak. Bu sayede doğum hızlı şekilde aile kütüklerine tescil edilebilecek.
 BİYOMETRİK KİMLİK HAZIRLIKLARI SÜRÜYORİçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün uzun yıllardır üzerinde çalıştığı kolay taşınabilir, taklit, tahrif ve sahteciliğe imkan vermeyen, kredikartı boyutunda planlanan biyometrik kimlik kartına ilişkin çalışmaların ise sürdüğü belirtildi. 
 
 
İçişleri Bakanı Efkan Ala'nın talimatıyla biyometrik kimlik basımını ve dağıtımını kapsayan biyometrik kimlik ihalesi iptal edilmişti.