Büyükşehir Belediyesi tarafından Şahinbey Belediye meclisinde ikinci kez gelen "Yamaçtepe mahallesi 19j-1b ve 20j-4c paftalarına uygulama imar planı değişikliği teklifinin yankıları sürüyor. Dava açmaya hazırlanan CHP'li Meclis Üyesi Hasan Türk, "Şahinbey meclisimizde tamamen yasalara uygun şekilde madde, 6 ay sonra Büyükşehir tarafından yeniden hem de değiştirilerek meclise getiriliyor. Böyle şey olur mu ? Buradan kime rant sağlanıyor ? Bir tarafta Kahvelipınar'da yarım metre fazla çıkılmış diye ceza yazıyorlar, diğer tarafta plan değişikliği yaparak arsanın değerini 4 katına çıkarıyorlar. Ben bir CHP'li olarak değil, bir vatandaş olarak soruyorum; Yamaçtepe'de kime rant sağlanıyor" dedi.

NASIL OLDU ?

6 ay önce imara açılan ve 0.40 emsal ile Şahinbey Belediye meclisinde oy birliğiyle kabul edilen Yamaçtepe'teki araziler, bilinmeyen b ir nedenle 6 sonra Büyükşehir Belediyesi tarafından emsalin 1.50'ye çıkması istemiyle Şahinbey'e gönderilmesi tepki çekti. CHP'li Türk, kafa karıştıran bu istekle birilerine rant sağlandığını söyledi.

2 KATTAN, 8 KATA NASIL ÇIKILIR ?

Hasan Türk, 6 ay önce Yamaçtepe ile ilgili meclis gündemine gelen "Yamaç tepe mahallesi 19j-1b ve 20j-4c paftalarına uygulama imar planı değişikliği teklifine kendisinin de ısrarıyla tüm meclis üyelerinin onay verdiğini söyledi. Türk, "Bu madde meclise geldiğinde 0.40 emsal yani mevcut arazide 2 kat bina yapılabilir şeklindeydi. Ben o dönemde imar komisyonundaydım. 0.40'ın doğru olacağını söyledim ve oy birliği ile kabul edildi. Hatta o dönemde Şahinbey Belediye Başkanı Sayın Cuma Güzel'in bir ifadesi vardı. Hasan Türk'ün görüşlerine katılıyorum dedi. Bu konu böylece onaylanmış oldu" dedi.

6 AYDA NE DEĞİŞTİ

6 ay sonra maddenin tekrar değişiklik talebiyle meclise gönderilmesinin hiç bir yasal dayanağının olmadığının altını çizen Türk, "0.40 emsal ile meclisten geçirilen Yamaçtepe arazileri, büyükşehir belediyesinin 1.50'ye çıkarılsın talebiyle tekrar meclise gönderiliyor. 1.50 emsal demek orada yapılacak binaların 8 katlı alacağı anlamına gelir. Benim bildiğim kadarıyla 20-25 bin metrekare belediyenin kendi mülkü, 3-4 bin metrekare de şahıs malı var. Burada kime rant sağlacak bilmiyorum ama bu işin peşini bırakmayacağız" dedi.

ARSA DEĞERİ 4 MİSLİ ARTTI

CHP'li Türk, plan değişikliği yapılan yerin belediye mülkü olduğunu da belirterek, "Belediye bir şirket değil ki ? Belediyenin paraya ihtiyacı varmış. Burada belediye ya maliyeden, ya hazineden, ya da iks birilerinden malı aldı. Gazi konut adı altında kendi eline geçirmiş olmalı ki, ekstra bir planı tadilatı varıyor. Burada ciddi bir rant var. Çünkü bir arsanın metrekaresi eskiye göre 500 bin TL ediyordu, şimdi 2 trilyon ediyor. Bu nettir" diye konuştu.

DAVA AÇACAĞIZ

Pazartesi günü Büyükşehir Belediye meclisinin olduğunu ve bunun gündeme geleceğini belirten Türk, "Gerekli tüm itirazlarını yapacağım. Gerekirse dava açacağız. Kimden kime geçmiştir onu ortaya çıkaracağım. Sorular gelecek. Vatandaşın malı 2 katta kaldı, büyükşehir belediyesinin rant hesabıyla meclisten geçirdiği malı 8 katlı yapı oldu. Bunun hangisi sosyal belediyecilik. Belediyecilikte eşitlik vardır. Büyükşehir Belediyesi bana göre tamamiyle özel şirkettir" şeklinde konuştu. LEYLA ÖZEKŞİ POLAT