Birçok kişide eğer uyku sorunu varsa daha fazla yeme isteği oluşmaktadır. Yapılan bir çalışmaya göre günde 6 saatten az uyuyan kişilerde, normal sürede uyuyanlara göre haftalık 800g. artış gözlenmiş.

Uykusuzluk ile kilo artışı arasındaki ilişki ile ilgili birçok çalışma bulunmakta. Uykusuzluk kilo aldırmaz sadece hormon seviyelerini etkilediğinden iştahı artırarak daha fazla yemenize ve dolayısıyla kilo almanıza neden olur. Uykusuzluk ayrıca bağışıklık sistemini de olumsuz etkiler, daha sık hastalanabilirsiniz. Sinir sistemi hastalıklarını tetikleyebilir, bu nedenle daha mutsuz ve depresif olabilirsiniz. Eğer kilo problemi yaşıyor, dikkat etmenize rağmen kilo veremiyorsanız uyku düzeninizi gözden geçirin. Eğer uyku sorunlarınız varsa bunu çözümleyin.

UYKU DÜZENİ ÖNEMLİ

Uyku düzeninizi değiştirmekte önce beslenmenizi değiştirmekle başlayın;

*Karbonhidrat tüketiminizi gözlemleyin, eğer basit karbonhidratları çok tüketiyorsanız; şeker ve şekerli besinler, beyaz unlu mamüller.. gibi, şeker metabolizmanızı etkileyerek uykusuzluğu tetikleyebilir.

*Sindirimi zor olan besinleri akşam saatlerinde yememeye özen gösterin. Özellikle proteinlerin sindirimi zordur, bu nedenle daha çok öğle yemeklerinizde tercih edin.

*Yağlı besinlerden, kızartmalardan, hamur işlerinden uzak durmaya çalışın.

*Serotonin hormonunun sakinleştirici özelliği vardır. Hindi ve tavuk eti serotonin salgısını artırarak stresi azaltacaktır.

*Ara öğün olarak kuruyemişleri tercih edin, tabiki uygun miktarda.

*Akşam yemeğinizden sonraki ara öğününüzde az yağlı süt veya yoğurt tüketin.

*Uyku öncesinde melisa ve papatya çayı deneyin.