Kilis'in önde gelen sivil toplum kuruluşlarının ''Kilis'e ses ver" adıyla yaptığı çağrı herkesimi ayağa kaldırdı. CHP Milletvekilleri, Gaziantep Kulübü, Gaziantep İnşaat Mühendisleri Odası ve Gaziantep Eczacılar Odası Kilis'e destek olmak için gitti ve 'yanındayız' mesajı verdi. Esnafın yavaş yavaş kepenk açtığı Kilis'te ziyaretler moral verdi. Heyetler, esnafı ziyaret ederek, çarşıları gezdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile Kilis'e gelen CHP heyeti kentten yoğun göç olduğunu ve tedirginliğin had safhada olduğuna dikkat çekti. Gaziantep Kulübü Başkanı Necati Binici ise, "Bu iş çözülecek. Kilisli Kilisliye, Gaziantepli Kilis'e, Türkiye de Kilis'e sahip çıkacak. Bunun için sakın şehri terk etmeyin" mesajını verdi. Kilis Baro Başkanı Av. Muammer Fazlıoğlu da bu saldırıların Kilis'e sınırlı kalmayacağını ve Gaziantep'e de sıçrayacağını vurguladı.

CHP HEYETİ KİLİS'E GİTTİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Ardahan Milletvekili Öztürk Yılmaz başkanlığında İstanbul milletvekili Dursun Çiçek, Gaziantep milletvekilleri Akif Ekici, Mehmet Gökdağ, Hatay milletvekilleri Birol Ertem ve Serkan Topal'dan oluşan CHP heyeti, Kilis'te incelemelerde bulundu. Caddelerde dolaşarak esnaf ve vatandaşlarla konuşan CHP heyeti, daha sonra geçen hafta roket mermisinin düştüğü Yaşar Aktürk Mahallesi'ne gitti. Burada patlayan roketin şarapnel parçalarının hasar oluşturduğu binalar ile araçları inceleyen heyet adına konuşan Öztürk Yılmaz, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun talimatı ile kentte bulunduklarını söyledi.

HALKIN SORUNLARI ÇOK

Kilis'teki izlenimlerini gazeteciler ile paylaşan Yılmaz, kentten yoğun göç olduğunu ve tedirginliğin had safhada olduğunu söyledi. Saldırıların devam etmesinin Kilis'in fiilen düşmesi anlamına geleceğini söyleyen Yılmaz, "18 Ocak'tan sonra buraya fırlatılan atılan hedef alınan füzeler ve roketler nedeniyle halkın yüzde 25- 30'u göç etmiş. Okullar kapalı, halkın çoğu evlerinde sokaklar boş. Dükkanların büyük kısmı daha yeni açılıyor. Halkın sorunları çok. Ekonomi durma noktasına gelmiş, işsizlik had safhada. Vatandaşlar, 'bizim durumumuz Suriyeli'lerden daha kötü oldu, en azından onlar gıda yardımı alıyor biz onu da alamıyoruz' diyorlar.. Acil bu kentte duyarlılığı artırmamız ülkemizin bir kentine yönelik saldırıyı gündeme getirmemiz ve hükümeti acil tedbir almaya, saldırıları durdurmaya yönelik önlemler almaya sevk etmemiz gerekiyor."

GAZİANTEP KULÜBÜ MORAL VERDİ

Gaziantep Kulübü Başkanı Necati Binici ve yönetim kurulu üyeleri Kilis'e gitti. İlk olarak Kilis Baro Başkanı Av. Muammer Fazlıoğlu'nu ziyaret eden ekip, burada basın toplantısı yaptı. Gaziantep Kulübü üyeleri daha sonra esnafı ziyaret ederek çarşıyı gezdi.

FAZLIOĞLU: GAZİANTEP'E DE SIÇRAR

Kilis Baro Başkanı Av. Muammer Fazlıoğlu, Gaziantep Kulübü'ne teşekkür etti.. 18 Ocak'tan bu yana Kilis'in roketlerle karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Fazlıoğlu, "21 can kaybımız, 80 yaralımız var. Evler tahliye edilmiş faziyette. En kötüsü Kilis'te esnaf en ufak bir hareket içerisinde bütün işini bıraktığı bir durum yaşıyor. Üzülerek söylüyorum. Kilis'in büyük bir kısmı can güvenliliğinden dolayı Kilis'i terk etmek gibi bir pozisyonla karşı karşıya. Biz bu nedenle dikkat çekmek adına Kilis'e ses ver diye girişimde bulunduk. Bu girişim büyük yankı buldu. Gaziantep'ten önemli işadamları sanayiciler ve esnaf beni telefonla aradı. Ben kendilerine biz Kilis olarak bu olaylarla karşı karşıyayız. Fakat işin garip tarafı bu iş Kilisle bitmeyecek. Antep'e siyaret edecek. Çünkü Antep Türkiye'nin önemli noktalarından birisi. Ekonomide sanayide ticarette Türkiye'nin gözbebeği. Gaziantep'e yapılacak bir saldırı Kilis içinde, Türkiye içinde daha önemli olduğu kanaatindeyim. Onun için Gazianteplilerin bu bizim feryadımıza ses vermelerini istiyorum. Destek istiyoruz. O bakımdan ziyaretler dostluk böyle zamanda belli olur. Bunu hiç bir zaman unutmayacağız."

BİNİCİ: KİLİS'İN YANINDAYIZ

Gaziantep Kulübü Necati Binici ise, Gaziantep olarak Kilis'i hiç bir zaman ayrı görmediklerini söyledi. Kilis'in ayrı bir il olmuş olmasına rağmen halen Gaziantep ile birlikte anıldığını belirten Binici, "Kilis'te olan herşey bizi ilgilendirmek zorunda. Kilis'in maruz kaldığı bütün olayları yakinen takip ediyoruz. Türkiye'de ve dünyada nüfusunun bir buçuk katı misafiri barındıran bir şehir var mıdır ? Yok. Hele hele bütün bunlara rağmen huzur içinde yaşayan bu kentin 1,5 katı fazlasını misafir ederek sorunsuz şekilde yaşayan bu kent IŞİD'in saldırısıyla huzursuz olması asla kabul edilemez. Bizler buraya geldik moral olsun verdiğiniz bildiriye ses verelim. Kamuoyu yaratalım diye burdayız." dedi.

ASIL GÖREV SİYASİLERİN

Binici, asıl görevin siyasilerinde olduğu vurgulayarak, "Siyasilerin ilimizin valisi, belediye başkanları, hem vekiller hem de merkezi otoriten buraya artık bir el atmak zorunda. Bunu bir STK olarak söylüyorum. Şu ana kadar burada bakanlar kurulunu toplamak dahil olmak üzere bir çok etkinliği hükümet yerine getirmek durumunda. Ancak şu ana kadar böyle bir girişim meydana gelmedi. Olay Türkiye'nin değil, uluslararası bir olay. Bölgenin yeniden şekilleneceği günleri yaşıyoruz. O yüzden Kilis'e sahip çıkmamız gerekir. Yaşanan son olaylar bizleri üzmüştür. Perşembe gecesi Kilis - İslahiye, Kilis Gaziantep arasında yaşanan trafik yoğunluğu, insanların ailesini, eşini çocuğunu akrabaların yanına götürme endişesi durumu net şekilde ortaya çıkarıyor. Bizler Gaziantep Kulübü olarak Kilis'e ses ver kampanyasına katılıyoruz. Üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Ben buradan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'e seslenmek istiyorum; Bu bölgeyi yakınen takip etmeli. Belki biraz daha fazla el atması gerekir. Bu iş çözülecek. Kilisli Kilisliye, Gaziantepli Kilise, Türkiye de Kilis'e sahip çıkacak. Şehri terk etmeyin. Gerekirse bizlerde geliriz ve misafiriniz oluruz. Bu herkese örnek olsun" diye konuştu.

SEVENGÜL: KREDİ VERİLSİN

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ömer Sevengül de hükümete çağrı yaptı. Sevengül, "Kilisli Kilis'i terkemeyecek, terk etmiyorda. Perşembe günü devasa bir akım oldu ama bir korku imparatorluğu yaratıldı. Provokatörler sosyal medya aracılığıyla bazı şeyler yazınca insanlar can güvenliği korkusuyla yakın ilimiz Gaziantep'e akrabalarına götürmeye başladı. Şu an şükürler esnafımız kepenklerini açtılar. Eşlerini çocuklarını getirmeyenler var. Genel durumda esnaf Kilis'e geldi. Allah kimsenin başına vermesin. Bu zaman içerisinde kötü duruma gelmeden atlatırız. Buradan hükümete sesleniyorum; bizlere yapacağı destek önemli. Kilis için faizi olmayan uzun vadeli kredilerin sosyal ve ekonomik alanda desteklerini istiyoruz. STK'larda bu konuda hükümeti sıkıştırmalı"

İNŞAAT MÜHENDİSLERİ KİLİS'TE

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı ve yönetim kurulu üyeleri Kilis’te bulunan üyelerine destek olmak ve sorunları yerinde tespit etmek için üyeleriyle bir araya geldi. Son dönemlerde Kilis’te yaşanan olayların masaya yatırıldığı buluşmada üyelerin yaşadığı sorunlar masaya yatırıldı ve çözüm noktasında kararlar alındı.

SIKINTI VAR

Kilis’e füze atılmasından dolayı inşaat sektöründe yaşanan sıkıntılar başta olmak üzere üyelerin bireysel olarak karşılaştıkları sorunlarında tartışıldığı toplantının periyodik hale getirilerek devam etmesine karar verildi. Kilis ilinde çalışmakta olan İnşaat Mühendisleri piyasanın durgunlaşmasının önemli bir sorun olması yanı sıra kamu kurum ve kuruluşlarda yaşadıkları sıkıntılarında önem arz ettiğini dile getirdiler. Kilis’e atılan füzelerden dolayı il merkezinden göç başladığını, konut talebinin gün geçtikçe düştüğünü ve sektörde bir çok kişinin sıkıntı yaşadığını söylediler.

KİLİS HALKININ YANINDAYIZ

İnşaat Mühendisleri Odası Başkanı Gökhan Çeliktürk, sıkıntıları yerinde görmek ve incelemek için geldiklerini ve sıkıntıların giderilmesi noktasında her türlü girişimi yapacaklarını ifade etti. Çeliktürk Kilis ile ilgili olarak hazırlanacak bir raporun gerekli birimlere sunulacağını ve Kilis’e sahip çıkılacağını belirtti. Çeliktürk “ Odamıza bağlı olarak çalışmakta olan Kilis’teki üyelerimize destek olmak ve sorunlarını dinlemek için buradayız. Ancak burada yaşananlar başta inşaat sektörü olmak üzere tüm ticareti olumsuz şekilde etkilediği gördük. Kilis ilimizden ciddi bir göç olduğunu ve bunun devam ettiği gözlemledik. İnsanlarımız atılan roketlerin korkusu ile endişeli bir bekleyiş içerisindeler. Özellikle inşaat sektörü bu sıkıntılardan en fazla etkilenen kesimdir. Roket ve bombaların düştüğü bir şehirde kimse ev almak istemiyor. Ancak burada da bir yaşam var ve devam ediyor. Kilis ilimizdeki bu sorunun bir an önce çözümlenmesi ve hayatın normale dönmesi gereklidir. Ayrıca üyelerimiz yaşadığı bir sorunda bulunmaktadır. Bunun için bir rapor hazırlayarak ilgili birimlere ileteceğiz. Kilis halkı ve üyelerimiz yalnız değildir. Onlara destek olmak ve yaşanan sıkıntıları yerinde incelemek için buradayız. En yakın zamanda yine gelerek yetkililerle birebir görüşmeler yapacağız ve sorunları ileteceğiz” dedi.

ECZACILARDAN ZİYARET

Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti’ni temsilen Kilis’e giden 2. Başkan Ecz. Sinan Usta ve beraberindeki Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci, Kilisli eczacılarla bir araya gelerek yaşadıkları sorunları ve ilaç temin etmede yaşanılan aksaklıklar konusundaki çözüm yollarını konuştular.

ÇÖZÜM ÜRETECEĞİZ

Bölge halkının yaşadığı sorunları yakından takip eden ve özellikle geçici koruma altındaki savaş mağdurlarının ilaç hizmetiyle ilgili çalışmalar yürüten Gaziantep Eczacı Odası Başkanı Ecz. İrfan Demirci de, bir sivil toplum örgütü olarak bu konudaki sorumluluklarının farkında olduklarını, sadece eczacı meslektaşları için değil, burada yaşam mücadelesi verenler kişilerin hayatlarını sağlıklı bir biçimde idame etmelerini sağlamak için de sürekli çözüm ürettiklerini belirtti.

ASKERLERE MORAL ZİYARETİ

KİLİS Valisi Süleyman Tapsız, Adana 6'ncı Mekanize Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Osman Erbaş ve Emniyet Müdürü Candemir Özdemir ile birlikte Suriye sınırındaki askeri birlikleri ziyaret etti. Vali Tapsız, Tümgeneral Erbaş ve Emniyet Müdürü Özdemir, hafta sonu Suriye sınırındaki Öncü Piyade Hudut Karakolu, Yüksektepe Piyade Hudut Karakolu ve Gülbaba Hudut Karakol Komutanlıkları'na gitti. Burada askeri yetkililer ile görüşen ve bilgiler alan heyet, sınır hattında inceleme yaptı. 2'nci ve 3'üncü Hudut Tabur Komutanlarının da bulunduğu ziyaretlerde, sınırdaki son durum değerlendirildi. Türk Ordusunun gücünün tüm dünyada bilindiğini kaydeden Vali Tapsız, sınır hattında vatani görevini yapan askerlere moral verdi. HABER MERKEZİ