Kerpiç evler koruma altına alınarak turizme kazandırılması hedefleniyor.

Gaziantep’in Oğuzeli ilçesine bağlı köylerde bulunan kerpiç evler Oğuzeli Kaymakamlığı ve Belediyesinin ortak projesi kapsamında korumaya alınarak ilk olarak yapılacak animasyon filmi ve tanıtım kitabıyla hatırlatılmaya çalışılacak. Kerpiç evler incelemelerin ardından hazırlanacak animasyon filmi ve tanıtım kitabıyla yok olmaktan ve yapılacak düzenlemelerle turizme kazandırılması hedefleniyor.

MİMARLAR İNCELİYOR

Eski yapısını koruyan bir çok ev mimarlar tarafından inceleniyor. Evlerin doğal yapısı dikkat çekerken; evlerin içinde bulunan kerpiçten yapılmış kaşık rafların yanı sıra ev içlerinde ve dışında bulunan kerpiç fırınlar ise bir o kadar dikkat çekiyor. Evlerin tahta çerçeveli ve çerçevesiz kerpiçle tutturulmuş dış çamları ile odalarının doğal serinliği ise gözlerden kaçmıyor. Proje kapsamında hazırlanacak Animasyon filminde ve tanıtım kitabında kerpiç evlerin yanı sıra Oğuzeli’nin kültürünün de tanıtılması hedefleniyor. Proje ile hem çevrenin korunması, konaklama imkanın sağlanması hem de yerel halkın refah seviyesinin artırılması amaçlanıyor.

BARAK KÜLTÜRÜ TANITILACAK

Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, proje kapsamında bilgi vererek barak kültürünün sosyal ve kültürel hayata kazandırılmasıyla alakalı çalışmalarının olduğunu belirtti. Gül daha sonra konuşmasını söyle sürdürdü: “Barak kültürünün en önemli noktalarından biri de Ezogelin. Ezogelin’le ilgili çalışmalarımız var. Yaklaşık 1 aydır devam eden çalışmalar var. Bizim Oğuzeli içerisindeki barak yöresinin eski kerpiç evlerinin nasıl yapılar olduğu ile alakalı çalışma başlattık. Çünkü biliyorsunuz bunlar gün geçtikçe elimizden kayıp gidiyorlar. Artık kerpiç evlerimiz betonarme yapılara dönmeye başladı. Belki 10 yıl sonra biz göremeyeceğiz. Biz de bunun için şimdiden önlem alıyoruz. Biz buralardan elde edeceğimiz bilgilerden yararlanarak Ezogelin barak kültür köyü kuralım istiyoruz. Hem Ezogelini tanıtalım Türkiye’ye hem barak kültürünü tanıtalım istiyoruz.”

KAYBOLMAYA YÜZ TUTUYOR

Kültürel yapıların korunması gerektiğini belirten Oğuzeli Belediye Başkanı Mehmet Sait Kılıç ise, “Bir milleti millet yapan özellikler onun kültür alt yapısıdır. Burada gördüğümüz barakta Oğuzeli köylerinde gördüğümüz kültür gerçekten orijinal bir Türk kültürüdür. Halen yaşayan bir kültür. Ama maalesef bazı özellikler bakımından da kaybolmaya yüz tutuyor. Bizim amacımız burada bunu proje kapsamında bu orijinal kültürü yaşatmak devamını sağlamaktır” dedi.

KÜLTÜR KÖYÜNÜN TEMELİ ATILDI

Kültür köyünün temellerini proje kapsamında attıklarını ifade eden Proje Koordinatörü Ebru Zorkirişçi, “Kültür köyünün temellerini atıyoruz bu projeyle. Bunun temelini atabilmek için bizim barak kerpiç evlerini iyi tanımamız, kültürünü iyi tanımamız gerekiyor ki onları tanıtabilelim. Şuan o aşamaya geçiyoruz. İnşallah ileride kültür köyüne dönüştüreceğiz bu projemizi” diye konuştu. İHA