CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, TOKİ’nin belediyelerle birlikte ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de yaygınlaştırarak yürüttüğü ‘Kentsel Dönüşüm Projeleri’nin yeni sorunlar yarattığını söyledi. Şeker, “ Şehrimizde ve ülke genelinde kentsel dönüşüm projeleri, vatandaş odaklı, vatandaşını koruyan kollayan bir anlayışla değil, dayatmayla, mağduriyet yaratarak, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun bahane edilerek, birilerine yeni emlak rant alanları kazandırmak amacıyla yapılmaktadır” dedi.
SORUNLAR BÜYÜYOR
Şeker yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yüksek oranda göç alan ve özellikle şehir nüfusu sürekli artış gösteren Gaziantep sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda önemli sorunlarla boğuşurken, iktidarın son yıllarda hız verdiği kentsel dönüşüm projeleri, kentsel sorunların büyümesine neden olmaktadır. TOKİ ve ilgili belediyeler bu projelerin her aşamasını kendi bildiğini okuyarak, halkın ne istediğine bakmaksızın, ilgili meslek kuruluşlarını da dışlayarak yürütmektedir."
BARINMA HAKKI YOK SAYILIYOR
"Dönüşüm projelerinde, belirlenen bölgede, uygulama süresince her türlü imar ve yapılaşma faaliyetlerinin süresiz durdurulması mülkiyet hakkının kullanılmamasına neden olmaktadır" diyen Şeker, "Kamulaştırmalar, haksız ve alelacele hayata geçirilerek, en temel insan hakkı olan barınma hakkı yok sayılmaktadır. Dönüşüm alanı olarak belirlenen yerlerde insanlara temizlik, çöp, elektrik, su ve doğalgaz gibi temel hizmetler verilmeyerek, bunlar vatandaşın üstünde bir baskı unsuru olarak kullanılmaktadır. Bu alanlardaki tapu sahiplerinin projelere uymaya mecbur bırakılmaları ve zorla tahliye edilmeleri sosyal ve hukuk devlet ilkesi ile bağdaştırılamaz. Böyle bir kentsel dönüşüm, böyle bir belediyecilik anlayışı olmaz" şeklinde konuştu.
KENTLERİMİZ ARSALAŞTIRILIYOR
Şeker devamla şunları söyledi: "CHP olarak biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Kimsenin mağdur edilmediği, zorla yaşam alanlarından koparılmadığı, sosyo-ekonomik özelliklerin dikkate alındığı, insanların yoksulluklarıyla, çaresizlikleriyle kaderine terk edilmediği, barınma hakkının korunduğu, kentlerimizin parsel parsel arsalaştırılıp birilerinin zengin edilmesinin aracı olarak kullanılmadığı bir kentsel dönüşüm istiyoruz.”
CHP Gaziantep Milletvekili Dr. Mehmet Şeker, TOKİ’nin belediyelerle birlikte ülke genelinde olduğu gibi Gaziantep’te de yaygınlaştırarak yürüttüğü ‘Kentsel Dönüşüm Projeleri’nin yeni sorunlar yarattığını söyledi. Şeker, “ Şehrimizde ve ülke genelinde kentsel dönüşüm projeleri, vatandaş odaklı, vatandaşını koruyan kollayan bir anlayışla değil, dayatmayla, mağduriyet yaratarak, afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkındaki kanun bahane edilerek, birilerine yeni emlak rant alanları kazandırmak amacıyla yapılmaktadır” dedi.SORUNLAR BÜYÜYORŞeker yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Yüksek oranda göç alan ve özellikle şehir nüfusu sürekli artış gösteren Gaziantep sosyo-ekonomik ve kültürel anlamda önemli sorunlarla boğuşurken, iktidarın son yıllarda hız verdiği kentsel dönüşüm projeleri, kentsel sorunların büyümesine neden olmaktadır. TOKİ ve ilgili belediyeler bu projelerin her aşamasını kendi bildiğini okuyarak, halkın ne istediğine bakmaksızın, ilgili meslek kuruluşlarını da dışlayarak yürütmektedir."BARINMA HAKKI YOK SAYILIYOR"Dönüşüm projelerinde, belirlenen bölgede, uygulama süresince her türlü imar ve yapılaşma faaliyetlerinin süresiz durdurulması mülkiyet hakkının kullanılmamasına neden olmaktadır" diyen Şeker, "Kamulaştırmalar, haksız ve alelacele hayata geçirilerek, en temel insan hakkı olan barınma hakkı yok sayılmaktadır. Dönüşüm alanı olarak belirlenen yerlerde insanlara temizlik, çöp, elektrik, su ve doğalgaz gibi temel hizmetler verilmeyerek, bunlar vatandaşın üstünde bir baskı unsuru olarak kullanılmaktadır. Bu alanlardaki tapu sahiplerinin projelere uymaya mecbur bırakılmaları ve zorla tahliye edilmeleri sosyal ve hukuk devlet ilkesi ile bağdaştırılamaz. Böyle bir kentsel dönüşüm, böyle bir belediyecilik anlayışı olmaz" şeklinde konuştu.KENTLERİMİZ ARSALAŞTIRILIYORŞeker devamla şunları söyledi: "CHP olarak biz kentsel dönüşüme karşı değiliz. Kimsenin mağdur edilmediği, zorla yaşam alanlarından koparılmadığı, sosyo-ekonomik özelliklerin dikkate alındığı, insanların yoksulluklarıyla, çaresizlikleriyle kaderine terk edilmediği, barınma hakkının korunduğu, kentlerimizin parsel parsel arsalaştırılıp birilerinin zengin edilmesinin aracı olarak kullanılmadığı bir kentsel dönüşüm istiyoruz.”