Fatma Şahin:Kent Konseyinde siyaset üstü bir bakış açısı ortaya koyacağız

Mehmet Aslan: Vizyonel projeler yapıp, halkla bütünleşeceğiz

Gaziantep Büyükehir belediye Başkanı Fatma Şahin, Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan ve Yürütme Kurulu üyeleri basın toplantısı düzenledi. Kent Konseyindeki yeni oluşumun mimarı olan Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tecrübenin kolay kazanılmadığını, biz anlayışı içerisinde tecrübeyi şehrin gelecek vizyonunda kullanmak gerektiğini belirterek, "Kişisel davranmayarak ben, sen değil, biz anlayışı içinde bilimi kullanarak, aklı kullanarak, siyaset üstü bir bakış açısı ortaya koymamız gerekiyor. Çıkan kararları icra kurulunun önüne koymak, doğru kararları yönetmek benim görevim" dedi. Mehmet Aslan ise, "Bizim esas hedefimiz Vizyonel projelere yönelmek. Esas olan halkla bütünleşmek. Halkın sorunlarını yöneticilerin önüne koymak" dedi.

GEÇMİŞ YÖNETİME TEŞEKKÜR ETTİ

Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, geçmiş dönemdeki kent konseyinin çeşitli çalışmalar yaptığını, kent konseyinin kuruluşundan bu yana hem başkanlık yapan hem yürütme kurulu üyeliği yapan tüm kent konseyi üyelerine yaptıkları çalışmalar için teşekkür etti. Aslan, "Geçen dönem sayın rektör kent konseyi başkanıydı, Necati Binici de yürütme kurulunda genel sekreterdi. Değişik konularda çok çeşitli konularda çalışma grupları oluşturdular, bir çok konuyu detaylı çözümleriyle birlikte kamuoyu gündemine getirdiler" dedi.

PARMAĞIMIZI TAŞIN ALTINA KOYACAĞIZ

Fatma Şahin'in büyükşehir belediye başkanı seçildikten sonra çok daha üst düzey kuruluşların tümünün temsil edildiği bir kent konseyi konusunda zaman zaman kendisiyle istişarelerde bulunduğunu belirten Mehmet Aslan, "Bu konuda ısrarcı oldu, bize teklifleri de oldu, teveccüh gösterdi. Biz de eğer Gaziantep'in problemlerine yönelik çok daha bir üst düzey ortak akıl oluşturulacak bir kent konseyi düzenlemesi olursa görevden kaçmayacağımızı, parmağımızı taşın altına koyacağımızı ifade ettik. Bu şehir hepimizin, bu şehrin gelişimi, dönüşümü bir anlamda bu şehirde yaşayan herkesin sorumluluğudur. Çok daha ortak aklı ifade eden, her kesimin içinde olduğu bir kent konseyi yapılanmasına gidildi, seçimleri tamamlandı" diye konuştu.

DÜŞÜNCE VE GÖRÜŞLER ÖZGÜRCE DİLE GETİRİLECEK

Fatma Şahin'e gösterdiği dirayet nedeniyle teşekkür eden Aslan, "Çünkü kurulan kent konseyi, herhangi bir siyasi amaç gütmeyen ve toplantılarında asla siyasetin yer almayacağı, ama bu şehrin her türlü probleminin çok özgürcü tartışılacağı, problemlerin çözümü ile ilgili görüş ve düşünce önerilerinin serbestçe dile getirilebileceği bir oluşum. Bu da her belediye başkanının göze alacağı bir risk değildir. Sayın bakanımızın çalışma sistemi ve Gaziantep'e olan sevdası, önemli olanın Gaziantep olduğu kararlılığı böyle bir konsey oluşumunun önünü açtı" dedi.

SİYASİ İSTİKRAR KALKINMAYI DA GETİRİR

Kent Konseyinin bir icra kurulu olmadığını, doğru yapılan işlere destek, eksik olan konularda ise eksikliklerin düzeltilmesi için gayret sarfedeceklerini belirten Aslan şunları söyledi: "Biz yön gösterme, doğruya çok daha destek verme, icraatın önünü açma görevini göreceğiz. Ama eksik, yanlış gördüğümüz konuların belediye meclislerinde düzeltilmesi ve gelişmesi ile ilgili de gayret sarfedeceğiz. Birlikte yönetim konusunda çok ciddi adım atılacak. Gelişmiş ülkelerin gelişmelerinin temelindeki sır birlikte yönetim anlayışı, demokrasi ve katılımcılık konusunda aldıkları mesafedir. Bugün batı ile doğu arasındaki temel fark buradan kaynaklanıyor. Tüm batı demokrasilerinde milletvekili, belediye başkanlığı, meclis üyeliği ve kent konseyi seçimlerine kadar son derece demokratik, özgür, halkın iradesini yansıtan sistemler var. Demokratik istikrar, beraberinde ekonomik istikrarı ve o da kalkınmayı getiriyor. 12 yıllık siyasi istikrarın ekonomiye yansıması da bunun bir örneği."

TÜRKİYE'DE YENİ BİR MODEL OLUŞTURACAĞIZ

Gaziantep Kent Konseyi'nin Türkiye'ye model olacağını, bunun için batılı standartları zorlayacaklarını ifade eden Aslan, "Kent Konseyinde en üst düzeyden, kadın, çocuk, işçi, işveren her kesim temsil edilecek. Önümüzdeki süreç içinde hem icraatın önünü açmada hem doğru icraatların yapılmasında, hem vizyon olarak şehri yönetenlere rehberlik edebilmede çok önemli işlev göreceğimize inanıyorum. İlk toplantımızda kadın, gençlik, çocuk ve engelliler meclisi oluşturulması kararlaştırıldı. Önemli olan konularda birer çalışma grubu oluşturulacak. Bunların verdiği rapor ve düşünceleri kent konseyinde olgunlaştırılacak. Kent konseyinde oluşan görüşler üzerinde yürütme kurulu olarak çalışacağız. Kent konseyinde şehrin vizyonunu ileri götürecek yeni yeni yaklaşımlar göreceksiniz. Belediye başkanlarının desteği önemli. Türkiye'de yeni bir model oluşturacağız, buna yönelik kanuni düzenleme de yapılabilir. Belki seçim şekli değişir" dedi.

OLAYLARA CİDDİ BAKACAĞIZ

Halkın içinde olduğu kent meclislerinin tohumunu atacaklarını ifade eden Aslan, "Vizyonumuz açıkçası bu. Olaylara ciddi bakacağız. Önemli olan Gaziantep. Gaziantep hepimizin, Gaziantep'in gelişimine konacak her taş hepimizin üzerinde durması gereken bir konu. Yer ve personel açısından büyükşehir her türlü desteği veriyor. İki ayda bir düzenli olarak kent konseyini yapacağız, ayda bir yürütme kurulu toplanacak. Acil durumlarda olağanüstü toplantılar yapabiliriz. Web sayfamız olacak. Birlikte yönetim, katılımcılıkla kentin sorunlarının çözümü için çalışacağız. Kent konseyi icra organı olmayacak, yapıcı,yönlendirici, tavsiye edici bir anlayış içerisinde çalışacak" şeklinde konuştu.

SORUNLARI YÖNETİCİLERİN ÖNÜNE KOYACAĞIZ

Kent Konseyi'nin bütçesi ile ilgili bir soruya Aslan, "Dünya bankası yetkilileri burada. Dünya bankası ile görüşmemiz var, hem burada bir çok projede sanayi odası, ticaret odası, borsanın fonlarla ilgili çalışmaları var. Bizim esas hedefimiz vizyonel projelere yönelmek. Esas olan halkla bütünleşmek. Halkın sorunlarını yöneticilerin önüne koymak" dedi.

SURİYELİLERLE İLGİLİ RAPOR HAZIRLAYACAĞIZ

Suriyeliler konusunda rapor hazırlayacaklarını da belirten Aslan, "Elimizde ticaret odamızın koordinatörlüğünde yapılmış raporlar var, sanayi odasının, borsa ve diğer kurumların yaptığı çalışmalar var belediyeler ve büyükşehir yaptığı çalışmalar var. Ayrıca 16 yürütme kurulu üyemiz de 10 maddeyi geçmeyen çözüm önerileri içeren yeni bir çalışma yapacak. Ciddi bir eylem planı ortaya koyacağız. Gaziantep merkezli ancak soruna genel bakan bir rapor hazırlayacağız" dedi.

SÖZDE DEĞİL, ÖZDE DEMOKRASİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin de, işlerini, güçlerini, odalarını bırakıp geldikleri için yürütme kurulu üyelerine teşekkür ederek, "Başka bir ilde bu saatte bu toplantıyı yapamazsınız. Başkanların şehir sevdası noktasında hangi noktada olduğunu gösteriyor. Hedefleri ve vizyonu olan bir şehiriz. Katılımcı demokrasiyi sözde değil özde hayata geçirmek için güçlü bir konsey oluşması gerekiyordu. Şu anda şehrin bütün temsilcileri, bu şehrin geleceği, gençleri, kadınları, engellileri, çocukları için ne yapabiliriz anlayışı için buradalar" dedi.

BENİM GÖREVİM DOĞRU KARARLARI YÖNETMEK

Şu anda şehrin bütün temsilcilerinin, bu masanın etrafında bu şehre neler yapılacağını konuşmak için toplandığını belirten Fatma Şahin, "Gaziantep büyüyen, güçlenen bir şehir. Bölgenin parlayan yıldızı konumunda, 2023-2071 vizyonu olan bir şehir. Bizim doğru kararı verebilmemiz için, bu işi bilen arkadaşlarımızın vereceği bilgiler ve onların raporları üzerinde hareket etmemiz lazım. Doğru kararların bu şekilde çıkması gerekiyor. Ben bilgiyi çok önemsiyorum. İnsanlar bir ömür boyunca geldikleri konuma çok kolay gelmiyor, bir makam kolay oluşmuyor. Büyük bir tecrübe var, bu tecrübeyi şehrin gelecek vizyonunda kullanmalı ve sorunları çözerken kişisel davranmayarak ben, sen değil, biz anlayışı içinde bilimi kullanarak, aklı kullanarak, siyaset üstü bir bakış açısı ortaya koymamız gerekiyor. Çıkan kararları icra kurulunun önüne koymak, doğru kararları yönetmek benim görevim. İşçisi, işvereni çiftçisi çıkan kararlardan memnun olacak. Gaziantep'in büyüme kalkınma yolculuğu devam edecek."

YÜRÜTMEDEN KİMLER KATILDI?

Batalhöyük Kafe'de düzenlenen toplantıya başkan yardımcıları Adil Konukoğlu, Ahmet Tiryakioğlu, Cahit Nakıboğlu, Eyüp Bartık, Sıtkı Severoğlu, İrfan Demirci, Mehmet Ali Eminoğlu, Figen Akan, Sayman Necati Binici, Mahsun Altunkaya, Taner Özdurak, Hulusi Kalender ve Sekreter Fikret Tural katılırken, Abdulkadir Çıkmaz, Ömer Küsbeoğlu, Mehmet Durdu Yetkinşekerci,Nuri Bay ise katılmadı. Meral KINACILAR, Haluk ŞAHİN