Kent Konseyi 7. Olağan Genel Kurul toplantısı yapıldı. Kentimizin Tarihi, Kültürü ve Tuizminin masaya yatırıldığı toplantıda konuşan Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, Gaziantep'in münferit terör olayları nedeniyle, teröre yakın veya terörün başgösterdiği bir şehirmiş gibi algılandığını belirterek, "İlimizin imajıyla ilgili bazı sıkıntılar var. Bizim bu imajı yok etmeye yönelik çok ciddi faaliyetler geliştirme mecburiyetimiz var. Bu tip yanlış algılar ve imajdaki oluşan sorunlar turizmi ciddi şekilde etkiliyor. Bir çok turların iptal edildiğini biliyoruz. Özellikle büyükşehir belediye başkanımızdan rica ediyorum. Gaziantep'te herhangi bir sıkıntının olmadığıyla ilgili faaliyetlere ağırlık verilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalı" dedi.

Aslan, toplantıda ayrıca talep ve önerilerde bulundu. Aslan, "Suriyeli göçmenlerle ilgili genel müdürlük kurulmalı. Suriyelilerin yükünü taşıyan şehirlere enerji üretiminde ayrıcalık tanınmalı. Bazı sektörlere kredi konusunda destek olunmalı" dedi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birliklerinde yapılan kent konseyi toplantısına Vali Yardımcısı Halil Uyumaz, CHP Gaziantep Milletvekilleri Akif Ekici, Mehmet Gökdağ, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin'in yanısıra Kültür ve Turizm İl Müdürü Ergun Özuslu, sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantının açılışında konuşan Gaziantep Kent Konseyi Başkanı Mehmet Aslan, toplantıya ilgiden memmuniyet duyduğunu belirterek, "250 katılım var. İşimizi ciddi takip ediyoruz. Sadece rapor hazırlamıyoruz. Kent Konseyinin son toplantısından sonra ülkede önemli olaylar yaşandı. Ankara faciası, terörist olaylar, seçim yaşadık. Yeni hükümete başarılar diliyorum" dedi.

BİZİM İÇİN CİDDİ TEHLİKE

Suriye konusunun önemine ve kentin imaj sorunu olduğuna değinen Aslan, "Suriye olayı tek boyutlu değil. Olayın sosyal, ekonomik, güvenlik, sağlık, eğitim, konut ve sosyal entegrasyon boyutu var. Giderek ağırlığını daha fazla hissettiren bir konu haline geldi. Bugün şehrimizde 400 binin üzerinde bir rakam ifade ediliyor. Kent konseyi olarak görevimiz bu şehrin menfaatleri ve sorunları konusunda ilgili kurumları uyarmak. Birinci sorunumuz şu anda imajla ilgili. Gaziantep'in imajıyla ilgili bazı sıkıntılar var. Gerçeği görmek lazım. Bunda Gaziantep'in suçu yok. Özellikle son yaşananlar, Ankara'da olayı gerçekleştiren teröristlerin şu veya bu şekilde Gaziantep'te bir süre bulunması veya kentimizin geçiş yolu olması, konunun ciddi şekilde basında yeralması nedeniyle hem ulusal, hem uluslararası anlamda Gaziantep teröre yakın veya terörün başgösterdiği bir şehirmiş gibi algılanıyor. Ne kadar aksini söylesekde öyle bir düşünceyi oluşturuyor. Çok ciddi bir tehlike bizim için. Gaziantep bir huzur, barış kenti. Gaziantep'te münferit olayların dışında yaşanan bir olay yok" diye konuştu.

TOPYEKÜN İMAJ MÜCADELESİ VERİLMELİ

'Gaziantep'in bölgeye yakınlığı, bölgenin en büyük şehri olması, daha çok barındırma imkanlarına müsait olması kentle ilgili böyle bir algı ve sıkıntının oluşmasına sebep oluyor' diyen Aslan şunları söyledi:"Bizim bütün kurumlar olarak, başta büyükşehir, valiliğimiz, odalarımız çok süratle bu imajı yok etmeye yönelik çok ciddi faaliyetler geliştirme mecburiyetimiz var. Açık ve net olarak söylüyorum böyle faaliyet içerisine topyekün girişmek mecburiyetimiz var. Yani bununda yolu gerek ulusal gerekse uluslararası anlamda Gaziantep'te sürekli insanları, özellikle medyayı işadamlarını, akademisyenleri davet ederek bu tür haberlerin yayılmasını önlememiz gerekiyor. Özellikle büyükşehir belediye başkanımızdan ben rica ediyorum. 25 Aralık kurtuluş etkinlikleri, fıstık festivali çerçevesinde ve oda ve kurumlarımızdan olabildiğince Gaziantep'e ses getirecek davetlerde bulunmalarını istiyorum. Gaziantep'te herhangi bir sıkıntının olmadığıyla ilgili faaliyetlere ağırlık verilmesi gerektiğini belirtirken, bunu çok çok önemsiyorum."

ALGILARI DEĞİŞTİRMELİYİZ

'Bu şehrin insanları teröristlerin bulunduğu bir şehir olmasından çok çok rahatsız' diyen Aslan, bu konuda kent konseyine çok sayıda konu iletildiğini belirterek şöyle devam etti:"Şehrimizde Suriyelilerle ilgili onlarca, ne olduğunu bilemediğimiz Suriyelilerle ilgili dernekler var. Tabiki biz devletin dış politikası çerçevesinde sorumlu davranmak zorundayız. Ama Gaziantep'inde bu konuda endişelerini giderici faaliyetler yapılmalı. Derneklerin şehir dışına çıkarılması için gerek valimizin, gerek belediye başkanımızın, siyasi parti il başkanlarının koordineli bir şekilde konunun üzerinde hassasiyetle durmalarını ben özellikle rica ediyorum. Yani bizim halkımız bir güvenlik endişesi içerisinde olmamalı. Gaziantep dünyanın en huzurlu kentleri listesinde ilk 10, ilk 30'a girer. Ama bu sözdeki algıları yıkabilmek adına bunu önemsiyorum. Kurumları, belediye başkanlarının bu konuya hassasiyet göstermelerini özellikle rica ediyorum. Bu benim fikrim değil. Gaziantep'te yaşayan insanların kent konseyine ilettikleri konular. Bu konuda çok daha hassas davranmamız gerektiği kanaatindeyim. Bu tip yanlış algılar ve imajdaki oluşan sorunlar turizmi ciddi şekilde etkiliyor. Bir çok turların iptal edildiğini biliyoruz. Böyle algıların önüne geçebilmek için saydığım tedbirlerin çok önemli olduğunu düşünüyorum."

ŞİMŞEK'E İLETİN

Mehmet Şimşek'in ekonomiden sorumlu başbakan yardımcılığına getirilmesinin Gaziantep için büyük avantaj ve şans olduğunu söyleyen Aslan, "Seçimlerden önce göçmen bakanlığına Türkiye'nin ihtiyacı var dedik. Avrupa'da 50-60 bin göçmen için bakanlık var. Bu yeni hükümette oluşturulamadı. Önümüzdeki süreçte bu talep değerlendirilmeli. En azından bir genel müdürlük oluşturulmalı. Şu anda vilayet ayrı, AFAD ayrı, belediye ayrı. Koordineli şekilde planlama yapılmalı. 3-5-10 yıl sonrası düşünülmeli. Bunun merkezi de Gaziantep'te olmalı. Bu konuların sayın Şimşek'e iletilmesi gerektiği kanaandeyim. Ayrıca bir çok sektörde sıkıntılar var. Irak'ta, Suriye'de yaşananlar ortada. İhracatımız ve ticaretimizde büyük kayıplarımız var. Bazı sektörlerimiz halı triko, plastik Rusya'daki son olaydan sonra sıkıntı çekebilirler. Suriyelerin istihdam edileceği bir kanun bile çıkaramadık. Benim bir önerim var. Gaziantep gibi Suriyelilerin ağırlığını taşıyan şehirlere enerji konusunda üretimde ayrıcalık tanınmalı. İkinci bir konu bankalar belli sektörlerle ilgili sıkıntı yapıyorlar. Bu sektörlere krediler için destek verilmeli" dedi.

KÜLTÜR A.Ş. KURULMALI

Aslan, kentimizde bir Kültür A.Ş.'ye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Aslan'ın konuşmasının ardından Halk Kültürü ve Sanat Çalışma Grubu raporunu Mustafa Gültekin, Orhan Uslu, Yakın Tarihi Araştırma ve Kültürel Miras Çalışma Grubu sorunlar ve çözüm önerileri raporunu Bilgehan Pamuk, Gaziantep'in Turizm ve Tanıtımındaki sorunları ve çözüm önerileri raporunu Özgür Çilkaya okudu.

RAPORLARDAN ÖNEMLİ NOTLAR

Raporlarda şehir bilgi haritaları, kongre ve konser binası, Karagöz'de sağ şeritte parkomatların iptali, Kültür Yolu, Bey Mahallesinde WC sorununun giderilmesi, Kurtuluş Meydanı, Şehitler Abidesi, İstiklal Madalyası için Muayede Salonu, şehit kadın ve çocukların isimlerinin sokak ve caddelere verilmesi, Gaziantep Ağzı ile ilgili bir enstitü kurulması gündeme getirildi.

Meral KINACILAR