Gaziantep'te vatandaşlar, ‘10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nden haberdar olmadıklarını ve haklarının tamamını bilmediklerini ifade ettiler.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından 10 Aralık 1948 tarihinde kabul edilen 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nde Gaziantepli vatandaşlar, görüşlerini dile getirdi. 63 yıl önce kabul edilen Dünya İnsan Hakları Günü’nden hiçbir vatandaşın haberinin olmaması dikkat çekti. Bazı vatandaşlar bugünü kendilerine hatırlatan İHA’ya teşekkür ettiler. Bir bankta oturan ve işsiz olduğunu dile getiren vatandaş, “Bugünün Dünya İnsan Hakları Günü olduğundan haberim yok. 3 ayda bir 400 lira 65 yaş aylığı alıyorum, evim yok, barkım yok, bakanım yok. Bu para ile nasıl geçineyim? Sıkıntının içindeyiz, biz de insanız. Türk çocuğuyuz, benim babam 14 buçuk sene askerlik yaptı" dedi.

Çobanlık yapan bir vatandaş ise, İnsan Hakları Günü'nden haberi olmadığını ifade ederek, “Herkese mutluluk ve sevinç diliyorum. Dünyada mutlu yaşayacaksın, kimseyi Allah üzgün bırakmasın. Herkese barış, kardeşlik diliyorum” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE BİRÇOK HAKSIZLIK VAR”

Emekli olan bir vatandaş ise, “Güzel bir gün fakat herkesin hakkını iyi değerlendirebildiği söylenemez. Türkiye’de birçok haksızlık var ve bunlarla ilgili yetkililer ne düşünüyor bilmiyorum. Bin 50 lira emekli maaşı alıyorum, 6 bin 945 günlük prim ödemem var. 5 bin gün prim ödeyenler benden fazla maaş alıyor ve ben aldığım bu para ile geçinemiyorum. Bu adaletsizlik değil mi? Bu insan haklarına sığar mı?” dedi.

Bir üniversite öğrencisi de, Türkiye’de insan haklarını konuşmanın zor olduğunu söyleyerek, “Bugünün İnsan Hakları Günü olduğunu bilmiyordum. Haklarımızı şu şekilde kullanabiliyoruz, erkekler daha ataerkil bir yapıdan geldiği için daha bir egemendiler ama bu durum biraz değişti. Benim istediğim kadın erkek eşitliğinin sürmesi ama bu konuda nasıl bir çalışma yapılabilir bilmiyorum. Toplumumuz şu an daha iyiye gidiyor, bunu söyleyebilirim“ diye konuştu. İHA