U-20 Dünya Şampiyonasının şehrimizde yapılacak olması ve FİFA'nın "bir tarafta top oynanırken, bir tarafta kebap dumanı olmaz. Bunu engelleyeceksiniz" demesinin ardından Asım Güzelbey'in, "stadın altındaki dükkanları boşaltacaklar" açıklamasından sonra gazetemiz kebapçılarla röportaj yaptı.

Seyyit Battal Kalan (27 Ocakbaşı)

"MAÇ GÜNÜ DÜKKANI KAPATALIM"

Her sene değişik bahanelerle bizim iş yerlerimizi tahliye etmemizi istiyorlar. FİFA yetkilileri stad altında inceleme yaptılar bunu biliyoruz fakat ben yıllardan beri burada işletmecilik yapan bir esnafım. Bu iş yerinde 15 kişi istihdam ediyor, bunların eşlerini ve çocuklarını hesap edersek yaklaşık 50 kişinin geçimini sağlıyoruz. Devlete vergimizi düzenli olarak veriyoruz, aynı zamanda benim kiracı sözleşmem var madem duman çıkması yasak o zaman niye sözleşme yapıldı. Bize maç günleri kebap yapmayın desinler biz o yasağa uyarız, zaten burayı işletirken maçlara güvenip işletmiyoruz. Varsın o günlerde biz dükkanımız kapatalım çalışmayalım ama tahliye olayı uygunsuz olur. Devlet kalifiye eleman yetiştirmek için para veriyor ve vatandaşı iş bulsun çalışsın diyor ama bu şekilde de en az 15 kişiyi işsiz bırakacak.

Hüseyin Yağcı (Ahmet usta kebap salonu)

"BURAYA YÜKLÜ HARCAMALAR YAPTIK"

Bize resmi olarak tahliye bilgisi gelmedi, biz stadın altında yıllardan beri işletmecilik yapıyoruz ve 25 kişiye iş veriyoruz bu kadar insanlar buradan ekmek yiyor. FİFA bu insanlara iş garantisini verebilecekmi. Bundan daha ziyade buranın dekarasyonuna yüklü miktarda harcamalar yapıldı, bu kadar masrafı kim karşılaşacak. Eğer tahliye edilmemis isteniyorsa buraya yapılan bütün masraflar karşılanmalı ve bu kadar insanın işsiz kalmaması adına bizlere yer göstermesi gerekiyor. FİFA yetkilileri mutlaka bir dizi talimatlar vermişlerdir bize tahliye istemi yapılacağına farklı önergelerle maçların oynandığı gün o kriterlere uyalım. Maçların oynandığını gün mangal yakmayalım veya dükkünı o gün tatil ilan edelim.

Ökkeş Gezgin (Stad kebap salonu)

"FARKLI ÖNERİLER SUNULSUN"

Yer yörenin olduğu gibi kebap de bizim şehrimizin yöresel yemeğidir. Buraya başka şehirlerden gelen futbol severler oldukça ekonomik bir şekilde karınlarını doyuruyorlar. Gelecek sene burada yapılacak Dünya kupası maçlarında da o ülkenin taraftarları gelecek ülkemizin tanıtımı açısından kebap önemli bir yemektir. FİFA buna engel olmak istiyor ama engel olmak yerine belirli şartlar sunarsa bizde o şartlar doğrultusunda gerektiği gibi hareket ederiz. Burada önemli olan hem bizim zarar görmememiz hem de şehrimizin zarar görmemesi. Sadece kebapçı esnafını tahliye edin kararı doğru değildir, stadın altından çıkan esnaf karşı tarafta o kadar kiralık dükkan var orayı tutar orada kebabını pişirir değişen hiç bir şey olmaz. Bence dükkanları boşaltmamız istenmesi yerine farklı öneriler sunulur ve bizde buna uyarız.

Mehmet Ali Battaloğlu (Hanifi usta kebap salonu)

"KAPATIRSAK BİR SÜRÜ İNSAN İŞSİZ KALIR"

FİFA nasıl böyle bin karar verebilir anlayamadım. Bu şehirde yaşayan insanların kebap kültürüne engel olamazlar. Eğer maç günleri mangaldan çıkan dumanlar stad içine gidiyorsa ve futbolcular bundan zarar görüyorsa o zaman bize derlerki kardeşim maç günü kebap yapmayacaksınız veya kebap yerine döner ile dürüm gibi yemek satışı yapabilirsiniz diyebilirler. Burayı boşalttığımız zaman bu kadar insan bir anda işsiz bıraktırılamaz, başka yere taşındığın zaman dünyanın masrafı olacak burada ki hangi esnaf o masrafı kaldırabilecek durumda ki, eğer illa boşaltmamız isteniyorsa bize yer gösterirler ve masraflarımızı verirler o zaman düşünülür.