İstanbul'da et fiyatları altınla yarışırken, Güneydoğu'da ise et fiyatlarında düşüş yaşanıyor.
Bir önceki yıla göre fiyatı yüzde 80 oranında artan et fiyatları, İstanbul'un lüks semtlerinde ise altınla yarışır hale gelmeye başladı. Batı illerinde artan et fiyatları, Güneydoğu'da ise 5-7 TL arasında düşüş yaşanıyor. Özellikle Adıyaman'da son dönemlerde ithal etin piyasaya girmesi ile bölgedeki düşen et fiyatları, vatandaşların da yüzünü güldürdü. Adıyaman'da karkas et fiyatları 26 TL’den, 24 TL'ye inerken kıyma 32 TL’den 27’ye, kuşbaşı 37 TL'den 32’ye, Sucuk 35 TL'den, 25’e, kavurma 45 TL’den 40’a, kemikli et 30 TL’den 25’e, pirzola 37 TL’den 32’ye, tavuk 7,5 TL'den 5 TL'ye çekildi.

"FİYATLAR DAHA DA DÜŞECEK"
Düşen et fiyatları ile kasap ve besicilerin satışlarında artışlar gözlenmeye başladığını belirten Kasaplar Odası Adıyaman Şube Başkanı Nuri Anaç, önümüzdeki süreçte et fiyatlarının daha da düşmesini beklediklerini kaydetti. Düşen fiyatlardan vatandaşların ve satıcıların memnun olduğunu kaydeden Anaç, “Seçimlerin bitmesi ve ithal etin gelmesiyle beraber et fiyatlarında düşüşler yaşandı. Düşen fiyatlarla beraber, vatandaşlarımız eskisine oranla daha rahat et alabilmekte. İthal etin daha çok gelmesi ve besicilere devlet tarafından verilecek destekleme ücretlerinin artmasıyla beraber et fiyatlarında daha çok düşüşler yaşanacaktır" dedi.
Anaç, belirlenen ve kamuoyuna açıklanan fiyatlar dışında satılan et ücretlerinin de denetlenmesini istedi.

KEBAPÇILAR DİRENİYOR
Et ihtiyacının bir bölümünü İstanbul gibi batı illerinden karşılanan Gaziantep'te ise bazı kebap ve dönerciler, yüksek fiyatlara rağmen zam yapmamak için direniyor. bazı kebap ve dönerciler ise etin daha ucuz olduğu Güneydoğu bölgesindeki besicilerden et ihtiyacını karşılıyor. Etteki fiyat artışı ile birlikte kebap ve döner ücretlerini arttırmak istemeyen esnaf, özellikle Adıyaman ve Şanlıurfa gibi çevre illerin yanı sıra Gaziantep'in kırsalındaki besicilerden de et temini yapıyor.
Et fiyatlarının artması endişesiyle Şanlıurfa’dan et getirdiğini belirten kebapçı Hasan Kuşku, “Fiyatlar yüksek geldiği içinde kebaba yansıtmak zorunda kalıyoruz. Fiyatlara da yansıdığı zaman müşteri sayımız eksiliyor. Şanlıurfa ile Gaziantep arasında et fiyatlarında 3, 4 TL fiyat farkı var. Gaziantep’te et fiyatları 30-40 TL arasında değişiyor. Şanlıurfa’da ise 27, 28 TL arasında değişiyor. Şu anda yoğunlukta kebap satışlarımıza var. Mesela bir ay önce tavuk şiş 4 TL, kebap 6 TL'ydi, şu anda ise tavuk şiş 5 TL, kebap 7 TL'den müşterilerimize sunuyoruz” diye konuştu. Aldıkları etin yükselmesi durumunda mecburen zam yapmak zorunda kalan kebapçı Nuri Dahan ise “Çalışanlarımız var. yevmiyeci insanlar var. Ete zam geldiği zaman otomatik olarak her şeye yansıyor. Yani bir tavuk şişin 7 TL olduğu yerde 4 TL olsa, herkes et yer iş kesimde rahatlıkla et yer” ifadelerini kullandı.