Gaziantep'te Kırkayak Parkı'na yapılan tartışmalı kreşe mahkemeden iptal kararı geldi. Yapılırken, bazı STK'ların da itiraz ettiği, ruhsatının bile olmadığı iddia edilen kreş binasıyla ilgili Gaziantep 1. İdare Mahkemesi planın iptali yönünde karar verdi. Mahkeme, CHP Şahinbey Belediye meclis üyesi Uğur Kalkan'ın, yeşil alan ve parkların yok edilmeye çalışıldığı, üst ölçekli planda değişiklik yapılmadan alt ölçekli planda değişiklik yapılamayacağı, nazım imar planında parsel düzeyinde değişiklik yapılamayacağıyla ilgili talebini haklı buldu ve kararı iptal etti.

GAZİANTEPLİ HAYKIRDI

Geçtiğimiz yıl şehrimizin gündemini meşgul eden konulardan birisi olan tarihi Kırkayak Parkı'na Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan inşaata, birçok vatandaş, siyasi parti temsilcisi, oda, sendika temsilcileri ve dernek başkanlarının karşı çıktığını belirten Uğur Kalkan, "İmza kampanyası düzenlendi, basın yayın organları ve sosyal paylaşım sitelerinde bu konu gündeme getirildi. Gaziantep'in tarihi, sosyal ve kültürel alanının kamu yararına aykırı şekilde bölündüğünü, plan bütünlüğünün ihlal edildiğini, bu parkı kullanan kentliler olarak kamusal alanlarının azaldığı için zarar gördüklerini adeta haykırdılar. Bu sese ne yazık ki bir kulak veren olmadı. Ben bilirim, benim yaptığım doğru mantığıyla hareket edildi. Gaziantep'i ve halkımızın geleceğini düşünerek bu işleme karşı çıkan gerçek ortak akılın bir sonucu olarak son çare konuyu yargıya taşıdım" dedi.

KAZANAN GERÇEK ORTAK AKIL

Gaziantep 1.İdare Mahkemesi'nin yapılan imar tadilatının hukuksuz olduğuna karar verdiğini belirten Uğur Kalkan, " Mahkeme 1/5000 ölçekli nazım imar planını ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında yapılan değişiklikleri iptal etti. Bizler halkımız için yapılan hukuka uygun her işin yanındayız ve destekçisiyiz. Davayı açan ve kazanan benim ama bu işin asıl sahipleri Gaziantep'in gerçek ortak aklıdır. İlk günden bu yana bu işe emek veren, hukuksuzluğa karşı çıkan herkesin emeğine sağlık. Hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum" dedi.

KALKAN İPTALİNİ İSTEMİŞTİ

CHP Şahinbey Belediye Meclis üyesi Uğur Kalkan, Şahinbey ilçesi Alleben Mahallesi 507 ada, 86, 87 ve 88 parsel sayılı taşınmazlara ilişkin olarak 1/5000 ölçekli nazım imar planı ve 1/1000 ölçekli uygulama imar planlarında değişiklik yapılmasına dair Gaziantep Büyükşehir Belediye Meclisinin 13/02/2015 tarih ve 124 sayılı kararı ile bu karara yönelik itirazın reddine dair 17/04/2015 tarih ve 269 sayılı kararının yeşil alan ve parkların yok edilmeye çalışıldığı, üst ölçekli planda değişiklik yapılmadan alt ölçekli planda değişiklik yapılamayacağı, plan bütünlüğünü bozacak nitelikte olduğu, plan raporunun yetersiz olduğu, değişiklik için gerekli herhangi bir zorunluluğun bulunmadığı, nazım imar planında parsel düzeyinde değişiklik yapılamayacağı kamu yararına ve mevzuata aykırı olduğunu ileri sürerek iptalini istemişti.

MAHKEMENİN KARARI

Mahkeme kararında, "1/25 bin ölçekli planda ayrıntılı olarak düzenlenen kullanım kararlarına aykırı hükümler içerecek şekilde gerçekleştirildiği anlaşılan dava konusu 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliğinde ve bahse konu nazım imar planı değişikliği esas alınmak suretiyle gerçekleştirilen 1/1000 ölçekli uygulama imar planı değişikliğinde şehircilik ilkelerine, planlama tekniklerine ve hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemlerin iptaline, oy birliği ile karar verildi" dedi. Meral KINACILAR