Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, bir siyasi partinin Eş Genel Başkanının kaçak elektrik kullanımı çağrısını değerlendirmiş (http://www.ntv.com.tr/ekonomi/kacak-elektrik-cagrisina-bakandan-yanit,7Lu3VXqI5EydlAdKJctNVg).

Sayın Bakan, bu çağrının devlet yönetme sorumluluğu içerisinde yapılmadığını belirterek, Maliyeti olan her şeyin de vatandaşa bir maliyeti olur. Eğer siz bunu Güneydoğuda ödemezseniz, entegre sistem içerisinde bunu kayıp-kaçak olarak başka yerlerden almak zorunda kalırız. Bizim dağıtım şirketlerimiz faturaları tahsil etme konusunda tam yetkilidir. Bu tür ifadeler çok sakıncalı ve doğru değil diye konuşmuş.

Niyetim, iki siyasinin arasına girerek polemiğe taraf olmak değil. Bir vatandaş ve aynı zamanda tüketici olarak hak arama kapsamında tespitte bulunmaktır.

Modern dünyanın en büyük ihtiyacı enerjidir. Ülkemizde de enerji ihtiyacını karşılayabilmek için özel sektörün gücünden yararlanılmaktadır. Bu kapsamda girişimciler enerji üretimi ve dağıtımında rol üstlenmiştir.

Devlet, enerji sektöründeki girişimcileri desteklemek ve korumak adına tedbirler almak durumundadır. Biz de bunları hukuki olmak koşulu ile destekleriz tabii ki.

Ancak, elektrik dağıtım şirketlerinin haklarının korunması konusundaki hassasiyetin tüketici haklarını koruma konusunda da gösterilmesi gerekir.

Mükellef, kendi tüketiminden sorumludur. Zaten elektrik bedeli, perakende satış bedeli, dağıtım bedeli, iletim bedeli, sayaç okuma bedeli alınmaktadır. Tabiri caiz ise dağıtım şirketleri tüketiciden kemiksiz et bedeli tahsil etmektedir. Bir de kayıp - kaçak bedeli kesinlikle adil değildir.

Dağıtım şirketlerinin faturaları tahsil etme konusunda tam yetkili olması, her tüketicinin kendi harcaması ile ilgilidir. Ceza Kanunundaki suç ve cezaların şahsiliği ilkesi gibi, kullandığı elektriğin bedelini ödemeyerek bir anlamsa suç işleyenlerin cezasının, bu suçla hiçbir bağlantısı olmayan tüketicilere çektirilmesi hukuki değildir.

Devlet, elektrik dağıtım şirketlerinin haklarının korunması konusunda hassasiyet göstermek istiyorsa, her tüketiciden tahsilat yapmalıdır. Devletin egemenlik hakkı da bunu gerektirir. Bazı bölgelerde tahsilat yapılamaması, bu hak oralarda kullanılamıyor anlamına da gelir.

Kayıp- kaçak adı altında bir kavram geliştirilerek kullandığı elektriğin bedelini ödemeyenlerin yani suç işleyenlerin ceremesinin bir başkasına çektirilmesi hak ve reva değildir.

Devlet yönetme sorumluluğu, elektrik dağıtım şirketleri kadar tüketici haklarını korumayı da gerektirir.

www.halilyilmaz.com.tr

facebook.com/halilyilmaztr

twitter.com/halilyilmaztr