Salih Tunç, 500 yıllık mağarada, yaklaşık bir asırlık makinede çorap örüyor. Mağarada örülen çoraplar ziyaretçiler tarafından hatıra olarak saklanmak üzere satın alınıyor.

62 yaşındaki Salih Tunç, Gaziantep’te turistik kafe olarak kullanılan tarihi mağaranın bir köşesinde 70 yıllık makinesiyle çorap örerek geçimini sağlıyor. Sıcak yaz aylarında serin, kışın ise sıcak olan mağaradaki yaşamından memnun olan Tunç, mesleğini devam ettirecek çırak bulamamaktan şikayet ediyor.

KIŞLIK ÇORAP ÜRETİYOR

Tarihi makinenin ürettiği çorapların da tarihi olduğunu belirten Tunç, sadece kışlık çorap ürettiğini ifade etti. Çorapları Gaziantep gezisi hatırası olarak alan turistlerin olduğunu belirten Tunç, çoğu insanın ise süs amaçlı aldığını kaydetti. Tunç, “Geçen gün İstanbul’dan bir kadın geldi makineyi çalıştırdığımı görünce çok beğendi. Çoraplardan birini alarak, 'ben bu çorabı, çerçeve yaptırarak, İstanbul’daki evimin duvarına astıracağım' dedi. Başka bir arkadaş da evinin şark köşesine asmak için aldı” ifadelerine yer verdi.

ÇIRAK BULAMIYOR

Bu mesleği yapan tek kişi olarak kendisinden sonra kaybolmaması için çabaladığını söyleyen Tunç, “Torunlarıma, gelin sizlere bu mesleği öğreteyim diyorum gelmiyorlar. Her şey çok para kazanmak üstüne olmaması gerekiyor. Bu mesleğin kaybolmaması için çabalıyorum. Evet, çok para kazanamıyorum. Ama aç da kalmıyorum, geçimimi sağlıyorum. Öğretmek istiyorum fakat öğretebileceğim çırak bulamıyorum. Benden sonra bu makine bu mağarada gömülüp kalacak” diye konuştu. İHA