İç savaştan kaçarak ülkemize sığınan Suriyelilerle ilgili 3 yıldır çalışma yaptığını söyleyen Av. Sibel Gürsel, gerek ülke, gerekse de Gaziantep olarak tehlikeli bir virajda olunduğunu söyleyerek “maalesef cinsel istismar, kaçırma, fuhuş, öldürme ve hırsızlık olayları artıyor. Bunların çoğu aç sonuçta. Üstelik ev bulamıyorlar. Söylemler tehlikeli, davranışlar tehlikeli, yaşadıkları sosyal alan tehlikeli. Ayrışan kültürlerimiz var, yaşam standartlarımız farklı. Dini yaşama biçimimiz bile farklı. Aile yaşantımız hiç benzemiyor. Onlar birden fazla kadınla hayatlarını devam ettirebiliyorlar, kadın haklarıyla ilgili farklılıklar var. En korkutucu olanı ise kaybedecekleri bir şeyleri yok "şeklinde konuştu.

SOSYOLOJİK ARAŞTIRMA GEREKİYOR

Sibel Gürsel, özellikle şehir merkezinde yaşayanlarla ilgili acilen sosyolojik araştırma yapılması gerektiğini söyledi. Gürsel, "Kaçakçılık, cinsel istismar, fuhuş, kaçırma, öldürme hırsızlık olayları yaşanıyor. Savaş psikolojisi ile buraya geldiler ve her şeylerini kaybettiler. Türkiye'ye nasıl baktıklarını bilmiyoruz, bizi beğenip beğenmediklerini bilmiyoruz. Hepimizin kaygıları endişeleri çok yüksek. Güvenlik açısından bunların iyi bir platforma oturtulması lazım" dedi.

KÜLTÜRLERİMİZ FARKLI

Sibel Gürsel, savaş çıkıp Suriyeliler ilimize yerleşmeye başladığında, baştan kültürel bir dejenarasyona sebep olabileceğini, önce bu konunun hukuksal altyapısı, taraf pozisyonumuz nedir, ne değildir bunlarla ilgili çalışmalar yaptığını belirterek, "Kişisel olarak kendimi sorumlu hissettim. Mevzuatlarla ilgili, bunların uyumları nelerdir bunları araştırdım. Asıl tehlike kamp dışı yaşam. Ayrışan kültürlerimiz var, yaşam standartlarımız farklı. Dini yaşama biçimimiz bile farklı. Aile yaşantımız benzemiyor. Onlar birden fazla kadınla hayatlarını devam ettirebiliyorlar, kadın haklarıyla ilgili farklılıklar var" dedi.

SURİYELİLERİN HAKLARI NELER?

Hala yetersiz çalışma ve projeler yapıldığını söyleyen Sibel Gürsel, "Suriye'den rahat geçişler var, gelen insanların kayıt altına alınması gerekiyor. Suriye plakalı araçların geçici olarak sigortalanması gerekiyor. Bu insanlara karşı hukuki korumalar nedir, hangi haklara sahipler? Bu kişilerin uyumu nasıl? Yerelde çok iyi çalışılması lazım ve bir politika üretilmesi lazım ki bir mevzuatınız olsun. Bu alanda çok büyük eksiklikler var. Ben üç yıldır Suriyelilerle ilgili gözlem yapıyorum. Oradan gelen hakim ve savcılarla görüştüm" diye konuştu.

ALMANYA ÖRNEĞİ

Gürsel, dünyada en çok göç alan ülkenin Almanya olduğunu, 20 Avukatın Almanya'ya gidip oradaki yapıyı araştırması ve tekrar oradan gelecek Avukatlarla buradaki yapıyla karşılaştırılarak yeni bir oluşturulması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi: "Böyle bir çalışmayı Müdafai hukuk cemiyeti üstlendi. Onlar altyapıyı hazırlıyor. Bu çalışma Bakanlığın onayına sunulacak" dedi.

BENİ DE TEDİRGİN EDİYOR

Suriyelilerle ilgili her iki tarafın huzuru açısından öncelikle sosyolojik araştırma yapılması gerektiğini dile getiren Gürsel şunları söyledi: "Çünkü uzun süredir buradalar ve daha da uzun süre kalacaklar. Sosyolojik ve hukuki çalışma yapılması gerek, zira ben çok ciddi güvenlik tehditi görüyorum. İmarlı kesimlerde yaşıyoruz ama kentin diğer taraflarında sokak, caddelerde, yaşamsal alanda çok farklı bir atmosfer var. Bu atmosfer beni de tedirgin ediyor. Onlarla nasıl iletişim kuracağınızı bilmiyorsunuz. Onlar ki savaş psikolojisi ile buraya geldiler, her şeylerini kaybettiler, yani geleceklerinden çok kaygılılar ve çok endişeliler."

ENDİŞELERİMİZ ÇOK YÜKSEK

'Suriyelilerin Türkiye'ye nasıl baktıklarını bilmiyoruz, bizi beğenip beğenmediklerini bilmiyoruz' diyen Gürsel, "Şu anda mecburiyetten buradalar, belki memnunlar, belki değiller. Hem Suriyeliler hem de bizim vatandaşlar için de bu araştırmaların yapılması lazım. İki tarafı bir araya getirecek organizasyonlar yapılmalı, onların insan olduğu ve insan gibi bakılması gerektiğini her iki tarafa da anlatmak gerekiyor. Hepimizin kaygıları endişeleri çok yüksek" dedi.

KAYBEDECEKLERİ BİR ŞEYLERİ YOK

Güvenlik açısından bunların iyi bir platforma oturtulması gerektiğini dile getiren Gürsel, "Coğrafyalar, yönetim biçimleri farklı, fikirleri ve insan üzerindeki hakları farklı. Önümüzde uzun bir yol var. Hepimizin geleceği açısından bunlar çok önemli. Birilerinin başına bir şey mi gelmesi gerekiyor. Olaya oradan bakmanız gerekiyor. Savaş olduğu günden bu yana kaçak geçişlerden dolayı yargılamalar var, bunlar resmi gazetede ilan ediliyor hepsi Gaziantep. Cinsel istismar, fuhuş, kaçırma, öldürme, hırsızlık olayları artıyor. Aç sonuçta, ev bulamıyor. Parlamentonun tepesine kadar gidiyor. Söylemler tehlikeli, davranışlar tehlikeli, yaşadıkları sosyal alan tehlikeli. Kaybedecekleri bir şeyiniz yok, açsınız" şeklinde konuştu. Meral KINACILAR